用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 高小討論區(P.4-P.6)
樓主: mayc
go

高小討論區(P.4-P.6) [複製鏈接]

Re: P4家長須知

chun100

唔該晒!有朋友打電話去旺角天利行問二年級的CD,也說未有,可能在倉未送到門市。

csk

我想叫你朋友再打去問清楚是舖頭無貨或連倉也清貨, 如是後者就要代訂 lu..

另外請問校朗獨誦學校會否provide training, 或要自己攪點架??

chun100

aileen 寫道:
Hi 8Gu,

Re 中樂團家長 meeting on 30/9, did you come?
It was quite constructive. Snoopy Principal has expressed that the school will look into it seriously. She promised that the price will definitely be reduced. She really wants more students to join. A notice might be issued within 1 or 2 week. It is good to have more communication with the school when problems arise.

Hi aileen,
我當日都有出席呀~
對於家長們的提問, 校長都有正面的回覆, 亦承諾檢討中樂團隊收費。

請問家長們對今次在一星期內評估三天有什麼意見, 我同個仔都好辛苦, 上星期有時間溫習又無派工作紙和習作, 今個星期想最後努力, 但又有好多功課, 見到個仔透氣都無時間, 真好可憐, 點叫愉快學習!

Mayc,
我們孩子是同班, 他有沒有這些問題?

Last year, one week for one subject. So I think it is better at last year. I don't konw why need to change it?

Agree!

今次在一星期內評估三天(隔日),由於剛開學1個月,課程範圍不多,尚能應付!其他好多學校測驗都係一星期內完成,可能大家一時未習慣

JP 寫道:
其他好多學校測驗都係一星期內完成,可能大家一時未習慣嗜

pig,

咁可能係ge!家長可以向校方反映意見,以作改善。

話時話,學校內聯網冇左"討論區"好不便,下下要send email比校長都幾煩!

YIN,JP:
我都覺得壓力比以前大,我也是最怕功課方面,因為考試就一定無功課,而評估就仍有功課,我個仔做功課又是慢那種,好似昨晚中文仍要背書,我個仔做完功課只剩下半小時溫習,再睇清楚數學評估的範圍是由3下A,B冊開始,我就知點溫都溫唔完,而剛剛上了兩日的四邊形都是範圍之內,真有點想放棄,L.C.M.;H.C.F.的概念都未完全攪清楚, 今晚唯有盡力而為啦!  
我都係想好似去年那樣評估! :cry:

JP,

亞仔(P.6)禽晩又話今日常識要小測十幾廿個實驗室儀器既英文生字,吾知點解禁趕

Sorry, 我只是過路的。

JP,
亞仔話星期五才測實驗室儀器既英文生字,2科一齊來,今次我仲唔死。

pig 寫道:
JP,

亞仔(P.6)禽晩又話今日常識要小測十幾廿個實驗室儀器既英文生字,吾知點解禁趕

Dear all:
"吾知點解禁趕!"
昨晚英文PEU做7個exercise,阿仔話做落簿,(約70題),淨係抄都至少兩個鐘頭,我叫佢打電話問清楚同學,個同學話好似做在PEU上,我立即話唔好諗甘多,做在PEU上,心諗"做錯好過無做,最多今日抄番落簿",如果唔係,昨晚就唔洗溫書了!  

亞仔話昨天常識小測攪笑題目:
問題:日本新首相是誰?
答案:有四張相
第一張相:安倍晉三
第二張相:陳水X

第三張相:曾蔭權
第四張相:鄺副校

小豬媽& pig:

大仔話P6既"實驗室儀器既英文生字"係要計分既堂課worksheet,佢果班早兩日

mayc

我仔仔是把exercise做在PEU上的, 平時permanship 都是10句8句, 唔會突然要抄 70 幾句, " Don't worry, be happy"  :

忘記把"東西"交俾你, 今天叫阿仔交給你仔仔, 詳情已pm 給你, 希望我

Mayc,
我都係咁唸, 做咗好過無做, 不想他再花時間打電話問同學, 要抄70 幾句, 不單無可能溫習, `就連睡都無得睡.

希望今個週末可以輕鬆下, 少D功課!

chun100:
但係果本PEU,跟本唔夠空位可以寫答案,所以都唔知係唔係! 不過唔諗啦,交左先算啦!

mayc

阿仔只是在答案位置加上箭咀寫上<shall>, 另中文評估有result 啦, god bless us!

pls check pm

chun100

chun100:
唔該晒!收到了!
三科評估都派了,我個仔其中兩科出express card,都考唔到90分,無出那科考到90以上,激死!
下星期26/10常識科評估,大家有無"mud"野心水?教左D"mud"都唔係好知,都唔知點考?

mayc

Oh! 阿仔昨天只有英文和數學, 沒有中文評估派回來呀

唔緊要啦只是第一次評估, 漫漫長路要行 (還有3個評估、2個考試), 比多些信心佢啦。

阿仔話26/10常識科評估考
‹ 上一主題|下一主題