用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問小一派位事宜
go

想問小一派位事宜 [複製鏈接]

想問小一派位事宜

現有bb兩歲準備報讀幼稚園,係選校方面與小一派位有冇關係?請問小一派位有咩程序?點樣計分?有冇有關既網頁提供?點知同區及跨區校網?多謝幫忙!
[/url]

Re: 想問小一派位事宜

如果幼稚園有直屬小學的,那些小學都係私立小學或直資小學,如果津小或官小都一定要經過派位.
派位會分兩個階段,第一次在高班開學時,可以向自己喜愛的小學遞交申請表,是次申請會以分計,並非成績分數,係適齡兒童10分,首名子女5分,兄弟姊妹在該學就讀10分等......,高分者就可以入讀.如果在這次自行分配學位中,不能入讀,也有第二次機會,就係在高班放暑假前,大攪珠,就要睇彩數啦∼大攪珠會依住址來分配,大部份會派區內,只有少量派出區外.
至於直資和私小就好似搵幼稚園一樣,年尾開始派表,不分地區,取表填好再交表,然後面試.

click here

朱古力,
好多謝你解答我既疑問,咁係唔係第一輪以分計制時住址與校址距離無關?我地想入既小學,我老公係舊生,咁囡囡即有適齡兒童10分,首名子女5分,daddy既10分,咁25分實屬高分定低分?第一輪機會大唔大?
[/url]

舊生10分同首名子女既5分, 只可以二擇其一. 咁你應該有:

1) 適齡兒童10分
2) 首名子女5分 or daddy既10分

最高都只係20分.....機會都好高架啦!!  

Thanks.
咁請問如果阿女成功入左,細佬第日報考時係唔係即事
1) 適齡兒童10分
2) daddy既10分
3) 家姐既10分
加埋有 30分架?

[/url]

chunchan,

如果你女女成功入左, 咁第時細佬報考時係唔駛計分, 直入架, 因為佢屬於必收生 (有兄姊在同校址小學就讀).

YuYuMother, 唔該晒呀!
[/url]
‹ 上一主題|下一主題