用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紹邦幼兒園
go

紹邦幼兒園 [複製鏈接]

紹邦幼兒園

有沒有紹邦幼兒園的家長呀?
紹邦幼兒園的"底勢"如何?
請給意見!!!

Re: 紹邦幼兒園

where location .tks................

又一村.海棠路.

anyone has comment? i am interested in this nursery as well.
]
祝善謙氣宇軒昂、俊逸不凡! 善良忠實氣宇軒, 謙遜有禮俊逸顯。 Thanks to Joycelyn for such a nice poem!

我個仔ywca彩雲讀n1, ok喎!
0甘0岩我個仔0個班主任幾好.
都幾多活動0架
[size=medium]queensroad

又一村紹邦好不好?
評價及師資如何?

我個仔剛剛今個學期升K1.佢在紹邦讀有4個月N1.已經好開心.你個仔仔讀時.有乜野活動.可否講下?
queensroad 寫道:
我個仔ywca彩雲讀n1, ok喎!
0甘0岩我個仔0個班主任幾好.
都幾多活動0架

我今天致電紹邦查詢
有幸冼校長接聽
她很親切nice nice!!!

請問紹邦的K1-K3學習程度如何?? 派位理想嗎? 膳食是由校方廚部負責,還是有外判供應商?? 期望各位解答!!!

我個仔今年9月開始k1.但在紹邦讀左4個月n1.學校k1的書薄我都未見過.所以未知.要9月1日才派回屋企.但我昨日打電話問老師.老師話k1會多些工課.但內容便未知.
但我問過學校的其他家長.程度不是好深.但都ok及我個仔返學都很開心.
派位因今年學校是第3年.所以只有5位畢業生.
膳食由學校廚部負責的.

ChongChong28 寫道:
請問紹邦的K1-K3學習程度如何?? 派位理想嗎? 膳食是由校方廚部負責,還是有外判供應商?? 期望各位解答!!!

謝謝yoko1的回應!! 但我不明白為何只有5位畢業生?

另請問校園環境如何?? 乾淨亮麗嗎??
老師的愛心和熱誠??
煩請評價一下!!!

因學校只開左3年.我記得校長講過.第1年有2個學生在該校畢業.第2年有3個學校畢業.今年第3年有5個學生畢業.但我覺得都無所謂.最緊要是學校環境舒適.有時有些小朋友出水豆之類.學校都會出通告.叫家長留意小朋友
及學校雖是全日制學校.但因大部份學生都是住附近(即又一村近)所以星期六是無小朋友返學的.但老師則在星期六製作小朋友的工課之類.所以學校會在星期六或日清潔校院.
學校連一個操場仔.早上吃早點前.老師會帶全部學生做早操.及一些室外運動.
老師每位都很熱誠及細心.我個仔有次玩時.令到下巴受傷老師都立即打電話給我同我講.及講仔仔的感受.(因佢問我個仔)我個仔又講給佢聽..
學校又無雜費.如生日會每個月都有.但只需該月生日的小朋友帶個蛋糕返學校開生日會.家長亦可參加.和帶些小食或禮物之類送給班的同學.所以我覺得很好.不是一個蛋糕幾個小朋友分.

yoko1,

希望你的孩子K1學校生活美滿!!!
如有時間及紹邦資訊,期望你能再上來分享!
因為我感覺這學校不錯。
我女兒下年要報nursery班,所以要打聽實況!!
Thanks a lot!!!

hi yoko1,

thanks for sharing.  grateful if you can share more with us from time to time.  i had submitted an application for my little boy and he may attend shiu bong's n1 class next year.

joyce  
祝善謙氣宇軒昂、俊逸不凡! 善良忠實氣宇軒, 謙遜有禮俊逸顯。 Thanks to Joycelyn for such a nice poem!

學費幾$
只有全日, 有無半日
有無web-site

今年9月開始.學費$2696
只有全日.但返星期一至五.
學校全名:香港基督教女青年會紹邦幼兒園
http://www.ywca.org.hk/children/home.htm
Isaac_Ma 寫道:
學費幾$
只有全日, 有無半日
有無web-site

紹邦的幼兒班較多學生.但老師亦會加的.因為又一村附近.沒有其他學校有n1全日(以我所知)所以n1好容易full.之前我個仔返n1都有差不多42個學生.老師則有4個及1個音樂老師長期與幼兒班一齊.
而我仔仔今年k1則有約22人有2個老師..

如有乜野想知.我知的都會講.
因為我覺得學校雖然無什麼九龍塘區的學校大.但好在學校給小朋友的活動空間都足夠.
另因學校唔係好多學生.所以老師
可care每個小朋友.及可care小朋友的需要...

等我補充下先 5 個畢業生派o左去以下小學.

1/ 大坑東宣道小學
2/ 瑪利諾神父學校
3/ 華德小學
4/ 聖公會奉基小學
5/ 國際基督教優質音樂中學暨小學

hinhin.mami
嘩..你記得些小朋友讀邊間小學呀..

yoko1,

hee~~hee~~~, 之前湊仔返學見到個 list 貼係個 board度咪用手機影底o左 law.    
‹ 上一主題|下一主題