用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日交form...至feel到政府好煩
go

今日交form...至feel到政府好煩 [複製鏈接]

今日交form...至feel到政府好煩

今日終於去交form...我已經選間唔係咁high學校仲係自己網...收form時果個人同我老公講機會好'眉'20分就一定得    咁個個20分我地呢得15分唔交又唔得...咁香港政府不如改下..今次唔夠分果d等6月至交law...好過要我空等    橫掂都要等大攪...不如6月至交....浪費我地d家長時間...車資,時間都哂...都唔僅要至就好似等問斬由呢一刻等到出年....個壓力幾大   

Re: 今日交form...至feel到政府好煩

jey:

唔駛咁火大, 其實係可以唔參加首輪申請表都得,政府都無規定一要參加首輪自行分配學位, 可以直接等參加統一派位都得

絕對同意, 但仍有家長認為低分就不要交,(特別不應到一些名校交form),....我也在另一個topic中說到 要是一個無父親是舊生, 無兄長是校內學生或其他可能有分的原因的, 就不可以選擇如喇沙的名校? 相信任何人只要清楚自己的決定, 就絕對有權作出這選擇, 我們也是納稅人, 當然有權選擇任何一間官/津校了....那些人的說法/政府的做法, 就好像古時的貴族, 只有近親才可結婚一樣....終於就係無好結果囉!

乜可以唔交form...我又唔知....我仲以為一定要交  
多謝兩位回答   

我其實一心想要私校...但冇念過係可以唔交....

15分都唔係一定入唔到O既
交左表起碼多個機會
唔好連果少少機會都放棄
而且∼第一輪交表唔入
第2輪都係揀番第一輪交表果一間學校
大抽獎機會都會大D架∼
就算真係大抽獎都係唔入
咁叩門果陣∼拎番哂D文件去
証明一二輪都係揀此校
叩門機會又會好大
唔交表即係放棄∼咪咁笨呀

我地就係選擇左唔交啦, 話時話, 張表駛唔駛交返政府架??

醒目開學勳章

AGREE

揚莉煒媽咪 寫道:
交左表起碼多個機會
唔好連果少少機會都放棄
而且∼第一輪交表唔入
大抽獎機會都會大D架∼
就算真係大抽獎都係唔入
証明一二輪都係揀此校
叩門機會又會好大

醒目開學勳章

應該唔使啦!
我聽講有人係民政處拎左十幾張form,為選一個好no喎 ,咁佢選淨dform,都唔會交返去比政府嫁啦
IRON 寫道:
我地就係選擇左唔交啦, 話時話, 張表駛唔駛交返政府架??

醒目開學勳章

:idea:
揚莉煒媽咪 寫道:
交左表起碼多個機會
唔好連果少少機會都放棄
而且∼第一輪交表唔入
大抽獎機會都會大D架∼
就算真係大抽獎都係唔入
証明一二輪都係揀此校
叩門機會又會好大

醒目開學勳章 王國長老

當然啦, 唔好為左啖氣, 影響到"餐屎"至得架
我舊年無join統一派位(因為hold左私校學位), 到round3去叩門, 連in既機會都無   
千祈咪咁笨呀
KSY 寫道:
AGREE

[quote]
揚莉煒媽咪 寫道:
交左表起碼多個機會
唔好連果少少機會都放棄
而且∼第一輪交表唔入
大抽獎機會都會大D架∼
就算真係大抽獎都係唔入
証明一二輪都係揀此校
叩門機會又會好大
[/quote]

must hand in the form in 1 round even with low marks, because it will affect 叩門機會

有時學校在第二輪收生時,
會睇返首輪你遞去邊間學校!
有些會見到你首輪唔係遞去佢地間學校的話,
就唔收你!

唔好因為機會細而唔交表甘蠢!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

[quote]
greenlady 寫道:
要帶什
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

greenlady

1.家長ID card 正本 and 副本(副本唔係間間學校都要)
2.小朋友出世紙正本and副本
3.住址証明(水,電,煤,差餉的bill or 租單,租約,住戶証 等等)

以下文件不是人人要帶的
4.家長出世紙(如住址証明是grandma or grandpa就要帶)
5.領洗紙(想取宗教分時)
6.兄/姊手冊及出世紙正本 and 副本(兄/姊在該校就讀)
7.回郵信封(有些學校需要)
8.家長畢業証書(家長係該校畢業生)

有d可能漏左冇寫,希望幫到你啦

‹ 上一主題|下一主題