用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家比啲啲意見thank!
go

大家比啲啲意見thank! [複製鏈接]

大家比啲啲意見thank!

二名中一生打架,假設名叫A君B君。B君是內弱成績差。
A君聊B君在先,還踢打B君,當時只有A君的朋友在場,
兩人大戰後,結果A君的身上名貴物品毀壞,而B君時常在校比人打到很內弱,只是強調A君先打B君,B君怕痛才還擊。
校中一位主任調查後,主任只懂得迫B君賠償和見家長,家長要求見對方父母,但主任堅決拒絕,說賠償的錢由主任轉交A君家長,此事便解決。
好想大家比啲意見:
1.B君有無錯。
2.被A君欺凌是否應賠錢。
3.主任有無問題呢。
4.A君是否就這樣打人還有錢呢!
feel-good ;-)問余何意棲碧山,笑而不答心自閒。桃花流水窅然去,別有天地非人間。

Re: 大家比啲啲意見thank!

其實可能有很多原因,外人真係好難話邊個ARM邊個錯!!!啦!例如:佢打你個仔先,你個仔打番佢,都係唔ARM+!因佢不是要殺你亞仔,不能說自衛。都係忍住度氣跑去告知老師,唔咪互相打作一團。但問題係WHY?學校容許學生用貴物品,是否金勞,花花頭原子筆,LV書包??請說明一下��身上名貴物品��?

feel-good 寫道:

兩人大戰後,結果A君的身上名貴物品毀壞,而B君時常在校比人打到很內弱,只是強調A君先打B君,B君怕痛才還擊。
校中一位主任調查後,主任只懂得迫B君賠償和見家長,家長要求見對方父母,但主任堅決拒絕,說賠償的錢由主任轉交A君家長,此事便解決。
好想大家比啲意見:
1.B君有無錯。
3.主任有無問題呢。

好想大家比啲意見:
1.B君有無錯。
3.主任有無問題呢。

點解雙方家長不可以見面
校方/訓導主任 +雙方家長 +AB君

是否應賠錢的問題 , 因為唔知雙方的口供 , 無從判斷 ,很難作答

係某學期尾個2日,我個囝遇到過類似呢個問題,不過唔係打架,係我個仔放小息時俾個同學(個位同學出名very naught)推咗落樓梯,仲俾佢壓住添,攪到我個囝嘅新眼鏡broke($600),眼角位入院連咗2針(三千幾蚊,好彩有買保險),校長不知幾唔好意思say哂sorry,仲話叫對方家長陪翻個眼鏡俾我,個家長都不知幾精靈,即刻問個眼鏡架幾$$,塊鏡無broke唔駛陪,你都無佢咁醒,一d歉意都無,克人憎到痺,校長話調翻轉頭,佢亞媽實拆天都似,全校好多人都知佢好long 泥似潑婦,第二日naught boy影都冇,成績表都唔要????錢當然冇陪,為咗$300走佬,$300可以不用吹灰之力趕走咗隻瘟神,不知幾抵!!!!因為以後好多學生得益,最後校長話自己掏銀包俾我,我say "NO"。
我真係好想知呢個naught boy操行係咪D,因為我個囝當年攞咗個C?????      

我覺得要見家長, 知清楚件事先
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

好想大家比啲意見:
1.B君有無錯。
3.主任有無問題呢。

個人認為要解決嘅問題不再是誰是誰非誰賠償誰負責(如果唔係拉左A君去坐監、A君唔使B君賠償、炒埋主任、B君轉埋校…問題依然未解決!):
反而係點解B君【成日被人打】!佢唔合群?非洲和尚?佢過分內向?學校有黑社會?
請B君家長深入了解、探討一下兒子學校生活…再同學校社工傾下學校可能存在之問題、再搵埋主任研究解決辦法...徹底解決問題,才真正幫助到B君!(如果唔解決~去邊都可能有問題!)
如果該校真係唔適合B君~轉校啦!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

堅持要相方家長見面商討問題所在. 賠錢解

多謝各位給的意見!
其實好多人都逃避教育責任,說是互動多溝通,校方推給父母管教,相對父母盡量滿足子女找避難所或大吵大嚷把事實歪了,又不以身作則,社會將來越多野蠻人。
賠錢事小,只會演變學生想要新物品,便欺凌同學狡風狡雨去取錢!B君的父母出發點是訓話他一頓,又要為他設想,但因為他是打架,所以父母要求校方給他一個月到圖書館靜修,已實行。
可疑是那主任很怪,一定要錢又不比雙方家長見面,又不罸A君。請大家比些意見啦!
    :idea:
feel-good ;-)問余何意棲碧山,笑而不答心自閒。桃花流水窅然去,別有天地非人間。

請問讀邊間學校,點解d學生咁有米,孭LV翻學?

Re: 大家比

No matter which one (A or B) is correct/worong, parents of both A & B can sue the school for breaching "duty of care" and claim the school for negligence. They can even vicariously sue the EDB if it is a government or subsidized school. (just like the case of parent suing edb and the teaching not stopping her daughter from suicide). As what I mentioned in other posting, there are far great no of schools which do not "aware/contemplate" their liability.

感謝大家日行一善,好想大家比多啲意見,如果你是 A君家長你會如何?會否向B君道歉/會否要賠錢/會否攪大佢上庭告B君/什麼都不聞不理。         

Re: 大家比

似乎主任所理解的事實跟你所說的有出入, 不然不會只罰B君而不罰A君.   

不如先跟主任談談, 看他所聽到的版本是怎樣的?  還要了解他為什麼這樣處理這件事.
‹ 上一主題|下一主題