用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果考入學試當天, 小朋友發燒你地會唔會比佢繼續去 ...
go

如果考入學試當天, 小朋友發燒你地會唔會比佢繼續去 [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果考入學試當天, 小朋友發燒你地會唔會比佢繼續去

我個仔原先今日去陳守仁考入學筆試, 但好唔好彩佢今日發燒, 我打電話去學校問, 佢地話只係今日考, 第二日冇得補, 結果我都冇比個仔去。            

Re: 如果考入學試當天, 小朋友發燒你地會唔會比佢繼續去

基本上發燒學校都唔俾你返,
所以我會問下間學校到底俾唔俾一個發燒

我個仔上學期考試就係發緊燒喇.

不過, 我都比佢返去考.  一來佢唔係好高燒, 個人都精神, 二來如果唔考, 老師就要佢去補考, 補考會用學校christmas celebration既時間去考.  我覺得佢要到時見人地玩而自己一個o係classroom考試好慘.  

都係考2-3個鐘, 所以我都照比佢返.

發燒學校都比你入呀?唉....時代變左啦...以前就會好緊張返去考試(大女時),但而家...唔考就吧囉.....又唔係五六年級呈分試..........

Teresa 寫道:

不過, 我都比佢返去考.  一來佢唔係好高燒, 個人都精神, 二來如果唔考, 老師就要佢去補考, 補考會用學校christmas celebration既時間去考.  我覺得佢要到時見人地玩而自己一個o係classroom考試好慘.  

果次2nd term個女有小小頭痛, 佢話一定要考, 咁咪比佢返囉, 一兩個鐘應該冇問題既
(佢自己知衰, 因為測驗低分, 唔返就計平時分所以話要返)
果日又要好大懵地冇帶張temperature record返學
要老師同佢量體溫
就咁"橋" check到發燒
老師要佢坐開d考囉(因為都差唔多做完)

不過我之前同個女考幼稚園(SPK, dream school之一)果日佢出風"爛"
我都冇比佢考, 唯有安慰自己.女女同間學校無緣!

你有冇其他學校未考/考左?

Sindy 寫道:
發燒學校都比你入呀?唉....時代變左啦...以前就會好緊張返去考試(大女時),但而家...唔考就吧囉.....又唔係五六年級呈分試..........

[quote]
Teresa 寫道:

[/quote]

咁梗係唔多好啦.  不過我個仔學校只係考三日試, 仲係星期四, 五同埋星期一, schedule都唔算harsh, 佢自己都話想考 (唔想補考), 咁我咪由佢law.

其實佢學校既補考都唔會扣分, 不過係佢一個人慘, 要單對單對住老師考, 比我都唔想咁樣補考啦.

當然, 如果佢發高燒, 或者肚痛, 咁梗係唔返啦.
‹ 上一主題|下一主題