用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請問:IQ test 係點分級
go

請問:IQ test 係點分級 [複製鏈接]

請問:IQ test 係點分級

好似話70分以上正常,跟住點分級啊??

有冇媽咪知啊~~~     
國家語委普通話水平測試一級證書, KBPP

Re: 請問:IQ test 係點分級

等級 (Intelligence range) :

特優智能 (very superior): 130 and above
優異智能 (superior): 120- 129
中上智能 (high average): 110-119
中等智能 (average): 90-109
中下智能 (low average): 80-89
有限智能 (limited/borderline): 70-79
低弱智能 (intellectual disability):  69 或以下
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

多謝哂~~~~~~

我個女今日check

不用客氣!補充一點,這是韋氏兒童智力量表的分級,你囡囡是否做這個評估呢?為何給她做評估的機構或臨床心理學家沒有向你解釋那個分數代表什麼?

[quote]
hk_woman68 寫道:
多謝哂~~~~~~

我個女今日check
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

gitmee:

我個女係在學校做的,有機構幫佢學校d學生做,我冇去到,阿女話,做test個miss同佢講:叫你阿媽同你搵間xx學校,專為IQ 100以上的小朋友讀的。阿女話唔記得

你囡囡是幼稚園學生嗎?根據你所說的情況,有幾點值得注意:

1. 在學校由機構做的評估,有可能不是韋氏,因為韋氏需要個別進行,需時約兩小時;

2. 做完評估,應該至少有一份簡單的報告,讓家長知道評估結果,不會只由負責評估的人跟小朋友講解;

3. IQ100 是中位數,一般小朋友都會達到這個標準。專為IQ100以上的小朋友而設的學校??有點令人摸不著頭腦!

不如你向學校或負責的機構問清楚吧。

gitmee:

我個女10歲啦……升小五啦

我都唔知做來做咩,學校有得做咪做囉,我又冇諗住特別教育,“天生我材必有用”,等佢自己揀自己條路去行啦~~   

請問是否130 and above 才是資優?

香港制度係咁界定囉!
‹ 上一主題|下一主題