用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良局馮晴小學家長請進
樓主: alkyng
go

保良局馮晴小學家長請進 [複製鏈接]

Re: 保良局馮晴小學家長請進

時間唔早啦,明早要返七點,六點要起床,
係時候 啦!係咁先   
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

醒目開學勳章

點解有分班試?   

Hi,

我個仔都係今年讀馮晴小學既. 今個星期五都係要參加<小一學能性向測試>. 我想知道依個試有什麼作用. 噚日問學校. 學校話今個試只係睇個小朋友既程度. 而不是一個編班試. 所以話我哋可以放心.  唔好有任何壓力. 順其自然便可以了!   
;-) :-)

我很喜歡保良局小學,但唔明佢地唔會用普通話
來教中文???
另外是否課外活動比較小?
太看重讀書?
咁個腦袋會唔會無咁靈活?

mabel,
请问边间幼稚園可以易d考到馮晴?

小美人 寫道:
mabel0809,

馮晴有無分精英班   

呢個我知,係有的
好似是在三年級分

hi,細妹,
據我所知,小一學能性向測試只是一個初步評估小朋友程度的編班試.是用來平均小一每班的程度.小二至小四則有一班補底的加強輔導班,而分精英班應是在小三 :
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

carlychung 寫道:
mabel,
请问边间幼稚園可以易d考到馮晴?

carlychung,
無話邊間幼稚園可以易啲考到馮晴架 佢地一般都係喺 第一輪自行收生時用計分方法,或者有兄弟姐妹優先.次輪電腦派位則應先把心儀之小學放在頭位.最後叩門學校會睇你誠意,你由頭到尾都選佢,後補就實見你先,如果唔係,機會都好微    到時就真係睇你和小朋友的表現

mabel0809 寫道:
我大兒子在馮睛小學讀五年級,細女今年九月亦會在同校讀小一.其實學校本身比較着重紀律,校風不錯:學校功課會比較多,但這幾年小朋友已習慣了!大兒子一年級老師發覺他比一般小朋友活躍及控制能力比較差,後來學校轉介到教統局做評估,結果得知他有輕微過度活躍及専注力不足,雖然開頭半年辛苦些,但現在都習慣了.老師也經常留意他的進度.不過我覺得這所學校都是比較讀得吃力些,如果小朋友比較好動或心散,家長是會跟得比較辛苦的!另外家長亦要接受學校處理小朋友紀律問題時會比較嚴謹,如果小朋友不是太百厭的話,一般都不會太大問題的!最後要一提是,馮睛的升中派位成績歷年都十分不錯,上年有大約61%派到band 1中學.
以上資料,希望對你有幫助   

小美人,
以上是我曾經提及過有關馮睛的.不過選學校最緊要適合自己的小朋友,要了解學校及認同學校的教學理念.
馮睛是很少開簡介會的,記得上年年尾開過佢地第一次的簡介會,都是應家長要求.我大仔五年前考佢都係問人同埋去學校實地視察......     

谢谢你, Mabel,
其实我个仔都未够2岁,但9-10月到又话要拿表考幼稚園,所以我以为简幼稚園就要看想简边简小学,晤记得有電腦派位tim

今年保良局馮晴小學派中一好唔好?
有無mummy講下?

jerrychan999999 寫道:
今年保良局馮晴小學派中一好唔好?
有無mummy講下?[/quote]
都唔錯喎 你睇吓佢個網頁啦 : 63% band one 組別
http://www.plkfcmps.edu.hk/schinfo/students/index.php?page=sspa

mabel0809,
我都知道馮晴派位向來都幾好, 但你知唔知多數會派去邊d學校呀?

369369.......你係咪第一次同第二次(抽獎)都係放佢係第一位呀...係咪一定要放佢係第一先可d叩門呀

tracyfo
誇區唔係,本區就第一位,但派唔到,叩門入咗,但最後放棄了。

tracyfo 寫道:
mabel0809,
我都知道馮晴派位向來都幾好, 但你知唔知多數會派去邊d學校呀?

Hi tracyfo,
多數會派去邊d學校我就唔係咁清楚,你去呢度睇睇
http://www.plkfcmps.edu.hk/schinfo/students/index.php?page=sspa
‹ 上一主題|下一主題