用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 跨區中學申請
go

跨區中學申請 [複製鏈接]

跨區中學申請

各位好,

我是住在觀塘區的,我的兒子在黃大仙區小學讀小六。但今年選中學想搵九龍城區的中學,請問各位有沒有該區的中學排位表。十分感謝。

Re: 跨區中學申請

各位好,

本人的兒子在黃大仙區小學的成績算是Band 1, 全級考第15名,課外活動有游泳,羽毛球和童軍。可否用親人的地址轉往九龍城區,因九龍城區的英中較多。但我又不敢選一些太高水準的英中,可否給我一些意見。

ericwtlee

如你要轉跨區就需要有水費, 電費單, 租單或供樓單係你本人做申請人個名先可以申請跨區, 如無既該住址既人係同你個仔有親屬關係先可以申請, 不過就需要轉監護人名.

當然九龍城區中學好過黃大仙, 不過官塘區亦唔差喎, 其實我覺得你揀番官塘會比較好囉.

Dear rclamlam,

Thank you for your recommendation. 因為觀塘區的英中競爭較大,我又不想搵男校,所以觀塘英中選擇不多,我的想法是否正確呢?

Hi ericwtlee

我都想轉, 我想租個好平好平的單位,有冇興趣夾份租?

Alice

ericwtlee & dllau,

你地要知道, 轉左跨區係有機會唔同左banding架, 因為係看你乘大左既分數(即係教統局次弟既分數)後, 所以呢區既分數係band 1, 唔等如去到九龍城區都係band 1架.
dllau 寫道:
Hi ericwtlee

我都想轉, 我想租個好平好平的單位,有冇興趣夾份租?

Alice

你好 rclamlam,

我的兒子是就讀黃大仙區小學,而我是住在觀塘區的,如果選觀塘區中學是否算是跨區呢?如果算是跨區,不如選較多英中的九龍城區。我有親戚住在九龍城區的,我想用他的地址申請。我喜歡的中學是丘佐榮,因它不是最TOP,所以壓力不太重,但質素仍算是不錯的英中。

ericwtlee,

如你揀番官塘區中學都係跨區架.

如你揀九龍城區校網當然好啦, 但係你要有住址證明(水/電/煤等)才有效, 銀行單等不符合要求, 但係係官塘番九龍城區會唔會時間長呢, 你要留意番上到中學, 學校有好多活動, 補課等, 小朋友會幾多點番到屋企做功課/溫書呢, 你都要考慮, 每日如是都會係疲倦.

你想揀個揀丘佐榮係近來好多人揀既中學, 佢比迦密更多人揀, 宜家無論你讀band 1中中定英中, 學生壓力都唔少.

唔明白"係看你乘大左既分數(即係教統局次弟既分數)",可否再解釋一下, 因為我住沙田而阿女在深水埗讀小學,考中學時想轉回沙田區,會吃虧嗎?

我記得學校講中/英/數係 x 9, 常識係 x 7, 音樂 x 3, 美勞 x 2, 係以學校呈分試成績再 x之後再報上教統局. 而次弟既總分係教統局知道該區每個小朋友既總分, 係自行收生階段, 如學校接納你地申請就會向教統局拎該學生既次弟資料, 到時就會用作收生參考標準.

轉番屋企地址係無問題, 有兩次機會比你轉, 一次係11月, 另一次係3月, 到時學校會有通告通知架.

vc267912 寫道:
唔明白"係看你乘大左既分數(即係教統局次弟既分數)",可否再解釋一下, 因為我住沙田而阿女在深水埗讀小學,考中學時想轉回沙田區,會吃虧嗎?

謝謝你的解釋, 但深水埗的次弟回如何與沙田區比較?

阿女在深水埗讀Band 1小學,成績全級10名左右,考回沙田Band 1 中學 (理想是沙官),會否太大想頭?
rclamlam 寫道:
我記得學校講中/英/數係 x 9, 常識係 x 7, 音樂 x 3, 美勞 x 2, 係以學校呈分試成績再 x之後再報上教統局. 而次弟既總分係教統局知道該區每個小朋友既總分, 係自行收生階段, 如學校接納你地申請就會向教統局拎該學生既次弟資料, 到時就會用作收生參考標準.

轉番屋企地址係無問題, 有兩次機會比你轉, 一次係11月, 另一次係3月, 到時學校會有通告通知架.

[quote]
vc267912 寫道:
[/quote]

今年,升中派位改制,根本無先例可見,已經是白老鼠了,再跨區有否評估風險。
再講,今天自行收生比率提髙,而大抽獎又有三個機會選跨區。
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

吾好意思, 我想問中學派位吾係以小學的位置來分的嗎????

好像不是用住址來計的, 有沒有人可以說明一下????

轉唔轉跨區同新制無咩關係, 只係家長要衡量機會率, 同埋心儀既中學收既成數, 有幾多間學校, 點樣揀法.

係統一多左3個跨區機會唔係一定好事, 以全港性來抽, 大執位, 到時派到成點太多變數啦.

基本係以小學區份來分, 但係亦可以轉屋企個區報, 一定要有住址證明先可以轉區.
cell 寫道:
吾好意思, 我想問中學派位吾係以小學的位置來分的嗎????

好像不是用住址來計的, 有沒有人可以說明一下????

我個女間學校就係話用你既三次呈分試既名次泥計, 例如學校有六十個BAND1位, 你三次平均名次係 六十名以內就肯係定BAND 1 , 唔係邊緣學生, 照計轉區都應該同番BAND
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

好似sorlo話岩架, 如果係深水步區以50名為band 1生, 該生全級名次係(三次呈分後)40名, 就算去左沙田區都唔會有太大影響, 除非名次係50名就有可能唔同banding.
sorlo 寫道:
我個女間學校就係話用你既三次呈分試既名次泥計, 例如學校有六十個BAND1位, 你三次平均名次係 六十名以內就肯係定BAND 1 , 唔係邊緣學生, 照計轉區都應該同番BAND

rclamlam,

但係好似話誇區都要睇下個小朋友係咪係弱區誇去強區囉, 好似妳話深水埗誇去沙田, 應該banding 上都係差唔多。
但係如果係啲新市鎮,例如 將軍澳, 天水圍 呢啲弱區誇去出便啲強區, 咁banding方面就真係好難講, 所以我都好鬼煩喇, 連profile 都唔想整呀 (因為冇咩專長) , 連自行interview ge 機會都唔知有冇呀, 希望囝囝係11月初ge 呈分試唔好失手啦

我都見好多人都係等抽籤唔去自行分配架
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

其實, 我一路ge 心態都係諗住等抽籤架, 因為知道囝囝成績唔算突出, 就算申請左自行, 間學校都未必 in 佢哋, 總知要知道佢哋係屬於邊個banding, 係大抽獎嗰時就要搵番啱佢ge 學校囉。但係今年大抽獎又少左一成機會呀, 如果自行冇得in, 就真係好似等中六合彩咁囉, 我仲要希望中兩注添, 唉....
‹ 上一主題|下一主題