用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 庇理羅士女子中學好難讀嗎?
go

庇理羅士女子中學好難讀嗎? [複製鏈接]

庇理羅士女子中學好難讀嗎?

各位:

庇理羅士女子中學是否一間好學校呢! 如果現在F.2有機會入讀嗎?各科成績是否很深.

Re: 庇理羅士女子中學好難讀嗎?

ymckeri 寫道:
各位:

庇理羅士女子中學是否一間好學校呢! 如果現在F.2有機會入讀嗎?各科成績是否很深.

Band 1英中易極都有限啦!首先要有心理準備,高D EQ同AQ,唔係好快被打殘,信心都冇埋。

ccspy 寫道:
[quote]
ymckeri 寫道:
各位:

Band 1英中易極都有限啦!首先要有心理準備,高D EQ同AQ,唔係好快被打殘,信心都冇埋。[/quote]

可否具體小小的說說. thanks!

LoveCandy 寫道:
[quote]
ccspy 寫道:
[quote]
ymckeri 寫道:
各位:

Band 1英中易極都有限啦!首先要有心理準備,高D EQ同AQ,唔係好快被打殘,信心都冇埋。[/quote]

可否具體小小的說說. thanks![/quote]
凡入得Band1的學生都會係叻仔叻女,係小學會名列前茅,入中學後每班都會排高低,分分鐘小學考頭幾名會下跌至班內二三十名,如果跌低起唔番,小朋友會懷疑自己不及人,因此自信心會跌至低位。

ccspy,

明白了,謝謝!

庇理羅士 vs 聖保綠(銅鑼灣), 那一間好些? 請提供意見, 謝謝!

LoveCandy 寫道:
庇理羅士 vs 聖保綠(銅鑼灣), 那一間好些? 請提供意見, 謝謝!

庇理羅士比較平民化,而聖保綠(銅鑼灣)稍為貴族D。

Thanks!
小女現正就讀黃笏南中學F.2, 如果想轉校有甚麼學校可以轉呢?

ymckeri 寫道:
Thanks!
小女現正就讀黃笏南中學F.2, 如果想轉校有甚麼學校可以轉呢?

先問個女佢想唔想轉,無謂多心,小朋友因為同學仔好多都唔想轉。

我個女想轉校, 因為想轉一間程度深D, 但又唔知有冇學校收生.

攪笑:你個女想轉一間程度深啲之中學又恐怕庇理羅士難讀...咁要點先啱讀呢?

其實間間傳統名校年年都有學生移民or出國讀書,一定有學額剩餘…不過一般都係收級內五名(因為佢哋會問轉校原因:如果嫌原校程度太淺→會受歡迎;如果指原校人和事問題→絕不考慮…教署只按班畀錢,收多一個冇著數...何必冒險?)or體藝有傑出成就者…而家打個電話問定差不多,因為過舊歷年後就冇艇搭!

不過寧為雞口莫為牛後,如果貴為黃芴南之天之驕子,我就唔轉了!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

What about Ying Wa Girl's College (Central) vs 庇理羅士, 聖保綠(銅鑼灣), and True Light (Causeway Bay)?

唔好意思, 又係我呀, 我都好想知呀!

唔知點解, 攪極都唔知試邊間, 真是水皮的媽媽.

小女只能考獲全級10名內, 個女話學校D英文太淺, 好似讀緊小學. 如果能入到一間有推動力的學校, 可能好D.

本人家住將軍澳.

Time is coming closer for submitting the application form, anyone can help to give some comments about these schools :
Ying Wa Girl's College (Central) vs 庇理羅士, 聖保綠(銅鑼灣), and True Light (Causeway Bay)?

bps 每年都有收插班生, 你可以試吓, 好似係筆試嚟嘅, 不過唔知測甚麼.
‹ 上一主題|下一主題