用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你的小朋友學多少課外活動?他們開心嗎? ...
go

你的小朋友學多少課外活動?他們開心嗎? [複製鏈接]

你的小朋友學多少課外活動?他們開心嗎?

我本身d仔女只長期學三樣野,書法, 游泳及琴, 長假會揀其他興趣班學,但一星期唔個學超過六小時, 因為佢學乜我都會跟去學埋一份, 其餘時間我會帶佢佢釣魚,  行山, 踏單車, 本地遊, 宿營或在家砌下puzzle, 捉吓棋等..

但我發現好多小朋友平日可以日日學一樣野, 星期六日居然可以full day學野...你地覺唔覺得d小朋友好慘? 佢地有d成十歲人可以連大富翁, 象棋, 康樂棋,踏單車全部唔識, 新娘潭, 萬宜水塘, 大埔圍村, 大尾篤...統統去都未去過, 聽都未聽過.....

同埋我好想知, 學樣樣野要有成績都要練(雖然我問過有d阿太, 佢話佢個小朋友一星期只練一小時琴... ), 唔練,個小朋友真係會學得好??? 但若要練習, 佢地真佢會有時間練?

我聽我個仔話上書法堂時有個小朋友一係瞓著咗, 一係就係到塗鴉...後來有機會我問個小朋友, 佢話佢星期六朝早學野學到晚上7:00..   日日都有做唔完的東西...好辛苦..

你們有乜感覺?

古往今來, 成功人仕都是以專心發展其專項而達致成功..我很想知有邊個成功人仕小時候是這樣"辛苦"地上課外活動呢?

究竟這樣的安排是為了小朋友,定為了滿足家長的虛榮呢?
子女就是父母的縮影

Re: 你的小朋友學多少課外活動?他們開心嗎?

Totally agree!!

My son joined Zheng He Summer Explorers which was organised by Native English Speaking teacher.  It was very good, activities and writing.  My son enjoyed very much.  He also had swimming class and ice-skating.  My son had a very good and fun-filled summer holiday.    

I agreed with your opinion,
For my son, he only learns Drawing and Violin, because he wants to concentrate the activities which he loves.
I don't think learn a lot of activities is good, because I think they should have time to practice.

每人有每人不同的需要及喜好, 我老公從來不喜歡戶外活動, 我又經常要返星期六, 日, 我的孩子亦不是每逢假日可以行山, 旅行, 遠足的, 有什麼問題??

Hi, cycchor,

您所講的情況係HK真係好common, D小朋友係返學的日子起碼都要學3-4樣課外活動 (未計去補習班).  暑假就更加多, 每日趕2-3埸, 佢地D mami 話唔好比佢地停, 要用盡每一秒, d小朋友緊係唔敢反抗啦.  開唔開心就真係要佢地先至知道.

比小朋友上課外活動始終係一件好事, 好過比佢地睇TV既.  不過, 一定唔可以比壓力佢地, 同一定要佢地鍾意.  

JRMAMA

我女有3樣課外活動,
一,跳舞,她愛死了,
二,英文,是她要求很多次才給她學的,很貴耶,
三,鋼琴,我要求的,她很討厭,
要我女學琴,皆因我怕她將來讀書不成似我,
無一技之長,以後只可做餐館售貨,十分辛勞,
我做媽媽,不指望她學琴來培養啥氣質什麼的,
只想她有口飯吃,吃得好一點,
我可不能守護她終老。

我的囡囡(升k3)在平日有以下的課外活動:
在學校有(平日放學後:
小童軍(自由參加, 不過升k3後, 她說不想參加了, 我們會尊重她的意願)
併音班(學校compulsory的)
唱遊班(她主動要參加).

我安排的
星期六, 鋼琴及芭蕾舞, 暫時她都很喜歡, 每天都有練琴
星期日  普通話(因小學interview只用普通話及英語, 我和daddy都不會說)

暑假我額外安排的, (學校的課外活動暫停)
畫班, 幼兒指算, 記憶力訓練.  (但她只喜歡畫班)

現時, 我想給她試多些活動, 看看她喜歡什麼.  將來只集中一兩樣, 因為升了小學, 相信平日已很busy.

假日, 都是一般家庭活動或聚會, 出外走走, 游泳等等.

至於你講的郊外地方, 我都沒有帶過小朋友去過, 只去過山頂, 海洋公園, disneyland.
因我還有一個2歲的小朋友, 太細啦, 唔方便.

1) My son go to Kumon math on Monday after school.
2) Wednesday Piano at home 45min
3) Thuesday Phonic after school
4) Sat 4 o'clock Boy scott
5) Sunday 3 o'clock Swim
He love all of them and he wanted to learn drawing and keep to learn Golf as well. (I am still planning on his schedule). I told him to stop some activities and only choose 3-4, but he said he love ALL of them. Poor me!!!$$$$$$$$$$$

My girl also took 1) Kumon on Monday
2) Trinity English on Sat morning
3) Wednesday-Piano at home
4) Girl Guide on Sat
5) Swim on Sunday
She likes to take everything same as her brother.

每人各有自己的興趣喜好, 我無權過問...我只是想提出一個問題:

當小朋友的時間被課外活動填滿後, 他們正常的家庭生活, 社交生活呢?

有些父母以為多賺些錢, 為子女安排"充實"的課外活動, 便可以省去自己陪伴子女的時間...

有些父母認為多學課外活動可加強子女升學或就業的競爭力..

也有些父母是因為滿足自己兒時未能滿足的慾望, 或自己的虛榮心...

我無權說這是對或錯, 只是, 很多以往小孩子都得到的生活體驗, 現代的小孩都沒法得到...

你的孩子可以和其他同學放學後一同去公園玩嗎?
你的孩子可有自己上街買過東西嗎?
你的孩子可有在草地上滾過, 跑過, 野餐過?
你的孩子可有試過到花園捉小昆蟲, 海邊捉小魚?
你的孩子可有試過自己做菜?
你的孩子可有試過自己乘車回家?
你的孩子可有自己發明過一些小玩具?

這些生活體驗, 是特別安排的課外活動所不能給孩子的.

君不見現今的青少年根本連自己是什麼, 要什麼, 將來做什麼也没有主意嗎?  因為家長們實在為他們安排太多現成的東西了:玩具是現成的電子產品, 升學由父母安排, 衣食住行樣樣都齊備..就連興趣都是由父母"預設"的

這是真是對他們好的嗎?

我只要我的孩子有多點時間去了解自己, 放眼世界, 知禮明理, 活得健康快樂....他們將來的路如何, 我不會為他安排...因為,我相信自信自重的孩子自會為自己的將來打算...

子女就是父母的縮影

女女學緊芭蕾,英文同鋼琴,雖說她很enjoy學這些課外活動,但我仍然贊同"讀萬卷書不如行萬里路"   

女女學緊芭蕾,英文同鋼琴,雖說她很enjoy學這些課外活動,但我仍然贊同"讀萬卷書不如行萬里路"   

When the time my kids attending activities classes, 90% I and my husband was still working in the office.

If we are not at home, what they will do for sure is to watch TV. So why don't we let them to attend activities courses?-They won't get bored at home and can learn things in the same time.

The rest 10%, golf, swim and ballet. I will be with them as well.

I also let them to join some outside activities together with me and my husband, but only in the long weekend and holiday.

That's only my opinion.

cychor,

I think your comment is correct.  however, for the parents who are able to understand your message, I'm sure they are the ones who can plan a balanced happly childhood for their children.

My son learns 6 activities this summer and I asked which do you like the best, he said 'ALL' and I couldn't manage to take one out.  He still says why don't I register him for skating because he loves it.  He's only K3 and if the term starts, I think I need to ask him to choose again.

We don't go Yum Cha, shopping during weekends.  We will go to different big park to picnic with his cousin and grandparents, cycling, flying kites, blow bubbles, watch the ants, swimming and we drive to different places , e.g. some old villages where his great grand used to live.

We also play 'the airplane chess', read stories, pillow fight at night which were all my childhood game.  i practice piano and abacus with him because I know both of them.

I think the timetable is important and he learns many things during weekdays rather than Sat.

I can manage all these because I only work part-time which is very different from most families.

Everyone's characteristics are different, some can take all, some can't even take one. So as parents, we act as a guardian who guides rather than 'spoon fed' the children.  That's my way of parenting.

Keep sharing!

暑期間我都為升小一的兒子報了很多 Course.
都是他喜歡的
游水 / 武術 / Jazz / 圍棋 / 畫班 / 硬筆字

這是我指定的
健康Fit型童 – 教飲食健康, 我一向都注重.
有”義”第一 – 教禮貌, 當然平日都有教佢, 但小朋友漸大都比較喜歡聽老師話.
升小一適應班 – 我曾問他升小一驚唔驚, 原來佢真係驚架 !
English Play Group – 請一個Native English Speaker在家中陪孩子玩, 真係淨係玩..

佢暑假都好忙, 我都洗唔少錢, 目的只是令他減少看電視的時間.

他在家, 我在公司, 每次打電話回家都聽到電視聲 !

冇同佢安排, 佢日頭係屋企唔睇電視可以做乜 ?

叫佢睇書寫字都唔叫得咁多 !

cycchor,

睇完你呢段野, 我真係非常認同呀! 但, 唉~ 香港有幾多人真係會咁諗過呀~

冇錯, 課外活動我係會俾我囡囡學, 始終課外活動可以令佢生活有調劑。佢學鋼琴o既, 但係呢個係佢自己o既興趣, 只要佢學得開心, 我就開心。我唔要求囡囡周身刀, 張張利, 只希望佢做有個有禮貌、有修養o既人。

我知我唔可以去批評咁多, 但眼見而家好多父母都想仔女周身刀, 張張利, 乜野都安排俾 D 仔女, 但卻忽略對仔女o既禮貌/人格教育, 都真係幾灰  :cry:

大家都好關心小朋友不出去參加課外活動, 會在家看電視等問題..

我都好唔鐘意小朋友看電視,所以家中的電視是鎖著的, 無錯, 是鎖在電視櫃中的!!!

可能我係soho, 可以時常在家中看著他們, 所以他們都好少看電視..

但若然只有佢地自己在家中可以做什麼呢?當然是搗蛋   
有時佢地會係廚房學做菜(當然又係唔食得..一鍋粥..)
有時又會摺吓紙,玩吓泥膠, 砌吓積木,畫吓畫...
有次佢地扮溜冰, 結果成個廰都係水...因為佢地話要個滑d先可以做到花式wor..(激死...)

總之無電視看佢地都會有方法娛樂自己, 雖然有時會被佢地激死(或嚇死), 但在另一個角度看, 其實這也是訓練他們創意的好方法呢...何必要花錢去學幾十樣千篇一律, 由別人編制定的活動呢? 所以我只會買d好原始的玩具及大量的書給他們, 要玩便要玩得有創意, 多用腦嘛!!!

有時我又會帶佢地去圖書錧或青少年中心, 放低佢地兩三個鐘,由佢地自己看書或玩...

其實看不看電視都是習慣來的, 現代人有時都不大喜歡用腦, 要即食, 有什麼娛樂比看電視更不需用腦? 有時大人都喜歡看電視啦!何況小朋友? 撫心自問, 大家有多少人放工回家, 吃飯時不是開著電視呢? 當我們說個仔日日無人係屋企就看電視時, 其實是否要反省吓自己呢?

耳濡目染下, 小朋友都係只知電視一種娛樂方法lor...不必用腦去想嘛!! 其實我們為什麼不可以在家中為小朋友提供多些選擇呢? 聽收音機, 下棋, 看書, 造手工, 畫畫, 學做家務, 玩家家酒...

我不是否定參加課外活動的好處, 我d小朋友都有學游泳, 彈琴同書法, 因為這些都是對他們的身體及品德有長遠裨益的活動, 只是現在坊間的課外活動實在太無聊...什麼泥膠班, lego班, 烹飪班, 摺紙班...呢d是否應該由父母教或者由小朋友自己去摸索呢?(我個囝囝的摺紙技巧是自己看書學的)

再者, 為了怕子女在家整日看電視而為他安排好一切, 其實不是令他們更依賴嗎? 一天廿四小時的活動都由父母安排??!!怪不得現在的青少年大多是沒有主見的了...

不想他們看電視, 只要把電視鎖起便可, 何必要大費周章呢? 做一個電視櫃的價錢一定比小朋友學課外活動的費用便宜..說到尾, 其實是父母沒有時間陪小朋友...不過, 我亦明白, 工作與陪子女之間很難作出平衡....

又或都正如另一位家長所說, 現在的小朋友好像懂得好多東西, 但其實基本的禮儀, 公德, 自理技巧, 禮貌都唔識...因為父母根本無時間教.

這是否有點悲涼呢?

子女就是父母的縮影

Dear cycchor,

Very well reasoned and written.  Wonderful.

Regards,
warrrren

這是一個很有趣的課題。大家的睇法都有值得參考的地方。

我囡囡今年升小三。由小學開始,我個小朋友做甚麼生活體驗、參加多少課外活動和看幾多電視都是她自己決定。最可惜的是我倆夫婦都要返工,並不能滿足她所有的願望。要接送的課外活動,很多時都安排不了。今個暑假,她想去日本Disney,又因太太沒有假,不能去。我們只能帶她週未返大陸和過澳門玩,而她自己也參加了一個宿營的活動。

我覺得父母應該給予孩子正確的價值觀,然後由他們自己決定事情,父母只需從旁協助。他們覺得不高興或沒有用的活動,他們自然就不會參予。我不反對孩子看電視。在小朋友的交往中,電視節目是他們的其中一個主要的討論話題。看電視並非完全沒有價值。但在各種活動中取得平衡,就讓孩子去決定吧!

最近我囡囡對我說想要他媽歌池,即係電子竉物。佢既理由係鄰居的小朋友個個都有他媽歌池,而他們說很好玩。我話我唔會買,因為我覺得玩電子竉物只是浪費時間。於是囡囡係一個網站申請玩網上電子竉物的戶口,因為這樣不用錢,就不用先得我同意。但她在小校園的電郵地址,似乎不會接收電子竉物網站的電郵,因此她不能activate她的戶口。我知道後,用我的電郵地址幫她申請了戶口。這又會是一個對她自制能力的考驗,看她會不會沈迷。不過,我對她有信心,亦信任她。

簽名被屏蔽

黎得lee個網既家長門都係好關心佢地既小朋友~~
課外活動係小朋友另一方面既成長路線~~咁當然係好重要啦~~全方位學習嘛~~
點樣選擇先適合呢~~
1. 4歲以下既不妨試多d唔同類型既~~(學術,音樂,藝術, 運動), 再睇下佢地like邊樣~~lee個階段係由家長決定小朋友學咩~~因為佢地未接觸過,又點決定呢~~
2. 4歲以上既開始有自己既思想~~希望父母認同~~所以可以俾佢地決定是否學習~~而家長既角色係向小朋友介紹同分析每樣活動既好處~~一個小朋友都會對自己有要求ga~~所以有d野都唔駛迫~~

以上係我既個人意見~~只係傾下計~~
大家有咩意見都不妨提出啦~~討論區就係咁用ga啦~~交流下jei~~
‹ 上一主題|下一主題