用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 我想請教.開學後的課外活動,各位媽咪會點安排? ...
go

我想請教.開學後的課外活動,各位媽咪會點安排? [複製鏈接]

我想請教.開學後的課外活動,各位媽咪會點安排?

Re: 我想請教.開學後的課外活動,各位媽咪會點安排?

不知道你小朋友是否返全日?
我而家學緊6 樣。開學後cut 得就cut,
保留跳舞、彈琴或者游水。
因為囡囡讀下午班,平日唔會比佢學。
課外活動唯有星期六排密d,星期日就一定什麼也不學。
Family day -家庭教育都好重要!
蚊蚊媽

我朦茶茶, 未知亞仔放學幾點,     但已報了9月畫班逢星期二, 係亞仔自己想學既.
另外星期日既武術班, 暫時2個咁多.

暑假就有成 7 ~ 8 樣.

我同老公都偏向weekday上課外堂, 咁星期六日就可以帶小孩去邊都得   

When school start in Sept. I think I will make all the courses on Sat if possible. The rest will invite teacher to teach at home (Piano, English)

Sat: Kumon Math, Drawing, Boy Scott
Sunday: Golf

暑假我就會俾佢多d活動,因為佢自己都話全日係屋企,會好悶。呢個暑假,佢都有6樣,不過,開學後,佢只會繼續學空手道和鋼琴。

開學校後,星期六早上學游水,下午返童軍。

宜家呀囡暑期活動有成7樣, 有拼音, 魔術, 美術, 科學, 普通話, 珠心算同鋼琴

9月會keep 珠心算同鋼琴, 因為呢2樣係暑假前都keep住學緊!

開學後會keep住學畫畫,英文playgroup,珠心算,或者會揀多一樣野學!

如果小朋友返全日學,我覺得平日好難學到嘢,因功課,溫習等已夠晒你歎,我就安排佢地星期五晚學琴,及星期六學其他興趣班.星期日都係留番親子啦!
值得注意嘅係:學校都會有不同興趣班比小朋友參加,價錢會平d,又冇咁雜,都係唔錯嘅選擇.

孩子升小一, 小一後, 有什麼是必學的??

除了品格外,沒有什麼是必學的.
但我個人幾贊同一體一藝,等佢可以平衡發展.
‹ 上一主題|下一主題