用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教明德學校 (柴灣)明德好唔好?
go

(柴灣)明德好唔好? [複製鏈接]

(柴灣)明德好唔好?

聽聞明德轉了一間又新又靚的校舍,我經過見間校舍真係好正
人地話d學生出名好乖 d家長好評如潮   
一年級開始英文課用全英,英文老師連平時小息都同小朋友講英文,仲話計劃用普通話教中文。 好似幾好甘
你們點睇,請報料

醒目開學勳章

Re: (柴灣)明德好唔好?

幾好用普通話教中文,    我聽聞學校真係幾好

我聽聞校風各方面都好好,以前係上下午校,又要輪一年讀上朝,一年下朝班,所以d人唔鍾意,現在轉全日制,又有新校舍,仲計劃一條龍中學,應該都唔錯.

我想問下你們,喜唔喜d老師嚴,你知啦,係幼稚園會啺住,到了小學就唔同,就要學自己照顧自己。我比較喜歡d老師嚴,我絕對相信嚴師出高徒。d老師林'姐姐',d小朋友無甘聽話。
EQ第一,IQ第二。我有個親戚個仔係名校讀,但很頑皮,又無規舉 :tongue: ,我就有此想法
你們有何想法

我個friend個小朋友都你讀明德,佢好buy  d老師d品得教育的手法。
佢話原先個囝好c 唔聽話,一入小一就成個乖晒,成日話老師教佢點樣做乖,是從心裹面乖,連係屋企唔聽話,老師一知都會教。個friend話好like老師常聯絡佢,話比佢知點解會甘教,同佢甲埋點對個囝好。個囝成日都以為媽咪好似係學校甘, much都知,囝囝慢慢乖起來......
我都覺得佢個囝乖左,不過我唔係住柴灣,可則明德都係一個好選擇
   :wink:

I graduated at 1985 in 明德. At 80's , 明德 was very famous in Chai Wan.  Because 明德 linked with Maryknoll , students were easily to have a seat in Marykoll.  Their school uniform is similar till now.
(the linkage was stopped at 1983)

I love the old school building which is very beautiful, you can see green plant everywhere (garden,small church, and ...)  But I am upset , all my memory will disappear later.  Because  the area of old school building is planned for build a secondary 明德 school.

By the way, there are many chai wan people who are their past students.  I think you get ideal from them.

Same feeling....

I graduated at 1975 ....

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

醒目開學勳章

Me too. Same kind of feeling ...
Such a beautiful campus!!!

Did you join the open day during Jan? I met lots of the classmates / friends there.

Hello Ben2003,

I like to read your post under KTS discussion.

Se
Ben2003 寫道:
Same feeling....

I graduated at 1975 ....

舊年返過明德一次,開放日有事冇返....

我細妹做代表返左.... :
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

I don't know the event of 明德開放日
Now 明德開放日 was passed, if I walk in the campus, will they wellcome?

我很懷念明德一草一物, 坐在青草地圍繞白色的聖母像唸玫瑰經.這般是今天的學校絕少能做到!

請問明德有無精英班?是否以成績分班?老師有無愛心和耐性? 謝謝!

They welcome...:

我上次 Sat. 返去,遇到一個主任,我話我係舊生想入去行下,佢登記左資料,俾左個 Visitor 牌我,佢應該幾忙,不過都帶左我行一陣。   

loveman 寫道:
I don't know the event of 明德開放日
Now 明德開放日 was passed, if I walk in the campus, will they wellcome?

我很懷念明德一草一物, 坐在青草地圍繞白色的聖母像唸玫瑰經.這般是今天的學校絕少能做到!

命運就是這樣的敲門。

依間係我附近, 投票時去過. 見到新樓舍好靚啊, 舊校舍又好典雅, 拆左真係好可惜.

有無人讀緊, 近期學校既情況係點??
[url=http://www.TickerFactory.com/]

ahanghangma 寫道:
請問明德有無精英班?是否以成績分班?老師有無愛心和耐性? 謝謝!

聽聞沒有以成績分班,好似有拔尖/補底班。至於有無愛心就見仁見智,是否唔鬧人就有愛心?不過聽d家長講耐性一定有,最欣賞他們管d學生好店,其實我最注重品德教育,試想想d小朋友乖,學野都無甘麻煩,無甘唔聽話。如果個仔女成績係好,去邊間學校都會店,況且聽聞明德的中學派位都唔差。
我將會搬到柴灣,我對明德的印象好好,佢一定係我的首選。
請問各明德校友看法如何?請指教! :wink:

我囝囝在明德讀,他好開心。
學校校風一流,老師有愛心,賞罰分明。
你說得對,成績係好,去邊間學校都會店,而且明德成績也不差。

;-) :-D ;-) :-D

Iris_Ching,
你囝囝讀 P.x 啊?? 學校會唔會有開放日? 新校舍幾時有得用??

好多問題添, 唔好意思.

三五成群,
請問派位既資料係邊到有得睇啊?? 派邊到多啊??
[url=http://www.TickerFactory.com/]

他是P.3,
學校會唔會有開放日?唔知喎!哈哈!無通告。   
新校舍幾時有得用??已在新校舍上全日班,新校舍好好,設施good!

我有兩個friend,佢地的小朋友都係讀明德,現在都讀中學啦!一個讀筲官;一個讀庇利羅士。我唸派位都唔錯。

三五成群 寫道:
我有兩個friend,佢地的小朋友都係讀明德,現在都讀中學啦!一個讀筲官;一個讀庇利羅士。我唸派位都唔錯。

派位我唔會想住,最重要是校風好,小朋友在友愛的環境下成長和keep住良好的修養更重要。而且教署經常有新嘢,到佢真要派位才算!學校的成績也OK!     

我同事個仔今年讀明德,話間學校勁靚,原來校舍設計攞獎,話好多特別室用落地玻璃,採天然透光,一流!
老師管教夠嚴!請問有無人的小朋友讀緊明德,可否分享下!
聽聞今年自行選校有成百幾人報名,爭六十幾個位,今年小朋友比上年小成5000人,明德都有甘多人選,佢一定好好!真係想聽多d意見!
‹ 上一主題|下一主題