用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小心被騙!! 3歲考英國皇家芭蕾試
go

小心被騙!! 3歲考英國皇家芭蕾試 [複製鏈接]

小心被騙!! 3歲考英國皇家芭蕾試

我大女學0個間芭蕾舞學校話3歲就可以考英國皇家芭蕾試,我見有英國證書喎,梗係要個女去考啦!點知考完之學,佢話4歲就冇得再考,要連續跳多2年,等到5歲先有得再考Pre-primary考試!咁我見都考0左一次試,冇理由唔繼續跳,咪一路學落去,直到幾個月前考完Priamry。

點知我早幾個月帶個女去小學面試,個面試老師問我個女有冇學咩課外話動,我咪大大聲同個老師講我個女考過3次英國皇家芭蕾舞試,仲俾d證書佢睇,點知俾佢寸到呆o左!

佢話:『太太,應該係2次考試,(指住3歲考0個張證書)呢張證書只係代表你個小朋友學過跳舞,曾經0向個英國考官面前上過一堂之後所發o既證書,以前好多家長都誤以為個女0個陣係考緊試。其實呢張證書同其他普通舞蹈學校發出0黎0既證書分別唔大囉!呃~ 我都係好心話聲你聽,你唔好介意喎!』
當時我真係激到暈!所以當我見到近排有家長介紹大家去考呢個3歲試,我都即刻忍唔住想提醒下各位家長!

其實我當時都係聽到個老師話有英國皇家芭蕾舞證書而被矇閉0左,而家諗番起都覺得有問題,3歲考試其實真係太早,都跳唔到d咩俾個考試官睇啦,都唔明點解會信個老師,當時又要俾考試費、又要買新衫,真係諗番都激氣,最慘係俾個小學面試官問到我口啞啞囉! :evil:  :evil:

Re: 小心被騙!! 3歲考英國皇家芭蕾試

我個小表妹而家學緊Ballet Grade 3,我見佢好似學得好開心,所以打算俾我個女去學,我女女上個月am am 足3歲就即刻開始學,我都有問過個老師關於呢個3歲考試架,不過佢就解釋得好清楚俾我聽,話只係好係平時上堂咁,個考試官好似外人咁坐向度,其實都唔會俾到d咩特別經驗俾小朋友,我覺得平時表演多d仲好啦!

我囡囡今年6歲嘞!佢都考左3次試嘞!3歲時係Pre-school Level 1,4歲考既係Pre-school Level 2, 5歲係Pre-primary; 3個試都係Presentation Class, 我讀個間ballet school 既校長講明甘細個考既係Presentation Class,其實張證書都有寫明喎, 而且好明顯Presentation Class係老師同埋學生入試場, 今年囡囡先開始考Primary, 係Examination. 聽老師講係2-4個學生一組自己入試場考, 無老師陪架. 可能你地讀既學校老師誤導左你地or或者你地無問清楚,反而我囡囡個間有以通告形式詳列英國皇家芭蕾舞既考試形式; 而且以我所知我囡囡當年考Pre-school Level 1時係第一年有得考Pre-school, 其實我自己都係學ballet既, 記得當年以前6歲先可以考試,我自己考到Intermediate 後無再學; 同囡囡芭蕾舞學校既校長傾開計,佢都話而家d小朋友叻左好多,而且市面上d家長好現實同急進,好多家長著重要有證書, 但大家講得啱; 3-4歲唔通你想佢會fly咩, 其他學校會吾會借故發財我好難講, but我囡囡個間講明只係上一課比考官睇就有英國皇家既證書,而且吾駛補課(只係一星期上一課);我個人經驗我囡囡考過兩次Presentation Class,比起其他第一次考既6歲同學仔,佢因為有經驗反而好期望快d考試; 記起3歲個年佢第一次參加考試當日, 佢好緊張; but我覺得如果小朋友係開心既不妨鼓勵小朋友接受下考試既緊張.或者你地學既學校誤導左你,but我就好清楚囡囡之前考既係Presentation Class.就算學校吾交代清楚,其實張證書都寫明, 自己睇清楚好d; 我認為英國皇家芭蕾舞喺hk甘多年,點會係騙人,只係學校有無列明.

d 學校真係好無良   
我自已都係問清楚情序先比個女學芭蕾舞, 真係3歲至5歲都係比小朋友玩玩下, 正式要考試起碼5歲後.  所以我自已選擇一間平平地學校比個女, 頭兩年預左晒 $$$$.

慶幸我囡囡個間好ok,連表演都吾駛迫我地買表演舞衣;so far都好滿意.

我表妹and女女學o個間都係從來唔駛我地買表演衫,雖然唔收錢,但係佢地俾小朋友著既表演衫都會好靚!其實我覺得間學校都幾落本架,上次表妹表演仲有水晶皇冠戴,當時同一隻舞有3、40人一齊跳,影相and上台效果都好閃好搶眼!表演完之後我個女即刻要我買一個俾佢,點知差唔多成百幾蚊一個,不過女女咁鐘意,咪唯有買囉!

cookarycoo 寫道:
慶幸我囡囡個間好ok,連表演都吾駛迫我地買表演舞衣;so far都好滿意.

我覺得3、4歲小朋友學跳舞最重要係培養興趣,如果學得唔開心,基本o既興趣都唔夠濃厚又點可以一直學落去呢?

我並唔否認考試係可以令小朋友有目標,但係其實同時都會有壓力,你每講一句"加油、俾心機"都係壓力,我覺得要一個3歲小朋友承受呢d實在太早lar!

每次我個女女準備入去考試之前,每次佢個老師都會講:『陣間"表演"要笑多d ,ok?』完全唔會俾壓力d學生,佢話因為學校成日默書、測驗、考試已經咁大壓力,如果跳舞都有壓力,小朋友就實在太辛苦lar...
你睇我囡囡幾勁!!! [img align=left]http://www.micheldancingstudio.com/ku2.jpg[/img]

我都覺得小朋友學跳舞唔應該有壓力,每次笑咪咪咁上堂就最好!

下,我個女都係考左個pre-school level 1 wor,唔係exam黎ga,真係懵懵地~~

Pre-school level 1 and 2 are Demonstration Classes. My daughter's ballet school explains it when my daughter attends the class. I think that RAD does not intend to cheat people but only some schools wish to mislead people. Anyway, I think that my daughter enjoys the class. Then, it doesn't matter whether it is a real exam or not. Besides, the certificate also states what my daughter has performed in the exam of the Demonstration Classes. That's also good indicator for child.

我覺得証書唔係咁重要, 最緊要係小朋友是否真係鍾意, 但如果間學校誤導又有點過份.

我個女5歲多, 明年考pre-primary, 昨天daddy話唔好考, 慳返幾佰蚊, 遲d先考grade 1, 但我覺得無論考which level, 都可以有個經驗.

其實我覺得pre-primary都值得考ga!!
至少都算係正正式式考試ma...

Thanks for sharing.
我估我朋友個女都比人呃咗, 話 3 歲考咗個 皇家芭蕾試 .

mayii 寫道:
我大女學0個間芭蕾舞學校話3歲就可以考英國皇家芭蕾試,我見有英國證書喎,梗係要個女去考啦!點知考完之學,佢話4歲就冇得再考,要連續跳多2年,等到5歲先有得再考Pre-primary考試!咁我見都考0左一次試,冇理由唔繼續跳,咪一路學落去,直到幾個月前考完Priamry。

點知我早幾個月帶個女去小學面試,個面試老師問我個女有冇學咩課外話動,我咪大大聲同個老師講我個女考過3次英國皇家芭蕾舞試,仲俾d證書佢睇,點知俾佢寸到呆o左!

佢話:『太太,應該係2次考試,(指住3歲考0個張證書)呢張證書只係代表你個小朋友學過跳舞,曾經0向個英國考官面前上過一堂之後所發o既證書,以前好多家長都誤以為個女0個陣係考緊試。其實呢張證書同其他普通舞蹈學校發出0黎0既證書分別唔大囉!呃~ 我都係好心話聲你聽,你唔好介意喎!』
當時我真係激到暈!所以當我見到近排有家長介紹大家去考呢個3歲試,我都即刻忍唔住想提醒下各位家長!

其實我當時都係聽到個老師話有英國皇家芭蕾舞證書而被矇閉0左,而家諗番起都覺得有問題,3歲考試其實真係太早,都跳唔到d咩俾個考試官睇啦,都唔明點解會信個老師,當時又要俾考試費、又要買新衫,真係諗番都激氣,最慘係俾個小學面試官問到我口啞啞囉! :evil:  :evil:

Hello cookarycoo

Please provide your ballet school.

Thank

check PM, I send it to you already.   

你地d女女係邊間學芭蕾舞o架...可唔可以p.m話我知ar!! 我之前係香港都有學開... 但係而家係canada o既芭蕾舞就係12月16日上第一堂lor!! 因為我想轉去香港都有間o既芭蕾舞學校 唔知會唔會係同你o地o既女女一間呢

Hi everyone,
I am looking for a ballet school for my daughter.  she is 3 yr-old now.  
Would u pls PM me any ballet school information (& your comment) that yr daughters attend?  
Just for my reference.
Thank you so much.

chityumama ,
When my daughter was 3 yr old .My girl was joined
Jean Wong Ballet School. It's some reference information for 3 yr old or 3.5 yr old as below:-
www.claraballet.com.hk
www.jmwballet.org
Shelly De Mozz Ballet and Jazz Academie
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

5歲係Pre-primary; 係Presentation Class?  is it all pass except absent? 考咗有乜用?

其實考左除了有張證書去見學校外,更重要是為有心繼續學下去的小朋友打好基礎,考試小朋友須要每星期上兩堂以上,唔考試多數每星期上一堂,隨著級數愈高,keep住考試升班的小朋友,同無考試的水準會越差越遠,跟不上進度,然後自動放棄     
‹ 上一主題|下一主題