用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港讀書定大陸讀書好呢?
go

香港讀書定大陸讀書好呢? [複製鏈接]

香港讀書定大陸讀書好呢?

因為我兩公婆都要係大陸同香港兩邊走做野, 而我的爸爸媽媽都返左大陸順德定居, 香港無人照顧bb, 甘好唔好俾佢係大陸讀書呢????  聽講, 好的幼稚園要成$6000/個月, 都好貴... 又怕係大陸開始讀書之後返到香港又唔應應...好煩惱.

Re: 香港讀書定大陸讀書好呢?

我之前系学前教育見到一间系深圳的音樂幼稚園好似唔錯�会針對香港学生而教繁体字的又有外籍人教英文ノ学費全包不過3千、照介紹內容睇都唔錯既,好充實,主要音樂的,可惜家人捨不得放個女去咁遠讀'
那间學校都有唔少港生
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

Re: 香港讀書定大陸讀書好呢?

我在大陸係做小學老師的,來到香港後無法繼續做教師,只是在下班後做part-time做小朋友的課外普通話輔導老師,個人意見如下:

內地注重的文化內涵方面的培養,小朋友在學習的過程中不僅只是學習課本的知識,老師很多時候都會給小朋友一些課外閱讀的建議,所以基本上,知識認知的範圍會廣泛得多。

香港的兒童由於學校的老師要一人身兼數職,故無法提高教師本身的文化內涵(當然也有例外的),加上課本的內容不需要小朋友有廣泛的知識去理解,所以本人個人認為,香港的學生在知識的廣泛度上不如內地學生。

由於香港的文化背景是以英文為官方語言,小朋友在幼稚園已經開始學習英文,加上很多家庭有外籍佣工,所以英文的讀、寫能力會比內地的學生要優勝得多。

hui_bb 寫道:
因為我兩公婆都要係大陸同香港兩邊走做野, 而我的爸爸媽媽都返左大陸順德定居, 香港無人照顧bb, 甘好唔好俾佢係大陸讀書呢????  聽講, 好的幼稚園要成$6000/個月, 都好貴... 又怕係大陸開始讀書之後返到香港又唔應應...好煩惱.
國家語委普通話水平測試一級證書, KBPP
‹ 上一主題|下一主題