用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友未懂說話怎樣INTERVIEW K1
go

小朋友未懂說話怎樣INTERVIEW K1 [複製鏈接]

小朋友未懂說話怎樣INTERVIEW K1

如題, 請問有沒有媽咪的小朋友不懂說話就去INTERVIEW K1, 有沒有問題    

Re: 小朋友未懂說話怎樣INTERVIEW K1

其實我都有咁既擔心, 因為我囡囡連自己個名都未識講, 不過佢仲未開始interview, 有冇有經驗既mami可以分享下     

我經驗就是囡囡今年3歲, 佢1年前去根德園, 堷正, 宣道等幼稚園interview, 佢唔多講野, 全部都唔收, 直到今年7月份, 再考中西區幼稚園, 因為佢講多咗野, interview時會識回答問題, 所以終於有學校收咗佢!

未識講

多謝各位媽媽的回應, 我個囝是細仔, 我知道很多都囝囝都比較慢講話, 都不知道為什麼幼稚園要問小朋友問題     其實觀察小朋友的行為都OK 啦 , 你們說是不是   

Dear Carmendickson,

My son is a small son. He will have his (and my) first interview next week at Sheng Kung Hui. Can you give me some tips on what questions did the teachers ask your daughter last year at various interviews? Thanks a lot.

唔係間間學校睇表現既.......我見有幾間都係唔駛識講野的呀...放心吧

我個仔識講d,不過陌生人問一定唔答,咪又同唔識講一樣...............   
:-D :-D :-D :-D :-DApril C

一定唔收,我个仔去過根德園,培正唔收.但創價收了

我個仔星期六去了"york" interview, 老師知道他不會說話就說沒所謂, 很多細仔都是不會說, 所以老師只是叫他做事情,看他有沒有反應, 我個仔都聽的懂, 都願意去做, 不過是否ok就要等結果了   

我bb都是細仔, 佢11月去in kv, 我都怕佢唔收, 若果唔收, 我諗會等出年先再報名, 我bb都只有22个大. [quote]
.

Don't scare me la...........       
:-D :-D :-D :-D :-DApril C

aprilcyy 寫道:
Don't scare me la...........       

我囡又係細女, 佢係屋企會講好多嘢, 但係一見到陌生人就咩都唔肯講, 仲要好怕羞, 都唔知點算 仲有兩星期就 interview
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

HI, 妤妤,
我個囡都係同你個囡一樣,係0411, 又係一見到陌生人就咩都唔肯講,但响屋企就好多野講, 係呢,你個囡唔係讀km n1咩?你唔唸住比佢繼續讀上去? 你嚟緊會去邊間interview?

linachoy 寫道:
HI, 妤妤,
我個囡都係同你個囡一樣,係0411, 又係一見到陌生人就咩都唔肯講,但响屋企就好多野講, 係呢,你個囡唔係讀km n1咩?你唔唸住比佢繼續讀上去? 你嚟緊會去邊間interview?

KM, 12月才開始返學, 試吓 interview 其他幼稚園, 收咗再考慮, 比多 d 選擇自己 ma
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

我個b係0412, 見到陌生人一樣係唔講野,但今個星期五就要去INTERVIEW ,所以我都又擔心又緊張,仲
[center]Larry's birthday ticker[/center]
‹ 上一主題|下一主題