用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 奧數 同 珠心算 有甚麽分別? 邊樣好d 呢? ...
go

奧數 同 珠心算 有甚麽分別? 邊樣好d 呢? [複製鏈接]

奧數 同 珠心算 有甚麽分別? 邊樣好d 呢?

如題!

Re: 奧數 同 珠心算 有甚麽分別? 邊樣好d 呢?

奧數for 比較喜歡數學及較為有羅輯性思考的人讀
珠算是給初小或數學根基未穩的學生

奧數係教羅輯思考數學,  珠心算係教用算盤撥珠計加減數, 如果打得好&快, 心算就會快, 所以珠心算主要比小朋友學心算.

Oh, I see!
Now I can understand.
Thanks for your comment! :

請問如果小朋友得五歳,學校先剛剛開始敎加數
加到五,咁比佢地學邊種好呢,小朋友對計數好
似有小小興趣
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

emiluihk,
我的小朋友是5歲學珠心算, 學左9個月, 佢地已珠算百位數, 心算到十位數, 我比佢地學珠心算目的係想佢地對數字加減數有概念, 唔係諗住去參加心算速度比賽, 所以無繼續上速度班改而上幼兒奧數, 幼兒奧數有共有6個單元, 佢地由單元5開始上, 而家上緊小學學林單元一, 上了3堂, 此課程係for p.1-2.內容同學校教數學差唔多, 教單,雙數, 比較大,小, 輕重, 文字題的加減數等等.

兩種課程係完全唔同, 要視乎你想小朋友學乜野.

醒目開學勳章

3kids :

可否給我幼兒奧數一些知料或聯絡方法。謝謝

3kids,

早晨呀~~~ 我係那邊箱都聽其他家長討論
過 學林數 與 奧數 ... 乜原來 奧數都有幼兒班架
我其實都唔太清楚囡囡 鐘意數學D 乜, 淨係見佢
做我比佢D 加數好開心好有成功感 & 佢會自己
發掘新題目& 答案 ... SO 我想襯佢開始有興趣
時幫佢一把 ... 你又有何意見呢 ? 我唔想比好大
壓力& 功課量佢 ...

BTW, 乜原來小一都仲 比較大小,輕重 ?
乜呢D 唔係幼稚園敎既咩 ? 請問坊間買唔買到
奧數既exercise 架 ?      
請多多指敎
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

emiluihk,

如果你囡囡已識加減數, 咁我會建議你可比佢上奧數, 佢地只在堂上做練習, 回家沒有功課做的.

你講得無錯, 幼稚園時好多數學都已教過, 小一開始時只是重溫, 所以我小朋友今年上的小學數學科會由一下開始教, 因為一上教的東西已在幼稚園教過了.

很多書局都有奧數練習, 但FOR幼兒的我未見過. 不過你可買普通小一數學練習教囡囡做下也無妨.

3kids ,

多謝你呀 , 我會出去搵吓 , 見識吓 乜野係奧數
THANKS!!!!!

‹ 上一主題|下一主題