用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好難決定
go

好難決定 [複製鏈接]

好難決定

hi 各位媽咪,

我有難題好快就選學校, 但我好難決定.希望大家比些意見.

1.遠自己屋
   程度比較深
   (讀得可能辛苦, 但我覺得小女都算聽話原溫習, 但媽咪都會辛苦)
   中學校綱比較好有中學一條龍

2.近自己屋
   程度比較淺
   (小朋友同媽咪都可能輕鬆)
   中學校綱普通無一條龍

Re: 好難決定

可否說出那二所校學, 相信很多人也會有你的煩惱, (當然包括我
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

簽名被屏蔽

hi shirley73a,

多謝你的回覆, 我想問下你小朋友開始讀未, 你的車程要幾多. 我就要1個鐘, 我計過如果我囡囡讀左要6點起床我怕她辛苦.如果你小朋友已開始讀你有無後悔.

hi fionwong2707,

我自己往大埔, 我知有幾間都幾好, 不過就好多功課, 而淺的
又真的很淺. 而好個幾間又好多人選, 未必考到. 九龍我就用34綱心水是聖羅撤其實協恩比較好但考到的機會實在太細所以選聖羅撤, 我喜歡它校風好而且有中學(不過有人話中學普通).你地會點選.

up

要一個鐘車程....來回兩個鐘...唔化算......來回夾埋一個鐘就ok
vickycheung36 寫道:
hi shirley73a,

多謝你的回覆, 我想問下你小朋友開始讀未, 你的車程要幾多. 我就要1個鐘, 我計過如果我囡囡讀左要6點起床我怕她辛苦.如果你小朋友已開始讀你有無後悔.

簽名被屏蔽

我囡囡都係今年9月由粉嶺出九龍塘讀一年班, 佢都要6:00起床, 所以每晚一定要早

HI shirley73a,

我想問下那間是"開心小學"?

HI besschan21,

其實我同你的想法一樣, 就是為了中學校綱好些,
但又怕如果多功課和考試就唔可以早睡覺, 點算就是怕這樣.

vickycheung36,
很明白你的心情, 我亦是住大埔, 上年我為囡囡選了市區的學校, 6:55a.m.上校車, 差不多5:00p.m.才回家, 時間很長, 起初真難適應, 但一年快過, so far so good

簽名被屏蔽

shirley73a 寫道:
開心學校即係培道小學(喺九龍城)     

培道小學開心學校真是無講錯!   

如果34網係派到HY,咁我就會出去讀,但如果係另外一間,我就唔會啦!你再諗諗啦!花6年時間,結果差幾遠,呢間學校值嗎?

vickycheung36

哎呀! 完全一樣. 我都唔知如何取捨. 15/16!!

15 - 程度較深, 九龍塘略有名氣既學校, 有英中. 但我個小朋友唔鍾意, 因為較遠, 唔熟悉又無同學仔升上去. (我驚佢會讀得辛苦又唔開心地去返學)

16 - 近屋企, 地區名校, 程度ok, 我小朋友應該可應付自如, 佢好開心及期待開學, 因為較熟悉又多同學仔升上去.

升英中 - 15      愉快上學 - 16

兩間都係千禧校舍, 你地會點選呀?

我都係住大埔,但我個仔今年已經升讀F.1,或者我可以同你分享下我既情況。
我個仔小學時讀大埔區內一間普通小學,(唔係區內最受歡迎果幾間),可能程度較淺,所以我個仔成績好好。但升上中學後,我唔想佢再響大埔讀,一來響大埔讀左咁多年,我想佢睇下出面既世界。2來自己總覺得出面D中學好D,所以後來幫佢搵到一間TKO區直資學校。(因為成績好,其實出面好多中學都會收)。初時都驚佢辛苦,亦擔心佢唔習慣,好彩佢返左無幾耐,已經好習慣。
所以你可以好似我咁,小學時比佢返大埔既小學,到中學時比佢出去讀外面既中學。(但一定要keep住好成績)
另外,大埔區既小朋友,其實有好多都係響出面讀小學,情況好普遍。但我見佢地都係讀D頂級名校(由其係KLN TONG果D),所以如果你揀HP,我好贊成你小朋友出去讀。但如果你揀聖羅撒,我寧願比佢響大埔讀小學,中學至比佢出去外面讀。(沙田都有聖羅撒中學)

簽名被屏蔽

其實你可否首選大埔區最好的小學(在你心中), 考不到才退而求次(較淺的).
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題