用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果平均分只相差幾分,但名次欲相差很大,你會唔會唔開心 ...
go

如果平均分只相差幾分,但名次欲相差很大,你會唔會唔開心呢? [複製鏈接]

如果平均分只相差幾分,但名次欲相差很大,你會唔會唔開心呢?

聽人講,考試平均分只相差不到10分,但名次係差好遠既,即第一同第二十個個,其實只相差幾分,你地會唔會唔開心或要仔女力追呢?

Re: 如果平均分只相差幾分,但名次欲相差很大,你會唔會唔開心呢?

唔會,小一老師話明名次不重要,因正如你所說,每個同學的分數相距非常少,就名次來說,意義不大.太追求高名次,可能造成反效果.

Re: 如果平均分只相差幾分,但名次欲相差很大,你會唔會唔開心呢?

求學不是求分數,小朋友盡左力就得啦!!吾好用名次黎衡量!!咁自己同個小朋友都會開心D。
:-P  :-P  :-P

差10分當然差得遠啦!!
不過最緊要知道小朋友識定唔識, 同錯甚麼
剛剛開始
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_480.gif[/img]

Mrssslui,

10分是很多了;但分數不是最重要 (名次更不重要)﹐最重要的是學了多少,及錯了的現在明白了沒有!

我所知,在某學校 同分的名次已經有十數人,低1分的又數十人....
i.e. 平均分 95 可以是 ---> 第10 - 25 名;
94 分 ---> 26-35;
如此類推...., 所以名次實不重要, 只是一個參考。
你要知女兒的學業成績在學校內是屬何等級,還是問問老師同分的有多少人吧!最高平均及最低平均分又是多少...etc.
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

啊!我都係作個例子,其實都係聽人講,平均分只相差0.幾幾分,名次已相差很遠.
估不到大家都睇得咁開.
但又想問,如果呢個情況係P5-6要呈分時出現,可能相差少少已經入唔到學校界定既band1,咁係唔係會影響派位呢?

平均分幾分係好多架啦, 我反而會教個小朋友盡力追下, 因為答多一題, 可能會追上幾名,到到小五小六, 名次係好重要,  
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

簽名被屏蔽

YES , 同樣, BAND 2頭既學生, 追小小分就可以變成BAND 1 努力啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Mrssslui:

大仔試過平均分93.8全班14名全級31名,第一名是95.2
Mrssslui 寫道:
聽人講,考試平均分只相差不到10分,但名次係差好遠既,即第一同第二十個個,其實只相差幾分,你地會唔會唔開心或要仔女力追呢?
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

大女小一時, 第一名同第尾的相差3.幾分。最重要自己成績達標。無須計較名次。我知有小學有小六同學全班考尾7都入到Bank1學校。

唔係你小朋友考得差, 係佢和同學都好叻。

以宣小為例,80幾%Band 1生就知啦。

十分同意無須計較名次.

小朋友每次都盡了努力, 差幾分.....何必太執著!!
況且小一, 小二都是小兒科........無咩難度, 所以只相距很少分數. 到小三起, 真的能分到小朋友的高低, 好的自然能參加比賽; 平庸的, 每日為應付功課, 已忙得不可開交!

claudi-mama 寫道:
大女小一時, 第一名同第尾的相差3.幾分。最重要自己成績達標。無須計較名次。
‹ 上一主題|下一主題