用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良局馮晴小學家長請進
樓主: alkyng
go

保良局馮晴小學家長請進 [複製鏈接]

Re: 保良局馮晴小學家長請進

小美人 寫道:
mable0809,

想請問如果廣明苑到馮晴,校車會否好耐(路線你知唔知) 我聽人講成45min   

小美人,
呢個問題答唔到你 :-因為我個小朋友唔駛坐校車,所以佢地派咗通告我都掉咗啦 :-| 你可以打電話返學校問......
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

369369, 點解你放棄左既, 咁你最後入左邊間呀?

tracyfo

九龍塘基華小學

我路過想問下野,我囝囝今年九月要報小學我都想報馮晴,但係囝囝比較活躍同多野講,唔知馮晴係咪好谷d學生呢,同埋小朋友上咗小學係咪一定要谷先至有好成績呢?

mabel0809 寫道:
我大兒子在馮睛小學讀五年級,細女今年九月亦會在同校讀小一.其實學校本身比較着重紀律,校風不錯:學校功課會比較多,但這幾年小朋友已習慣了!大兒子一年級老師發覺他比一般小朋友活躍及控制能力比較差,後來學校轉介到教統局做評估,結果得知他有輕微過度活躍及専注力不足,雖然開頭半年辛苦些,但現在都習慣了.老師也經常留意他的進度.不過我覺得這所學校都是比較讀得吃力些,如果小朋友比較好動或心散,家長是會跟得比較辛苦的!另外家長亦要接受學校處理小朋友紀律問題時會比較嚴謹,如果小朋友不是太百厭的話,一般都不會太大問題的!最後要一提是,馮睛的升中派位成績歷年都十分不錯,上年有大約61%派到band 1中學.
以上資料,希望對你有幫助   

--------------------------------------------------------------------------------

小美人,
以上是我曾經提及過有關馮睛的.不過選學校最緊要適合自己的小朋友,要了解學校及認同學校的教學理念.
馮睛是很少開簡介會的,記得上年年尾開過佢地第一次的簡介會,都是應家長要求.我大仔五年前考佢都係問人同埋去學校實地視察......   

Hi,yeeli,

其實谷唔谷同老師惡唔惡係好睇家長是否對學校教學理念的認同,與及小朋友的能力差異而有所不同.有些家長認為小朋友應從小學習氶受適當的壓力,但有些家長卻認為小朋友應在兒時給與愉快學習,好等他們對書本產生興趣....所以我覺得最重要是你想給你小朋友什麼,考慮清楚,再了解學校教學理念是否你認同及接受的.我是過來人,深深體會到作為家長為子女選校時的憂慮,不過如果你選馮晴,而你又覺得囝囝比較活躍同多野講,我想這個不是問題,但如果小朋友比較好玩,不喜歡坐定定做功課的話,你就要比較辛苦一点了 :-| 多與老師溝通,老師是樂意和家長溝通的 :
學校比較着重紀律,有好有唔好,可能活躍的小朋友在初期會比較不習慣,但往後當適應了就會在紀律方面有所提升.但未必所有家長都接受這一套
以上小小意見,希望幫倒你   
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

hi mabal0809
真係多謝你既分析,我都好頭痛,我一心想囝囝加強紀律,但又擔心囝囝會唔適應,唔鐘意返學就痳煩,你咪講你個仔仔有輕微過度活躍同専注力不足,其實係點發現架,佢平時有咩特徵會睇到呢 我都覺得我囝囝(五歲)成日紮紮跳都唔知佢係咪過度活躍,不過佢做功課就好専心,真係好多野問你,唔好意思

[quote]
大兒子在一年級第一天返學就被老師發覺他比一般小朋友活躍及控制能力比較差,經常在上課途中無故離開坐位,後來學校接觸我,叫我幫兒子找有關醫生作初步評估,證明有關問題後,學校再幫我轉介兒子到教統局做評估,結果得知他有輕微過度活躍及専注力不足 :cry:雖煞學校在處理此頪小朋友的經驗或資源上是有所不足,但每位老師都用心對待兒子的問題,是我最欣賞的地方 不過我想每位家長的感覺是有所不同,我認同學校處理大兒子時所採取的堅持態度,不像我那般容易心軟 及做得好會多讚賞 兒子的態度已有所改善 不過無論怎樣,多與老師溝通,相信老師,主動參與學校的活動,從而了解小朋友在校的狀況等,都是必須的 以往我採取的是多跟老師電話聯絡,及經常接放學(因為我的工作是要輪shift的)接得就接,有機會便問問老師,兒子上課時有無問題,要信賴老師 我相信家校合作對小朋友是有一定幫助的

mabel0809
我又想問下野,馮晴每日有幾多樣功課架,同埋想問下選校問題(自行,統一,叩門都選擇馮晴)係咪就多數會收呢,你囝囝係點入架

yeeli 寫道:
mabel0809
我又想問下野,馮晴每日有幾多樣功課架,同埋想問下選校問題(自行,統一,叩門都選擇馮晴)係咪就多數會收呢,你囝囝係點入架

yeeli,
唔計改正,平均每天四至六樣左右(大約).
自行,統一,叩門都選擇馮晴應該係機會大D : 除非在叩門階段表現欠佳啦 我兒子在自行入左後備第三(當時要考筆試)後來有兩個無來註冊,後備1及2都入左,但係無第三個退出 唯有參加大抽獎,選佢第一位,点知派左第十二位 我即時寫叩門信,寄掛號(同事話掛號可百分百寄到校長手喎)
跟住一星期後,佢地打電話話收我個仔,即時開心到彈起

mabel0809
原來你仔仔入馮晴都幾經波折喎,真係有d緊張我囝囝可唔可以入到 但係我囝囝個間幼稚園都無人報馮晴,係咪機會細d呢 你仔仔幾多分入(自行)架    又好多野問唔好意思.

大仔 十五分

我好鍾意間學校

babybaby852 寫道:
我好鍾意間學校

點解

mabel0806
我仔仔都係得15分,都有少少機會,我又想問你野,你知唔知今年有幾多係有兄姐關係入第一輪呢,同埋報地址要用咩野地址証明?.
大仔 十五分

[quote]
yeeli 寫道:
mabel0806
我仔仔都係得15分,都有少少機會,我又想問你野,你知唔知今年有幾多係有兄姐關係入第一輪呢,同埋報地址要用咩野地址証明?.
[quote]

今年有幾多係有兄姐關係入第一輪 呢樣真係唔知喎 至於報地址我係用差响單

[img align=right]C:\Documents and Settings\Tommy\My Documents\My Pictures\ballhead\thumb_minimove.gif[/img]

Hi ,編左班啦!我個女係1B班,有無同班同學仔呀
[img align=right]C:\Documents and Settings\Tommy\My Documents\My Pictures\ballhead\61163.gif[/img]

我個仔E班..
‹ 上一主題|下一主題