用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我囡囡的願望係做....
go

我囡囡的願望係做.... [複製鏈接]

我囡囡的願望係做....

佢話將來大左要一隻警犬  ,笑死我啦 ,你們的囝囝囡囡呢?

Re: 我囡囡的願望係做....

點解佢想做一隻警犬呢? 有咩吸引佢呢?!  

佢想做空中小姐, 因為可以免費搭飛機及著得好靚喎.佢見到空姐都會望到人實一實!

我囡囡的願望係乜都唔駛做....

我囡囡願望係做法官...

王國長老

我仔好細個時想做警察,
之後雅典奧運又話要做中國乒乓球手,
舊年參觀消防局又話做消防員,
而家咁鐘意踢波梗係做足球員啦!

睇怕佢年年既作文「我的志願」都唔同。

一時話做doctor, 一時話做miss hong kong    

唉! 我囡囡話將來大學畢業後要好似我咁做 "家庭主婦"

阿囡話大個想做太空人,但佢又驚到時見到d外星人   

我個囝二歲時我們猜他想做畫家
           三歲時他話想做畫家..
           四歲時他話想做畫家
  現在五歲時他話想做畫家.....    

凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

我女女願望是做mami,但她強調要唔駛"翻工"個種mami。   

我女女話大個女要做雪糕姐姐,因為有雪糕食 . 有時又想做收銀員姨姨,因為有好多人會比錢收銀員姨姨.

醒目開學勳章

我囡囡的願望係做....看更!
佢話行行企企坐坐,幾好。

我個女話想做..”靚女”!! 頂佢唔順.

我仔今年二年班想做教師, 因為佢話而家好少出名老師係姓吳.  係學校就日日想做總務, 因為可以上教員室 (一般學生禁地嘛!), 睇怕未來呢年都會保持呢個"我的志願", 三年班可能想做校長都唔定, 因為叻人係老師教出嚟, 而老師又受校長管   

JNmimi:

你個仔今年會想做教師都正常, 我個女K1~K.2上學期已經話做老師, K.2下學期更榮升自己做校長, 個弟弟只能升做老師.

今年K.3她的志願更騎呢.....早上做司機,下午做律師,晚上做護士........嘩!唔駛甘博命掛!!!!

ymama

我仔仔由細已經話要做飛機師, 到而家都仲未轉......希望有幸識到妳位靚空姐.

~~~
由 芝芝媽 於 2006-10-18 17:20:20

佢想做空中小姐, 因為可以免費搭飛機及著得好靚喎.佢見到空姐都會望到人實一實!  
~~~

ymama 寫道:
JNmimi:

你個仔今年會想做教師都正常, 我個女K1~K.2上學期已經話做老師, K.2下學期更榮升自己做校長, 個弟弟只能升做老師.

今年K.3她的志願更騎呢.....早上做司機,下午做律師,晚上做護士........嘩!唔駛甘博命掛!!!!

ymama

ymama, 你將來一定無憂, 簡直係全能寶貝, 咁佢有冇話點解咁飄忽?  
記得細個時我妹講過, 心願只要做份好工, 賺到$, 結左婚就買間三層村屋, 同亞媽亞爸一家人一齊住, 我當時好感動, 個妹雖然無咩大志做醫生律師, 但係就識得顧及媽媽, 佢嗰陣小學咋, 我都係小學生....... 咁又過左噤多年喇.
><
~

我仔細個時想做地盤工人,因為可以佢鍾意剷泥,依家就話想做警察,因為想玩支搶,我就答佢,"好呀!你做地盤工人或警察都無所謂,讀完大學先做啦!"

我囡話想做亞洲小姐???(唔肯做Ms Hong Kong)I don't know why?   

我個仔d答案....搞到我唔敢問 !  

佢好鐘意車, 四歲前就全部都有關車 ! 修理車...設計車...泥頭車司機 (話因為好有叻..咁大架!) 的士/巴士司機 ...賣車    之後同賣"燒賣"伯伯熟左, 話要賣"燒賣腸粉", 因為自己可以成日食 ! 後來我叫佢認真諗下志願做咩.....佢真係好認真咁諗完....話要做病人 因為剩係食 玩 瞓...仲有好多人錫, 唔駛返學做功課 !

自此後.....都唔敢再問喇 !!

‹ 上一主題|下一主題