用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學推彈性上課 照顧學生家長需要 兩組課時任揀 ...
go

小學推彈性上課 照顧學生家長需要 兩組課時任揀 [複製鏈接]

小學推彈性上課 照顧學生家長需要 兩組課時任揀

梁省德小學推彈性上課 照顧學生家長需要 兩組課時任揀
(明報) 09月 25日 星期一 05:05AM

【明報專訊】政府提倡彈性上班時間,新界婦孺福利會梁省德學校創意無限,隨學校逐步轉為全日制,推出「彈性上學」時間,明年提供兩種課時模式,供小一生家長選擇。校長朱景玄表示,選擇「早班廣 告

」7時半上課至中午一點前結束,類似半日制,家長亦可安排學生下午進行家庭活動或其他學習,更有效發展非學術才能。

朱景玄解釋,政府要求小學都推行全日制,該校明年上下午校合併後需跟從,明年開辦4班小一,將會分為兩個上學時段﹕上午9時至下午4時,或上午7時半至中午12時50分午飯時間前放學。兩種上學模式同樣是每日9節課,每節半小時,符合教育統籌局(相關新聞 - 網站)規定的上課時數要求。

類似半日制 小一實施

推出「類似半日制」課源於三大理由。朱景玄解釋,從教學經驗中發現部分學生適合半日制學習,例如貧困學生留校午膳,對家庭經濟構成沉重負擔,又或者家長不認同學校安排的膳食。他又指,具潛質的學生上半日制學校,可利用放學後整個下午到專業團體學習或訓練,更有效發展非學科才能。

朱景玄又說,曾參考兒童成長心理學書籍,簡化出一個新理論。學童成長面對從「家庭圈」、走進「學校圈」及「社區圈」的過程,學生8歲之前應以家庭圈為重,若太早花一整天於學校,除了削減家長與子女共
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

王國長老

Re: 小學推彈性上課 照顧學生家長需要 兩組課時任揀

呢個點算係彈性上課?!
只係偷雞唔行全日制之嘛。
我仔正正同佢講既上課時間差不多,
我仔學校係半日制的,
佢地只係將半日制叫成彈性上課全日制之嘛。

咁即係2班全日制但番學時間就遲d,2班半日制,幾創新,我覺得OK喎,我自己就喜歡半日制多過全日制。

王國長老

我自己都鐘意半日制,
時間上好用好多。
亞仔學校未公報幾時轉全日制,
因為校舍細又無地方,
好多家長都唔急,最好唔轉仲好,
而家好多學生返學前後都有上興趣班,
咁weekend 多D 時間可以家庭日,
我見好多返全日制的,
都迫晒weekend 上興趣班架。

我都鍾意半日

我唔明點解教署會俾佢咁做? 教署明明硬性規家07年開始實施小學全部全日制架!(有特別原因除外)

分明是取巧方法開半日制啦~~

教署真奇怪!!!!
‹ 上一主題|下一主題