用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 保良局羅富國校友會小學
go

保良局羅富國校友會小學 [複製鏈接]

保良局羅富國校友會小學

這間是一間新直資英文小學於 07 年 9 月開學, 第三次簡介會於 9 月 10 日下午三時舉行, 大家有冇興趣去聽下 ? Tel 2712 1270  / http://www.ncepsas.edu.hk/

我自已去過第一及第二次簡介會, 感覺校長是以學生及家長為本; 學校會關心小朋友上小一之適應問題, 亦知道市道之實際情況,學校課程是慢慢地一年一年加深的, 使在該校畢業同學之程度不比出面學校差; 由於此校外表比較舊及校舍小, 相信不少家長都會卻步; 但本人實在覺得十分直得一去聽聽此校之簡介會 !  
:wink:

Re: 保良局羅富國校友會小學

Hi 我都有興趣想了解多些此學校, 亦準備明天去睇睇. 此是一家英文小學, 但唔知上課是否全用英文?

我之前有聽過古校長既講解, 我覺得呢間學校既老師好有愛心同有熱誠, 相信係一間好學校.

如果住係附近, 呢間學校不失為一個好選擇啊~~~  

係簡介會問答時間時, 如果同時間有二位家長同時舉手提問 ( 第一位座在後面較遠離校長位置, 第二位坐在前排近校長的) , 校長會按先後比第一位家長先問, 然後再請第二位家長發問, 而不會因為第二位家長坐得近而可優先發問; 暫時來說, 我真是十分欣賞古校長; 從網上看到有關此校之舊聞, 覺得古校長為人進取, 務實; 亦不會計較學生家景  

其實呢間學校真係幾底讀~~~ 學費每個月一仟, 如有需要仲可以申請資助.

我欣賞佢地搞音樂搞得好好, 好鼓勵小朋友學樂器. 如果家長係買樂器方面有困難, 學校仲可以借樂器比小朋友用添~~

你們明天會來嗎?我女女現在讀緊,古校長不錯
Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!

今日應該去唔到, 因為一早約左人去沙田..., 而家 15/16 諗緊是否拋夫棄女去羅富國, 因為我老公已經去過一次, 而且已經交左報名表等 in, 所以佢實唔去, 仲會話我緊張, 呵呵   :

今天去了簡介會, 很同意古校長是一個熱心地開辦此學校, 但禮堂比較細及簡陋, 不清楚課室間隔如何?  只知已購入smartboard, 增加透明度之如, 可幫助家長在家學習, 從而教化小孩子.  亦欣賞學校致力推行音樂班, P1還可免費學習樂器, 以HK$1,000 的學費真是不錯哩!

但始終要做白老鼠,<因2007 是第一年直資> 唔知憑着"保良局"的招牌, 和古校長的Background, 會不會真的有大躍進?  有冇現校友的家長可分享 ?

有冇現校友的家長可分享 ?  
‹ 上一主題|下一主題