用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校
go

又一村學校 [複製鏈接]

又一村學校

想問有冇媽咪知又一村學校口碑好唔好?
有無朋友d仔囡讀緊? 因我想同囡囡報讀k1

Re: 又一村學校

呢度有又一村的家長架!!

又一村

這裡有又一村的家長, 但他們較少答問題, 我也非常喜歡又一村, 是我喜歡的學校之一, 它有一個很大的校舍, 可種菜, 有一個佷大的戶外操場, 又有外籍老師教英文, 有普通話學, 從bk又一村的家長對話中, 它們的老師, 校工, 職員都很好, 很關心小朋友, 但程度不深不淺, 若你想將來想考名牌小學, 仍雖在外補習英文, 但升一般官津小學應無問題, (又一村的家長說的)    :  :

唔該,  thank....

我都想為我女報這所幼稚園,想問是否每日都有外藉老師教英文? 如果想小學上st. mary 追得辛唔辛苦?

是的, 每日都有外藉老師教英文.上st. mary追得辛唔辛苦, sorry, I have no idea!!

我囡囡讀緊K1,盡量答下la,因我打中文好慢,平時都好少回應的。

如無記錯,應該每星期有四日英文堂/半個鐘,一日普通話堂/半個鐘;普通話K2會加至兩堂per week,英文堂不變;K3堂數有冇變就唔知道。

你住31網嗎?我都係,都唸緊試唔試st.mary;但語言呢d野,我覺得始終唔能夠單靠學校,如你已有目標想入英文強的小學,都要在課外及屋企加強配合;因即使讀st.cat呢類英文出名強的kg,都有好多學生有課外補課(有d仲係1-5都補);我亦知有st.cat抽入marynoll的,也有跟唔上的情況;

如純粹話靠學校的英文程度入st.mary(日常無聽講讀的配合/課外補課),我覺得真係會辛苦d;但其實又一村唔算淺,中間咁la,(我比較過tst德x幼稚園仲淺)真係睇你個人期望高唔高囉!

cj177916,之前唔記得引文,下半段31網是問你的;如有問題,我盡量答各位,但我只比較清楚k1同k2情況。  :

cj177916 寫道:
我都想為我女報這所幼稚園,想問是否每日都有外藉老師教英文? 如果想小學上st. mary 追得辛唔辛苦?

mylau,

十分多謝你的回覆.  我唔係住31網的,但有個31網的地址.我諗住1st round & 2nd 抽獎入st. mary.

係呢,據你所知, 又一村學校K1 會開始教Phonics未? 佢地係用邊套方法教 e.g. Letterland?   我個人十分喜歡又一村學校既環境,都希望小朋友可以在那裏讀書. 你可否分享下,你點解會為你小朋友揀這學校,優點與缺點?

hi cj177916

又一村學校K1 會開始教Phonics未?.............開始左,我聽過囡囡自言自語時"up"過下,但唔係順序教,可能先教容易發既音先。

佢地係用邊套方法教 e.g. Letterland? ...................唔知道,囡囡只"up"字母的sound,唔似用letterland/jolly,因我只大概知letterland/jolly好似係有每個字母有串野(i.e. bxxxx bxxxxx),但唔覺囡囡有"up"過;如有錯,請指正;如你好想知,下星期接放學時,幫你8下班主任。

個人十分喜歡又一村學校既環境,都希望小朋友可以在那裏讀書. 你可否分享下,你點解會為你小朋友揀這學校,優點與缺點?........................學校環境絕對係主因之一,計返收生比例,d學生的活動空間夠,設備好,資源用返哂學生身上;我姨甥仔現讀k2,這是我上年認識又一村的原因及渠道;以及上年經過數間kg interview後的體會,我"西"剩2間,另一間程度較深,掙扎好耐,問左好多意見,最後還是選了唔深唔淺的又一村,當然程度深淺,睇法好個人;如你問我截至現在(10月中),課程上我覺得較慢及淺,因我唸又一村比k1小朋友既適應期會長d(呢點對細bb有利),但姨甥仔k2課程程度及功課量,我覺得適中。

另老師、職員、校工等,亦係我in過既kg中,感覺最好的,(仲有一間,就係創x,教職員都好好,但入房in時,我感覺唔好);

至於缺點,暫時我都滿意,比較上年k1,今年k1無禁多親子勞作(校內活動無減少),今年家長都未做過野(對我尼講唔係缺點 );上年我家姐成日要搵材料的;而相對k1,k2會無禁仔細,我估係要訓練小朋友更獨立!

通常對又一村的憂慮,多數係程度問題,真係睇你要求d乜,同過唔過到自己個關口!

hi Jacqueline,

唔好意思,在此覆你,因你的問題,可能其他家長也想知,可順便講埋!

English level係ok,k1教緊字母加單字、短句(e.g. good afternoon teacher/I am a girl等,舉例我囡囡就認得good/teacher/girl等vocab,但學校本身暫冇要求認讀,只在溫習簿貼上) 及上堂會學曉指令(e.g.stand up,line up),歌仔約8隻到;個人覺得ok,但用既課本就較淺(即Aa apple個d);以上這些給你自己衡量深淺;

我姨甥仔就純粹在學校有學英文,屋企冇人同佢講,亦無補課,老師教的佢都明和做到,但如要求可對答,就唔得囉!

interview唔難,會因應小朋友age問,上年interview時,除左入房外,見有幾位老師拎住塊板寫寫下,我覺得係觀察下小朋友平常表現(e.g.有冇要mami抱),因我同囡囡in完落樓梯,就有個老師望下我地,跟住在塊板寫寫下,雖然我唔知係唔係,但注意下亦無防。

Thank you very much. mylau. 我有一個問題, 請問你去年有沒有比較過宣道幼稚園, 如有, 可否你最後不選擇它啦?
另外, 各位未來的又一村媽咪, 希望大家的小朋友在interview時, 順利過關. Good Luck   

hi kkk2000,

唔好意思,我冇報宣道,未能幫你!

課程上我只比較過識人讀的,有d雖然用既課本深d,但學校要求唔高,讀完k1都認唔到a-z,所以最好能問到讀緊既人,如果唔係就只好"聽人講"!
kkk2000 寫道:
Thank you very much. mylau. 我有一個問題, 請問你去年有沒有比較過宣道幼稚園, 如有, 可否你最後不選擇它啦?
另外, 各位未來的又一村媽咪, 希望大家的小朋友在interview時, 順利過關. Good Luck   

hi, Mylau

請問又一村每月雜費是多少? 如生日會費, 又你是否知道他們派那間小學多? Thanks

kkk2000,

請問又一村每月雜費是多少? ....................佢係一個學期禁收,上學期交左:課本(約$330),雜費(約$610),新生另加$240for圖章、書包、帽、圍裙......等(此項基本上只交一次,用爛先要再買),校服另計亦唔貴。

如生日會費, .........................以我記得,只有旅行、星期六課外活動要另繳,其它都冇乜野要交;但高班會唔會有較多出外參觀要比車費就未知。

又你是否知道他們派那間小學多?.........................都派得唔錯ga,喇唦、marynoll、協恩、協和等等都有,但派位同讀邊間kg無乜相干;你interview時留意下,我上年有貼哂d資料響broad度,比d家長睇,好清楚;私校我識有個考到九龍塘小學(上年)。

請問呢間學校係咪年年加好多學費?

kkk2000,

我數漏左每月茶點費$160for 半日班,全日班約$450包茶點及午餐;午餐唔錯架,自設廚房。
kkk2000 寫道:
hi, Mylau

請問又一村每月雜費是多少? 如生日會費, 又你是否知道他們派那間小學多? Thanks

onibb,

上年加左$200,今年加左$150,之前d家長都話年年加;但明年有學卷的話,我估會就住加,因而家半日學費$2230交十期,如明年都加$150,都貼住上限lu;所以我都唔太擔心。
onibb 寫道:
請問呢間學校係咪年年加好多學費?

hi PeggyYau,

無需擔心,interview唔難架,老師會跟age調整難度,我囡囡上年in時只有一歲10個月,都唔多識講野,interview既過程無講過野,但就幾有反應,1.老師比鏡子問佢五官係邊;2.比公仔同奶樽,問佢bb肚餓要點呀? 3.叫佢在桌上拎某d東東 4.同佢玩拋波,叫佢"汁"波(我唸呢樣係睇佢協調反應而已);interview完la,囡囡全用身體語言,氣氛好輕鬆。

最後老師送糖同維x奶,囡囡先出聲講多謝同byebye(仲要係我叫佢講);

所以唔好緊張,亦唔駛太push小朋友做乜做乜,個人覺得佢地考既比較"生活化";當然大d既小朋友可能會考深d多d,但應該都係d能力所及既野。

peggyyau 寫道:
Hi Mylau,

My daughter will go to interview on 4 Nov.  Can you tell me what questions willl be asked?

My daughter not so good on speaking.  I am very worry now, because I like this school very much.  

PeggyYau
‹ 上一主題|下一主題