用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良局馮晴小學家長請進
樓主: alkyng
go

保良局馮晴小學家長請進 [複製鏈接]

Re: 保良局馮晴小學家長請進

hi quenten,

我個仔都係E班.........   

yeeli,

馮睛小學九月八日有06/07小一簡介會呀,有興趣睇吓呢個[img align=right]C:\Documents and Settings\Tommy\My Documents\My Pictures\cow\_574.gif[/img]
http://www.plkfcmps.edu.hk/news/06-07intro.pdf
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

唔好意思...
想借問吓,我地住將軍澳,但小女只得15分,又唔係讀開保良局旗下的幼稚園,唔知有無機會入到馮晴小學呢...? 請問你地今年P1嘅家長可唔可以指教一吓?
Tks!
Hayamama

hayamama ,
我個女讀青衣商會幼稚園,佢嗰班有十一個同學分別在首輪自行及次輪攪珠入咗馮晴,我諗唔需要太擔心   

mabel0809,

另想問下中文是否用普通話教,或是另有普通話堂,一個星期大約有幾多堂。

謝謝!

mkwok 寫道:
mabel0809,

另想問下中文是否用普通話教,或是另有普通話堂,一個星期大約有幾多堂。

謝謝!

mkwok,

中文科不是用普通話教的,是另有普通話堂.
而小一是用學校剪裁的普通話教材教學.
一星期有兩節(小一)   

mabel0809,

謝謝!

Hi mabel0809,

請問小二或以上年級的中文科是不是全用普通話教??  謝謝

FuMa 寫道:
Hi mabel0809,

請問小二或以上年級的中文科是不是全用普通話教??  謝謝

FuMa,
到現時為止,小一至小六中文科及普通話科都是分別用廣東話和普通話授課的 :wink:
馮睛小學九月八日有06/07小一簡介會
有興趣睇吓呢個
http://www.plkfcmps.edu.hk/news/06-07intro.pdf

mabel0809,

謝謝....!

[img align=right]C:\Documents and Settings\Tommy\My Documents\My Pictures\ballhead\84235.gif[/img]

mabel0809
多謝晒你嘅info,但你呢間幼稚園都係係將軍澳,會唔會較為有優勢?而且,嗰十一個小朋友會唔會有二十分所以先入到呢?雖然我都係住呢區,但我只得十五分,,睇怕都係無行lu..........
Hayamama

hi hayamama

我個仔只係得15分今年自行派位時入到馮晴
唔一定15分入唔到的
祝妳好運

hayamama 寫道:
mabel0809
多謝晒你嘅info,但你呢間幼稚園都係係將軍澳,會唔會較為有優勢?而且,嗰十一個小朋友會唔會有二十分所以先入到呢?雖然我都係住呢區,但我只得十五分,,睇怕都係無行lu..........
Hayamama

Hayamama,
唔關事架,嗰十一個同學我知六個係第一輪自行已經收咗,其中有三個係有哥哥喺度讀,入緊啦 有五個係第二輪攪珠掂咗 其實你如果心儀間學校,從一而終係最好的 :wink: 就算大抽獎抽唔倒,叩門都容易啲,起碼有誠意先....

quenten &mabel0809,
謝謝你們!
如果係咁,照計我地今年小啲適齡嘅小朋友競爭,應該機會大啲TIM...我諗!
我地一定會試吓!
Hayamama

mabel0809 寫道:
yeeli,

馮睛小學九月八日有06/07小一簡介會呀,有興趣睇吓呢個[img align=right]C:\Documents and Settings\Tommy\My Documents\My Pictures\cow\_574.gif[/img]

mabel0809
我個日有去聽呀,都覺得幾好喎,個校長好有心辦學,馮晴減咗考試今年有三次,午飯時間多咗有70分鐘,都幾適合我個仔仔,
重有兩位家長講下間學校,我聽到都對間學校幾有信心架,我都好希望入到馮晴.

hi  請問您們知吾知將軍澳區有邊幾間小學!比較多人想入讀?幫幫忙.馮睛好還是黃永樹好呀?唔該你們   
‹ 上一主題|下一主題