用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 申請拔萃女小學傾下
go

申請拔萃女小學傾下 [複製鏈接]

申請拔萃女小學傾下

時間甘急, 大家有無考慮附什麼資料(5頁咋!)

Re: 申請拔萃女小學傾下

唔記得問個老師,點樣夾住D附頁來"入箱"交表,有冇人知點做呀?

By hand 都係"入箱"交表咋?又唔俾用folder. :-|

可唔可以用信封裝??

可以
Scully 寫道:
可唔可以用信封裝??

係咪用啡色公文袋都OK?

佢話5張, 咁包含申請表嗎???

見實有得見 (INTERVIEW)
BUT CHANCE IS TINY.
3 -5 MINUTES INTERVIEW FOR 2 GIRLS TOGETHER.

咁有冇人可以講下要提供咩資料同埋申請表一齊交(因為只係可以五頁紙)

既然佢張表都係講得咁簡單, 我都係諗住簡單d佢要個d 咪交lor, 乜係入箱交表咁容易, 咁我唔使請假啦, 我以為要check野tim

係羅,一封自薦信, 一封校長信已經兩張, 交cert 定交日常照片? 請俾下意見!
Justine_Ma 寫道:
咁有冇人可以講下要提供咩資料同埋申請表一齊交(因為只係可以五頁紙)

D cert 縮印?  1夏A4 幾多張?

各位好!

我諗簡單D好,如果交表就有得in的話,小朋友表現先至係最重要! profile呢D嘢,一山還有一山高.......我都係當買六合彩啦!

還有,我想問吓女拔是怎樣面試的?用中文定英文?見小朋友定見家長?Interveiw一次定兩次?小朋友要唔要做工作紙之類的東西?

謝謝!
Chloe媽 :

其他BK Forum: 用中文, 見小朋友
但不知見幾多次.
我老公攞表時聽佢地講, 不可縮印和雙面, sigh!
CHLOE0718 寫道:
各位好!

我諗簡單D好,如果交表就有得in的話,小朋友表現先至係最重要! profile呢D嘢,一山還有一山高.......我都係當買六合彩啦!

還有,我想問吓女拔是怎樣面試的?用中文定英文?見小朋友定見家長?Interveiw一次定兩次?小朋友要唔要做工作紙之類的東西?

謝謝!
Chloe媽 :

申請表唔計
christina 寫道:
佢話5張, 咁包含申請表嗎???

abc媽咪:
是可以雙面的,但如果雙面就只可以五版,等同五個pages,唔可以多。

所有交表的一定有得in,交表時他們會檢查attachment的張數會否超額,如果超出就會叫你攞走不須的,所以一定不能入folder or brown envelop,otherwise they will ask you to take it out.

DGS interview 只是面談形式,不須筆試,校長每次見2個小朋友,叫他們看書或圖畫,然後叫小朋友講下畫中內容,又會問D一般問題,用中文或英文就視乎你的小朋友先用甚麼語言跟校長打招呼,interview 只見小朋友不須見家長,只須見一次。

另外Dressing code,最好用DGS校服的顏色,即是白和深藍,如果可以的話,最好爸媽一齊同小朋友去學校。

以自己和身邊朋友的經驗,如果爸爸或媽咪係公務員(有子女讀書津貼的)可以考入私立名校比其他人高好多。

Thx
szema 寫道:
所有交表的一定有得in,交表時他們會檢查attachment的張數會否超額,如果超出就會叫你攞走不須的,所以一定不能入folder or brown envelop,otherwise they will ask you to take it out.

DGS interview 只是面談形式,不須筆試,校長每次見2個小朋友,叫他們看書或圖畫,然後叫小朋友講下畫中內容,又會問D一般問題,用中文或英文就視乎你的小朋友先用甚麼語言跟校長打招呼,interview 只見小朋友不須見家長,只須見一次。

另外Dressing code,最好用DGS校服的顏色,即是白和深藍,如果可以的話,最好爸媽一齊同小朋友去學校。

以自己和身邊朋友的經驗,如果爸爸或媽咪係公務員(有子女讀書津貼的)可以考入私立名校比其他人高好多。

咁個出世紙同住址證明又計唔計係嗰五張內?

HI

for 拔萃女小學住址證明can it be not the same as 1st round & luck draw ?

Please help.

‹ 上一主題|下一主題