用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想請教順利天主教,觀塘瑪利諾同聖言都係 band 1 教學有 ...
go

想請教順利天主教,觀塘瑪利諾同聖言都係 band 1 教學有何分別? [複製鏈接]

想請教順利天主教,觀塘瑪利諾同聖言都係 band 1 教學有何分別?

那一間讀得輕鬆d呢??教學同校風又點呢??
謝謝...........

Re: 想請教順利天主教,觀塘瑪利諾同聖言都係 band 1 教學有何分別?

首先你仔仔想唔讀男校?以我所知三間都係觀塘區爭崩頭的學校。我對順天知多一點點,可以答多一些。他們讀書風氣ok,但中一生要參加制服團訓練,如果唔想見到小朋友操或者有時好辛苦,就唔好選它了。老師對同學好好,好錫學生,如果你想選一間嚴

Re: 想請教順利天主教,觀塘瑪利諾同聖言都係 band 1 教學有何分別?

rainbow,

謝謝你回覆, 其實我都係想幫佢揀順天, 我問過老師, 以佢現在成績是沒有問題的, 但學你所講, 真係好怕佢入到去會讀得很辛苦, 呢樣野真係令我諗得很頭痛.
同埋我都想幫佢揀順天, 因為我覺得順天同聖言及瑪利諾比較, 我覺得佢冇咁嚴格, 希望佢會讀得輕鬆一些.
咁我想問下你是否知道三間學校中聖言和瑪利諾都比順天好呢??謝謝   

聖言是觀塘區數一數二的好學校,論學生成績、本身質素都是三間最好的,是很有保證的中學;觀瑪也不錯,但有論說他們的整體質素已沒有往日的好;而順天則請看之前我POST的一篇。

Rainbow,

謝謝你回覆!!   
如果佢今年成績全級約140人, 佢考全級10名以內, 入順天機會又大嗎??如果初上英中, 會有什麼困難呢?? 在今年六年級生活中他需要有什麼準備呢??
你咁熟悉順天, 是否你識人係入面讀呀??
謝謝   

Rainbow,

那麼觀塘觀立中學又如何呢? 能否提供一些意見?

Thank you!

cwingc,

我聽我同事既意見, 佢都覺得順天好o的, 佢個仔考左入瑪利諾, 因為佢係男校, 機會比較高, 所以先揀呢間.

觀塘觀立中學係中中來, 係band 2頭既中學(如果無記錯).
ayconnie 寫道:
Rainbow,

Thank you!

官塘官立係band1英中, 應比順天還要好.

係喎, 英中來喎, 咁應該係將軍澳官立先係中中啦.
nganc9 寫道:
官塘官立係band1英中, 應比順天還要好.

rclamlam

觀塘有兩間官立, 一間係觀塘功樂官立, 嗰間就係中中, 同埋好似係band 3 黎架.

rclamlam,

咁我想問下我揀男校瑪利諾or男女校順天入選機會會比較大呢??兩間程度是否差不多呢??你同事個仔入左瑪利諾佢又讀得辛苦嗎??同小朋友揀學校真的很頭痛..
thanks    

cwingc,

未開學喎, 唔知讀得辛唔辛苦架, 如果講機會, 我同事話都係因為男校少左女仔爭, 所以先揀瑪利諾.

rclamlam,

thanks!!真係唔該晒你解答, 同埋唔該你同事........
謝謝......

My son also study in Sing Yin, its good!!!     

介意我問你小朋友學校的質素如何嗎?純粹說全級考第幾是作不得準的,因為要排的是全區的排名嘛。如果只就考第幾而言,我相信入順天的大部份都是全級最好成績的一批。如果你硬要我說,考頭十名是有機會的。
無論哪間英中,入學最重要真的是英文的鍛鍊,記得我自己當年小學成績不錯,入了英中,第一個學期已經有不合格了,因為和小學的學習形式差太遠了。現在殺校已直逼中學,又有三三四,很多學校為了保持質素,都會為學生辦很多英文活動,不要說我現實,但不攪好英文,不如不讀英中了,免得小朋友受盡壓力,原本辛苦建立的自信心,一下子便給英語打敗了。
另外是心理準備,有些小朋友或家長因為小學時希望入到心儀學校,很努力的在小五小六才發力,一旦入了好學校,便會放鬆下來,功課又少了,課外活動也很新鮮,結果不多久便追不上功課。還有要小心小朋友在聖誕和新年假期「玩創」了。下學期會退步很多,所以我個人喜歡聖誕後才考試。
剛剛收到消息,順利天主教會開普通話班,即有些同學上中文課時會以普通話為授課語言,都幾有趣,但不知是不是好事。
係呀,我識比較多人在順天讀,所以都幾熟,新入去讀都有,所以有人報料。
cwingc 寫道:
Rainbow,

謝謝你回覆!!   
如果佢今年成績全級約140人, 佢考全級10名以內, 入順天機會又大嗎??如果初上英中, 會有什麼困難呢?? 在今年六年級生活中他需要有什麼準備呢??
你咁熟悉順天, 是否你識人係入面讀呀??
謝謝   

觀塘官立當然是一間很好的學校,只是它比較低調,不像順天或聖言般常到區外活動,所以有人會以為它沒有其他英中般好,但其實它也是難入的,成績和順天差不多。

ayconnie 寫道:
Rainbow,

Thank you!

給各位有仔仔的媽咪一個意見,男校畢業的男仔,普遍有一個毛病,就是待人處事的技巧不夠好,為何呢?可能是缺乏了與異性相處的機會,沒有要相就、協助的對象,所以不夠完滑。
而女校出身的女孩剛相反,因為沒有人會幫她們,每件事都必須親力親為,因此性格上會較獨立。
如果想囝囝讀男校,最好給他多點機會接觸其他人,對他們會有利些。

rclamlam 寫道:
cwingc,

我聽我同事既意見, 佢都覺得順天好o的, 佢個仔考左入瑪利諾, 因為佢係男校, 機會比較高, 所以先揀呢間.

其實觀塘區內六間英中也是band1的好學校,但你那位是仔仔,那麼.....!就只有餘下的四間選擇,不過有一點你要明白,區內的英中學位太小,就連band1中中的蒙民偉都要谷起d成績,想轉翻英中,現有的英中一樣要求班學生keep往成績,入讀任何一間都要比小學時吃力。不過如果論校風,順天會好過觀官d,論讀書風氣就不及聖言或觀瑪。其實傳統官校,除皇仁仍然保持到聲名外,好似Q.E都比人有大不如前的感覺,有d原因係好多區內尖子都會選擇區內的名校,不再越區就讀,亦有傳聞當局對官校的資源收緊。
   有一點你亦要考慮,想入到心儀的的學校,最好不過是在自行收生皆段時被取錄,如果你仔仔在第二次呈分試後,(通常中學在此時間,開始考取自行報讀的學生),仍可保持十名內,任何一間都有機會,但假如跌出十名外,聖言及觀瑪就機會微d喇。在隨機派位上(即電腦派位),往往都係聖言或觀瑪,熱門過觀官或順天(在收生人數上順天收生會多過觀官,因為觀官要留部份名額給觀塘官小),這亦是策略上的考慮。

Rainbow,

其實佢宜家讀緊聖公會九龍灣基樂小學, 學校質素都ok, 咁如果我真係想佢入英中, 即我要幫佢將英文補好, 睇多d英文書ok嗎?? 咁你果d朋友係順天讀得開心嗎?? 佢地覺得壓力大嗎??
‹ 上一主題|下一主題