用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你會考GAPSK 普通話試?
go

你會考GAPSK 普通話試? [複製鏈接]

你會考GAPSK 普通話試?

我想幫兒子報GAPSK 普通話試,可能報中一有幫助。

不過考試前,又想報讀XXX研習社的應試班。希望成績見得人。

大家有MUG意見呢?

Re: 你會考GAPSK 普通話試?

建議你睇睇本forum的 Re: 劍橋(Flyers),好的英文成績肯定幫助比較大。

英文已有qualifications,如普通話再多一個qualification.
好似好d!

這個GAPSK 普通話試 不易考的.加油呀!

如果你純粹以學習的態度來考試,贊成。但若想憑此幫助入讀好學校,作用不大。

我個仔已做了評估試,未溫過書/上過任何課程,都可以取得67/100.
我想上完course, 再去考應該成績唔錯!

因為可能有把握取得好成績,所以拿多張好睇d既cert都無妨!

fyi, my son is studying at Singapore Int'l School since kindergarten. He has a very good foundation in Mandarin.
To proof him for Chinese standard, it's his needs.

啊?普通話試都計落升中成績啊?

請問:"GAPSK 普通話試"考 d 咩o架?
國家語委普通話水平測試一級證書, KBPP

不知道啊?不過,多一些証明會好一點。

我見部份中學標榜用普通話上中文科,報考普通話試的考生大幅增加。小學、中學甚至大學好似愈來愈看重普通話。

在模疑測驗中,我見有:
筆試
1. 聽 聽辨能力 30%
2. 寫 拼音、語法知識 20%
口試
1. 讀 讀字詞、句子 25%
2. 說 回答問題、命題/看圖說話 25%

詳程可參考:
www.gapsk.org
港澳地區中小學普通話水平考試GAPSK應試指南(小學)
 (ISBN: 978-988-99178-0-7)
港澳地區中小學普通話水平考試GAPSK練習及模擬試題(小學) (ISBN: 978-988-99178-2-1)

有無人考過?可否分享一下?
‹ 上一主題|下一主題