用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山德信中學就讀,覺得如 ...
go

想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山德信中學就讀,覺得如何?是否直資中學? [複製鏈接]

想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山德信中學就讀,覺得如何?是否直資中學?

謝謝!!!!

Re: 想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山德信中學就讀,覺得如何?是否直資中學?

係直資, band 2 英中.......

Re: 想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山中德信學就讀,覺得如何?是否直資中學?

小彬彬
唔好甘話人啦!其實佢收左好多德信既band 2生,無計!因德信band 1生sale曬去99,其實佢係區(馬鞍山)係收band 1生,因馬鞍山只有兩間英中,所以之前有個靚妹係做過,she said :馬鞍山最好中學係德信,因為佢係英中,聽聞德中好唔LIKE德小比曬band 2佢,一入去就分班,外面收就去A班,(假設A係最好)。係之前8番泥,真確程度普通!do!do!
報告完畢!

Re: 想問下有沒有媽咪的小朋友在馬鞍山中德信學就讀,覺得如何?是否直資中學?

catcatmom,

德中唔止收 band 2 信信學生, 我識得有個信信學生, band 3 都入到德中.......我又上過佢網站睇過佢地既會考成績, 真係唔多理想..........

Thanks catcatmon and  小彬彬 !

我朋友的兒子今年小六,成績一般,屬band 2 中左右,想在沙田區找一所直資報讀.請問有沒有心水的直資中學介紹??

小彬彬

直資中學這幾年成績都會ma ma 地+啦,始終新呀嗎!同埋D人入中學係講成績,BAND1生個個都入傳統名校,OR地區英中,無甘多人比錢讀直資。

聽聞德信最初收生係饑不擇食!係人都收,我林佢E+會好D+啦!

第地話培基好過德信喎!

mariachn 寫道:
Thanks catcatmon and  小彬彬 !

我朋友的兒子今年小六,成績一般,屬band 2 中左右,想在沙田區找一所直資報讀.請問有沒有心水的直資中學介紹??

那麼請問各位"培僑"又如何呢?

德信中學是英文直資男校,在2000年創校.
培僑書院是英文直資男女校,在2005年創校.
我較為喜歡德信中學.

你知啦!我D資料靠8番泥,這裡無MUD培中既COMMENT,佢又甘新!無HISTORY,但佢小學應該很好,一間學校好唔好要睇D小朋友GE質素,同家庭background.培小應該收了不少有質素GE小朋友。培中要觀察,培小係提倡愉快學習,少抄寫多睇書,到中學就發力。
中途插入,會否有困難在中學GO ON再愉快學習。真道就中學讀4年,最後一年,溫PAST PAPER, 甘培中??

我就係覺得培小ge口碑好好,又喜歡佢ge教學理念,所以想讓仔仔考培中.但又唔知培中ge學習風氣&同學仔品德如何,因好少聽人講起!

培中this weekend 有OPENDAY,去睇下人地講MUD籮!要親力親為,自己睇驗下+!

catcatmom 寫道:
培中this weekend 有OPENDAY,去睇下人地講MUD籮!要親力親為,自己睇驗下+!

唔該晒!但我打左電話去培中問,佢地話呢個禮拜無openday喎!你肯定?

唔好意思,等我再8下!

kammyman 寫道:
[quote]

唔該晒!但我打左電話去培中問,佢地話呢個禮拜無openday喎!你肯定?[/quote]

醒目開學勳章

絕對唔出奇!!神父出面就得la!!

小彬彬 寫道:
catcatmom,

德中唔止收 band 2 信信學生, 我識得有個信信學生, band 3 都入到德中.......我又上過佢網站睇過佢地既會考成績, 真係唔多理想..........

講真,我有兩個朋友的女兒和男仔一個中二、一個中三,在培基讀緊都想轉出來哦,培基校內的學習氣氛很差的.....

hidemode 寫道:
絕對唔出奇!!神父出面就得la!!

[quote]
小彬彬 寫道:
catcatmom,

[/quote]
佢攞品行奬......

鄰家個仔在德信讀,我同佢亞媽攞咗d料:
1.  今年會考最高分係30分(以6科),係文科生,現在原校讀F.6,上年最高分係25分(理科生)。今年理科最叻果班都有好多20幾分。成績係進步中。要讀沿校F.6,中英數一定要合格,所以有學生19分中文唔合格,都要out。

2. 正如catcatmom所講,band2&3生是來自德小(係德中曳果d通常都係來自德小),其餘收沙田區嘅band1,尤其放榜當日有不少攪珠錯配的band 1 男生。我仔仔係沙官小兩年前同班有個band2頭同學,考德信唔收,但培基收咗,4年前仔仔有個師兄band1尾,考德信都係唔收。鄰家c9話,校方都減少咗收德小學生,所以德中上年對每級升班或留班學生嚴謹咗,藉此"西"走d唔達標嘅學生。

報告完畢!

小彬彬
唔好甘話人啦!其實佢收左好多德信既band 2生,無計!因德信band 1生sale曬去99,其實佢係區(馬鞍山)係收band 1生,因馬鞍山只有兩間英中,所以之前有個靚妹係做過,she said :馬鞍山最好中學係德信,因為佢係英中,聽聞德中好唔LIKE德小比曬band 2佢,一入去就分班,外面收就去A班,(假設A係最好)。係之前8番泥,真確程度普通!do!do!
報告完畢!

德信中學網站有公佈過學生嘅成績.......
Click here

Oh I see!
‹ 上一主題|下一主題