用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人今日去左st. paul's church聖保羅堂interview嗎? ...
go

有人今日去左st. paul's church聖保羅堂interview嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

有人今日去左st. paul's church聖保羅堂interview嗎?

今朝去左聖保羅堂interview, 我覺得interview個老師都幾有心機呀
哎, 我個仔! 一路in一路搖張椅, 俾佢激死! 老師叫佢砌lego, 佢玩得2玩就俾返老師想要架車!! 不過老師就好有心機, 見我個仔掛住要車, 仲肯tum佢答問題!
呢間學校係我首選, 希望得啦! 下星期就有通知, 好緊張
(校長話今年攪左開放日, 多左好多人報名呀   )

Re: 有人今日去左st. paul's church聖保羅堂interview嗎?

我下午都去咗, 不過我個囝眼瞓, 最初死都唔坐低, 但個老師都好有心機, 感覺都几好. 老師要囝囝用lego學佢砌火車, 囝囝都做到, 不過就唔咪好肯答問題, 要tum囉   

Re: 有人今日去左st. paul's church聖保羅堂interview嗎?

我既感覺都好好, 老師好專業& nice, interview 時好natural, 好似同我個仔玩 & 傾計咁, 唔會比小朋友有interview既感覺, 我個仔有時唔答, 老師都好有耐性咁引導佢. 有好warm既感覺.           

呀重有, 校長都好似好親切, 我見佢企係門口度, 有時同小朋友玩tim.  

呀, 我想問見完之後, 老師俾番張接見form我 (老師stamp a flower on the form), 我好似聽到叫我交番去出便, 但我唔記得俾& 唔係聽得好清楚, 唔知你地有冇in完, then張接見form俾番出便呢?

醒目開學勳章 王國長老

無呀, 張form我自己keep返呀

Interview 時, 你地有無見到老師寫個tick o係張form 到, 阿囡會唔會係有機會呢?     希望啦!!   
真係緊張啦, 要等一星期    

尋日仔仔都有去 in,我都覺得老師好 nice 同有耐性,暫時係我 in 咁多間覺得d老師最好既一間。不過唔知係咪因為實在有太多考生,所以整個 interview時間好似都幾趕咁,係呢,你地 in 左幾耐?問得多唔多問題呀?

im_cyt 寫道:
呀, 我想問見完之後, 老師俾番張接見form我 (老師stamp a flower on the form), 我好似聽到叫我交番去出便, 但我唔記得俾& 唔係聽得好清楚, 唔知你地有冇in完, then張接見form俾番出便呢?

張 form老師話叫我地 keep 返,如果收唔到通知就根據 form 上既考生編號打電話去問。

醒目開學勳章

唔好意思呀,我唔記得左學校幾時會寄信通知
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章 王國長老

esmehouse
學校話17/11前
(你知嗎, 今個星期我要等skh同spc封信, 女女又體操試, 中默, 下星期英默, 朗誦比賽, 再下星期另一個朗誦比賽, 我唸我就黎發顛喇)  

醒目開學勳章

Charlotte_mom

聖保羅堂好似收 90 人

你想小朋友入邊間小學呀 因我見好多小朋友都入高主教

你囡囡讀邊間學校呀 好唔好呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

唉...收咁少人, 唔通又係靠彩數....

講真, in

醒目開學勳章

didikoko

其實間間學校都好講彩數架,小朋友心情好就好,心情差就 當然亦都要睇下個老師 in 時既態度啦

醒目開學勳章 王國長老

esmehouse,
我女女讀緊港大同學會 不過因為係直資, 將來唔一定收細佬啊
我都未知仔仔適合咩學校, 如果想活動教學, 當然我會俾佢跟家姐啦, 如果仔仔適合傳統, 我見spc既男仔考得幾好! 高主教同st paul boys都係我心儀架!!
所以睇黎spc各方面都平均(本來計學術skh應該好d既, 但係......)

醒目開學勳章 王國長老

呀, 話時話, 我見果日, 有人帶埋d著"名津校校服"既姊姊, 一齊去interview
唔知學校會唔會特別"優待"呢d applicants呢!? 話晒第2時多d畢業生入"名校" (因為家姐讀緊一定要收妹妹), 間kinder個profile都好睇d嘛.....

我都見到有d 家長同d 老師好熟咁..... 其實我覺得咁會影響我地呢d 無人無物的家長..起碼會覺得佢地熟喎..有位都俾佢地先啦

no need to worry too much lar... 我同仔仔都一樣係"無人無物"ga.. but 都同老師好熟呀, 因為傾得好開心呀嘛...講真, 如果我係學校0既老師, 我反而會ng係太鍾意D家長gum做 (I mean bring applicant's siblings, esp wearing school uniform)... 最重要係同家長溝通到, 又見到個小朋友係開開心心gei.... gum先好...

my impression on SPC was very good!  The teacher was very cheerful and nice during the interview process.   I felt the principal was very nice too coz' I saw her standing in the entrance for quite long time, always wearing a smile.  A very warm school    
I think the application procedures and arrangement was very good, they could obtain the app form on the web, no need to queue up to obtain and hand in the form and they have toys for kids to play and wait during the interview day.  

醒目開學勳章 王國長老

係啊, 感覺好好
open day果日, 我見到校長(因為一入去就有幅orgainsational chart, 上面有photo所以我認得), 我打左聲招呼, 佢就主動帶我周圍參觀, 我見校長好忙, 問會唔會阻住, 佢仲答我"唔會唔會, 我今日既工作咪就係招呼家長lor!"   
所以interview果日, 又見校長企o係門口, 仲企足咁耐, 我真係好impressed! 校長真係好nice呀 唔怪得個個都同佢好似好熟咁啦

Totally agree   

嘩, Charlotte_mom, 個校長真係超級好人!

如果我仔仔讀呢間kinder會絕對放心亦都希望佢可以在呢種環境下培養出好既eq   :

interview 完後, 呢間會係我既首選 (本來未in前首選係skh既, 但係真係"聞名不如見面"了....), 希望spc會收la   
‹ 上一主題|下一主題