用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 高小討論區(P.4-P.6)
樓主: mayc
go

高小討論區(P.4-P.6) [複製鏈接]

Re: 高小討論區

sneezy,

妳call青苗琴行問下咪知lor

sneezy仔參加初級弦樂團,加油呀!

mayc 寫道:
請問小六於下星期考的中一編班試,同教統局辦的全港中一學生將於7月中(派位後)考的那一次有什麼不同,7月是否又會考多一次?

mayc,
小六於本星期六考既編班試係for 暑期YWC個bridging course,唔同教統局辦的全港中一學生將於7月中(派位後)中一編班試。係呀,7月又會考多一次!
我覺得星期六考既編班試都有D無無謂謂,用P6校內試去編bridging course班咪得lor!

JP,

Thanks !! 剛打去問青苗, 佢地收我$40人工費, 就比佢地幫我啦. 不過, 另外我想問下, 係唔係初學琴(平價琴)會好易斷弦(大陸弦)o架? 因最近幾個月, 都好似斷過三,四次. 個琴用了兩年, 但之前未試過的.

Sneezy,

I have no experience on violin, but I remember that I've only bought two thread for Er Wu from a normal musical instrument shop, which costed only $10 and they helped me change the thread free of charge. 青苗 charge for $40 seems to be a bit high. May be you can try to ask some other musical instrument shops before you buy the thread from them.

aileen,

剛剛換了回來, $40是調音費, 絃線另計. 無辦法, 屋企附近只有一間青苗.  

Dear all:
你們有否買"飛"看11/5小學周年音樂會?
我會去睇,matthew會於弦樂團表演出 !

sneezy,

我個仔個琴都斷左2次啦...最近, 老師suggested 我地成套換過, 而家換左套德國的, 成200多元, 我覺得都好貴下

KLLP:
好的絃是要$200套的,不過應該都幾耐用的,不過E絃比較幼,容易斷,我會多買一條做"後備"!

mayc,

Thank you for your explanation!

由於已學了年多, 老師於是建議參加皇家音樂考試, 仲要一考就係Grade 3, 點知在誤打誤撞下, 我幫呀仔報左8月考, 而老師expect 係11月先考, 所以當老師知道我地8月考之後, 次次都同我地講, 佢好擔心 聽佢講得多, 我都開始好擔心

不過, 我有時都諗, 這始終都係一個經驗, 如果唔得, 咪出年4月再來過law  

KLLP,

咁啱嘅, 我仔都是8月份考, 又係第一次考.  

至於絃線, 我地老師話唔使買咁貴, 因為我地個初學琴, 不用著, 就算安上, 都發揮唔到. 所以叫我地唔好浪費錢, 等遲下換琴先喎. 所以我地咪用cheap cheap的大陸絃線.

mayc 寫道:
Dear all:
你們有否買"飛"看11/5小學周年音樂會?
我會去睇,matthew會於弦樂團表演出 !

Hi,mayc!

我地都會去。J& 會表演piano solo, James仲會同初級合唱團伴奏。

KLLP 寫道:
mayc,

Thank you for your explanation!

由於已學了年多, 老師於是建議參加皇家音樂考試, 仲要一考就係Grade 3, 點知在誤打誤撞下, 我幫呀仔報左8月考, 而老師expect 係11月先考, 所以當老師知道我地8月考之後, 次次都同我地講, 佢好擔心 聽佢講得多, 我都開始好擔心

不過, 我有時都諗, 這始終都係一個經驗, 如果唔得, 咪出年4月再來過law  

KLLP,
妳囝囝K3考gr.3 violin好叻呀!   
加油吧!   

JP,

多謝你的加油!

不過, 老實說, 信心不大, 只希望籍此機會,讓他學習要持之以恆, 不論結果如何, 亦希望他在中間有得着.   

JP:
係喎!Peter校際得獎,會有表演,Matthew講比我聽時,就係話好彩無攞獎,唔洗solo,真係比佢激死!  

mayc

yes, see u!

Dear all:
考試在即,好多科目都會隨堂考,但我個仔有時會好大頭蝦,請大家知道後在此通風報信下!
中,英文考默範圍巳發,英文8/6默,而中文就無講幾時默,對嗎?
通識--?
音樂--?
電腦--?
視藝--?
普通話--?
宗教--?
中文口試--?
中文聆聽--?
英文口試--?
英文聆聽--?
‹ 上一主題|下一主題