用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 宗教分
go

宗教分 [複製鏈接]

宗教分

小朋友沒有領洗紙, 但有恆常聚會, 請問有沒有媽咪試過請教會寫信, 不用小朋友受浸都可以有宗教分??

Re: 宗教分

你要問清楚每間學校,如:

1.只接受小朋友的浸紙;
2.可以接受父母的浸紙;
3.只接受學校所屬教會的浸紙(如聖公會/循道會/浸信會...);
4.只接受已在xx(唔記得個名)註了冊的教會;
5.任何一間香港教會父母/小朋友浸紙等等.真係每間做法都同架

p.s.以上係講緊基督教,天主教我就不大清楚
01 寫道:
小朋友沒有領洗紙, 但有恆常聚會, 請問有沒有媽咪試過請教會寫信, 不用小朋友受浸都可以有宗教分??
弱者困於環境;智者利用環境。

哦! 原來是這樣, 謝謝!

我問過學校同教育署佢地都係話第一輪即9月份自行收生如係基督教學校既話一定要係小朋友有洗禮証明先會計5分,而洗禮証明係無分邊間堂會既但一定要相同宗教

另外學校同教統局都話第一輪自行收生係需要向政府交代(計分)既而唔係學校話曬事的,如有錯漏請指正,thank

>>>9月份第一輪自行收生一定要有領洗紙先會計5分架,而你所指小朋友有恆常聚會,教會係會寫信的, 但只可以o係等第2輪統一派位後如派得唔好而需要第3輪(明年6月)叩門搵學校先有d用囉

王國長老

唔係架!好似聖士堤反女子小學就只接受聖公會既受浸紙,
其他基督教會派既都一律唔接受。
有D 基督教會派根本都無嬰兒領洗既,
咁有個別學校只要父母有領洗紙都得,
所以一定要問你心儀既學校作準先得。

心汶媽媽 寫道:
我問過學校同教育署佢地都係話第一輪即9月份自行收生如係基督教學校既話一定要係小朋友有洗禮証明先會計5分,而洗禮証明係無分邊間堂會既但一定要相同宗教

咁我要再問清楚先啦,thank麟媽媽,我問過聖公會李小強小學佢地話只要係基督教就ok wor,而我就唔係返聖公會既

Joining 恆常聚會, I guess the parents should be christians and are determined to bring up the child in accordance with the christian way. So, why not arrange a baptism ceremony for the child? So direct. The parents can declare their faith to bring up the child in God's way.

01 寫道:

但係基督教好少有幼童受浸禮架...

vanilla 寫道:
Joining 恆常聚會, I guess the parents should be christians and are determined to bring up the child in accordance with the christian way. So, why not arrange a baptism ceremony for the child? So direct. The parents can declare their faith to bring up the child in God's way.

謝謝各位媽咪的回答,  我和我老公巳經受了浸, 但我們返開的教會是沒有安排小朋友受洗禮的, 因想小朋友大些, 會較清楚明白受洗的意思, 而我亦都不想為了有宗教分, 而去其他教會為小朋友受浸, 其實我一直都不知道原來有其他基督教有為小朋友安排洗禮的, 我以為有教會寫信就可以有分, 但到了現在要安排小朋友升小一的時候, 才知道有些基督學校都要小朋友受洗才有分

sorry! 還有, 因我打電話問過我心儀的學校, 書記話要問問副學長, 會稍後回答我的問題, 我留了我的聯絡電話, 都沒有人回答我, 我巳另sende-mail給他們都無反應, 所以在這裡問問其他人的經驗.
‹ 上一主題|下一主題