用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道vs聖三一堂曾肇添, 邊間好???
go

培道vs聖三一堂曾肇添, 邊間好??? [複製鏈接]

培道vs聖三一堂曾肇添, 邊間好???

今年為囡囡報07年K1, 2間都近屋企, 有冇媽咪可以D意見?
[url=http://tickers.families.com][/url

Re: 培道vs聖三一堂曾肇添, 邊間好???

我選擇了聖三一堂曾肇添, 因為佢直升小學, 而07會轉英小.
我覺得是一個好好的保險.

gobby媽媽

培道唔可以直上培道小學咩??

妳的小朋友是否現在讀緊, kinder有冇普通話學及英文是由外籍老師教? 07轉英小, 咁中文會否用普通話上, 其他學科用英文??

我老公都想選聖三一堂曾肇添, 鐘意佢小學有自己kitchen, 午餐有湯喝健康d, 及bk d 媽咪都有好好的comment.

[url=http://tickers.families.com][/url

因為我個是仔仔, 及07轉英小是最大的吸引力, 中文及普通話是用普通話教, 英文是由外籍老師教, 數學及科學等主科是用英文, 音樂,美術等用廣東話, 名符其實是2文3語.
我聽曾肇添校長講小學現在中文及普通話已是用普通話教了7年.
培道可唔可以直上培道小學我就唔知, 因為我唔鍾意佢地方細.
但是聖三一堂曾肇添是半日制, 而聖三一中心才是全日制.    
該用戶已被刪除

聖三一堂曾肇添(半日制) $1465 (10期); 每學期書簿什費 $1100及茶點$420(大約, 未交忘記了).
外籍老師教英文和普通話每星期2堂.
我去見校長及主任時感覺好好.
11月1日派表, 派完即止.  
該用戶已被刪除

唔駛客氣

gobby,

想問下"聖三一堂曾肇添" 是否一定可佢既直升小學嗎? tks!
gobby媽媽 寫道:
我選擇了聖三一堂曾肇添, 因為佢直升小學, 而07會轉英小.
我覺得是一個好好的保險.
Bernice

要直升聖三一小學,聖三一中心幼一樣得,去過兩間就覺中心幼好好多!而且由其他媽媽推介話,中心幼在學界好出名,聽聞協恩都升到,吾要等直升都有好多學校可以選,當然聖三一小學一定得那就可多的選。click this link

我都有問過校長, 她說小學唔駛考是直上. 另外因為是私校要交學費, 所以唔係個個幼稚園學生都會選擇入讀.
我都覺得她說得對, 如果派位派得好又唔駛錢, 或者考得更好的直資, 私校, 都唔會留下啦!
不過始終都是有個保障好d.
:

全對2間聖三一都可以直升, 聖三一中心幼是有N班(2yrs old)及是全日制; 聖三一堂曾肇添是k1-k3半日制.
協恩小學是派位的,唔關邊間幼稚園事, 是跟屋企地址個網派.
我估轉英小後會多人報,所以如果是直上有優勢d 比較穩陣.

‹ 上一主題|下一主題