用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 人事關係?
go

人事關係? [複製鏈接]

人事關係?

聽聞如果係中學教職員的子女就可以直入該中學。係咪真係咁樣架?

又,如果有人事關係都可以搞到入讀心儀的中學?

以上兩個情況,如果係真的話,是否:-

1) 該升中學生會係升中第一階段,即自行收生時獲心儀學校取錄?
2) 不用考慮該升中學生的 banding 是否與心儀學校的 banding 匹配?
3) 該升中學生會否係統一派位階段前已得知已被心儀學校取錄?
4) 還需要填表參加統一派位嗎? (象徵式)

請指教。謝謝!

Re: 人事關係?

未有聽聞, 不過就算有人介紹都好, 本身小朋友既成績唔達中學要求, 人士介紹都未必會收.

而且就算係用你所講既情況收, 都唔會公開講出來.
mody 寫道:
聽聞如果係中學教職員的子女就可以直入該中學。係咪真係咁樣架?

1) 該升中學生會係升中第一階段,即自行收生時獲心儀學校取錄?
2) 不用考慮該升中學生的 banding 是否與心儀學校的 banding 匹配?
3) 該升中學生會否係統一派位階段前已得知已被心儀學校取錄?

請指教。謝謝!

一間中學有幾十個校長副校主任老師...加埋校董會、辦學團體...如果要賣人情,多開一班“人情班”也未必夠!
所以好多中學都已經列明:家長、兄長為舊生...副校主任老師直屬...都可以加5分!(名校自行分配學位競爭非同小可,成績未達標...加五分畀你又有何用?)

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

人情分一定有, 但一定要係相同既成績基礎下, 先會稱高 d ....   

hi 007

我以為升小一自行收生派位先要「計分」,咩原來升中自行收生派位都要計分既咩? 咁係咪好似升小咁 ~ 5、10、15、20、25 咁一樣呀?

櫺囹桼 寫道:
好多中學都已經列明:家長、兄長為舊生...副校主任老師直屬...都可以加5分!(名校自行分配學位競爭非同小可,成績未達標...加五分畀你又有何用?)

靠人事關係多數會係叩門時取錄.....
mody 寫道:

請指教。謝謝!

==>間間唔同, 你應該去問你有人事關係那間學校怎辦!!!

==>一定! 除非你唔介意留班!!!

==>最多給暗示, 講明/出信通知係犯法的。

==>一定要! 就係直資收你, 你都要交統一派位表。你有信心的話, 可以一個志願都唔填!!

mody 寫道:
hi 007

我以為升小一自行收生派位先要「計分」,咩原來升中自行收生派位都要計分既咩? 咁係咪好似升小咁 ~ 5、10、15、20、25 咁一樣呀?

[quote]
櫺囹桼 寫道:
好多中學都已經列明:家長、兄長為舊生...副校主任老師直屬...都可以加5分!(名校自行分配學位競爭非同小可,成績未達標...加五分畀你又有何用?)
[/quote]

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

thx 哈里波特!  不過,想請問 :-

2) 一定! 除非你唔介意留班!!!  = ?
一定不用考慮雙方 banding 是否匹配? 定係 ... 會考慮升中學生的 banding 同心儀中學的 banding 要匹配才會取錄?

哈里波特 寫道:

==>一定! 除非你唔介意留班!!!

thx 007 again!  

當然係一定要匹配la。用得呢招"夠人事", 當然係自己無十足把握, 但若成績同心儀學校差距太大, 個小朋友等住留班都得la。再唔追或追唔到, 結果都係要走。差太遠, 小朋友心理壓力好大。

當然係一定要匹配la。用得呢招"夠人事", 當然係自己無十足把握, 但若成績同心儀學校差距太大, 個小朋友等住留班都得la。再唔追或追唔到, 結果都係要走。差太遠, 小朋友心理壓力好大。

小彬彬 寫道:
靠人事關係多數會係叩門時取錄

我知有一個例子係叩門時靠人事唔係靠成績 (band 2 學生入band 1 英中), 但到頭來個學生中一同中二都留班, so 最後都要退學      個家長係咪要反省一下, 真係'鄧'個小朋友慘, 咩信心都冇哂na     

我個囡間學校既BAND 2生, 都係靠人事+宗教背景叩門入架
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

如果人情咁重咁入去都出到尼種結果, 咁俾我都唔會恨咯, 都係門當戶對好d....
我知有一個例子係叩門時靠人事唔係靠成績 (band 2 學生入band 1 英中), 但到頭來個學生中一同中二都留班, so 最後都要退學      個家長係咪要反省一下, 真係'鄧'個小朋友慘, 咩信心都冇哂na     

朝中有人好辦事ma, 梗有小小著數ge, 不過學有d mami話事計, 個小朋友讀唔讀到又係另一件事, 真係要小心衡量小朋友ge能力.

咁我都知有人會考分數未夠分, 但佢mami係家教會主席, 咁佢個小朋友咪可以原校升讀F6 law.
明天會更好!

醒目開學勳章

如果你o既人事關係以及背景夠強勁, 唔一定要成績匹配先可以入, 我親眼見o既事實, 仲係一間就算你成績好都難入o既學校.
[img][/img]

都話係比你入, 但入到去考第尾你去唔去? 呀女學校上年有個靠sport入, 都係留班收場, 你有幾多年青春? 可以留多幾多年?
DoReMi媽媽 寫道:
如果你o既人事關係以及背景夠強勁, 唔一定要成績匹配先可以入, 我親眼見o既事實, 仲係一間就算你成績好都難入o既學校.

醒目開學勳章

哈里波特 寫道:
都話係比你入, 但入到去考第尾你去唔去? 呀女學校上年有個靠sport入, 都係留班收場, 你有幾多年青春? 可以留多幾多年?

樓主只係問以人事關係是否能入讀心儀學校, 事實~係可以, 至於入讀後所遇到o既問題~係後話!

而且每個人觀點與角度都唔相同, 你認為唔得而唔去嘗試, 係100% lose, 如果有機會而又想去試, 成功o既機率就係50~50, 若然真係有機會, 點解要扼殺咗佢?
[img][/img]

都話係比你入law!!!!

問題係banding差幾遠? 若band 2尾/band 3 去top band 1, 我想小朋友一定會很吃力及承受很多壓力。你所謂的"機會", 其實可能入去一些banding匹配(或看高一線)的學校, 小朋友得到全面發展的機會仲大la。當然呢個係個人的觀點與角度, 唔代表其他人都要認同。

Give & take - "試"係要付出時間的, that's why 樓主會有咁多問題, 就係想作多方面考慮, 聽取多些意見作考慮je。

真係觀點與角度問題,我識得有個家長話,就算個仔成積
唔好,都要想辦法入英中名校,
其實好多家長都認為自已個小朋友只不過未開竅,
佢地此終認為:今日未開竅,聽日一開竅,後日不得了
‹ 上一主題|下一主題