用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問各位知唔知今年度沙田區升中一的出生人數及學額?但 ...
go

請問各位知唔知今年度沙田區升中一的出生人數及學額?但林漢光中學,大家有沒有認識 [複製鏈接]

請問各位知唔知今年度沙田區升中一的出生人數及學額?但林漢光中學,大家有沒有認識?校風如何?楊郭小林同鄭榮之,那所學校比較週合男孩讀?

因為傳聞都有學校在來年要殺校 ???

請告知!!!!!  thanks.

Re: 請問各位知唔知今年度沙田區升中一的出生人數及學額?

無聽聞喎,乜對揀學校有影響架咩?願聞其詳。

舊年升中生有81,922(沙田佔6,471)...今年應該會減少5%左右...如果一間中學收唔夠兩班中一生(如沙田之馬x...邊有人敢去讀)...就唔可以開辦中一!(=殺校?)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

只知道:

2006-2007

全港學生人數

P.5  70,600
P.6  77,000
F.1  79,200

沙田學生人數

P.5  5,470
P.6  6,320
F.1  6,350

唔該晒!各位媽咪的回應!

但林漢光中學,大家有沒有認識?校風如何?

林漢光中學校風好好. 紀律要求幾高.

岩岩1208 家教會擧行完燒烤晚會.

HPChingchingma,謝謝妳的回應!

我的朋友兒子,來年9月升中一,想選這所學校為第一志願想知多些學校的情況? Thanks.

我覺得老師好好 , 大部分老師好有心機跟我仔仔的野 .
學校比較著重聖靈教育 . 學校的己畢業的學兄學姐 , 好多時在週末回校. 替學弟學妹組織圑契 , 補習班. 我覺得校園不及曾記 , 沙官般偌大, 而且也比較略細. 但好有 WARM 的 感覺. 在 BBQ 那天都有家長有這個認同.

那天 BBQ , 好多F.1 的家長都好喜歡學校 .
而小朋友到 10 點都唔想走.
可能大部分是住第一城呢!

不過 , 原來亦有部分 F.1學生 是住黃大仙 , 樂富該區的.
同學當中好多是第一志願派入來的.

還有想說一說 , 其實此校的戲劇教育是沙田區發展己一段時間, 也取得一些讚譽, 可能校風低調 , 致令沙田培英,  蘇浙在校園話劇界領了風騷多年而己.

請問林漢光是band 幾的中學
我朋友的兒子在沙官小全級90幾啦可以入這間學校嗎?

請問幾時有OPEN DAY ??

mariachn :

校風非常非常嚴謹,如果小朋友大頭虾一d,便要多加適應.
大部份老師都好好-(都係好傳統的老師),功課不算太多,
中一是十分開心的一年.

mariachn 寫道:
唔該晒!各位媽咪的回應!

但林漢光中學,大家有沒有認識?校風如何?
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

Re: 請問各位知唔知今年度沙田區升中一的出生人數及學額?但林漢光中學,大家有沒有認識?校風

在沙田區英中裏林漢光的成績一般.

Re: 請問各位知唔知今年度沙田區升中一的出生人數及學額?但林漢光中學,大家有沒有認識?校風

再次多謝各位BK媽咪的回應!!!

我朋友都想選BAND ONE尾的英中,要選2間,另一間想選以下其中一間,請比意見.男孩子活潑,開朗,不喜歡死咕咕!謝謝!

楊郭小林同鄭榮之,那所學校比較週合男孩讀?

mariachn:

以下是個人對沙田區中學的意見,如果d資料唔太update,請不要見怪.

鄭榮之:傳統/注重成績,(有陳元喜小學聯繫),但好似/聽聞 "陳"之b-one (top)那些都會博下  沙田區的top d 的中學
(例如-曾肇添,沙官等......)

楊郭小琳-好似是中中,口碑都冇聽到特別好,唔敢比意見.

林漢光:傳統/係話劇好出名,以前是一間快樂的中學,但現在
好似銳意改革,罰到你怕,自然會有好學生,大部份老師都好好,
(當然有例外)如果囝囝事事都上到心的話,都是不錯的choice
但如果唔係的話,要有心,理準備,那些"點點"會不停放送.

如果是band one 的話,可以choice下, top d那些.
曾肇添-雖然是好top,但是並沒有高高在上的feel,校長同老師都好nice,而且 比較 多些 "包容學生". 直資方面-德信中學實是不錯,全男孩子(有特定老師跟進每個學生的品德和情緒)
對學生的"包容和理解"應該做得更理想.

其實除了是成績外,對學生的理解和包容是不可或缺的,
小朋友上了中學是一項新挑戰,好多時會唔知點做,如果只懂得依 指引及規則 來罰學生,好容易便"打沉"小朋友的信心和意志,到時那種"損害"是好難補救得到.

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

mariachn>>

點解你時時改呢個 topic 既主題 ????
而且越問越個範圍好大喎   

我認為對有家長發言有些拉左落黎     

不如你決定一個主題 , 我地可以講開又講之時 , 人家見到既話 , 隨佢入來傾啦 . 你覺得如何 ???

mariachn 寫道:
請問林漢光是band 幾的中學
我朋友的兒子在沙官小全級90幾啦可以入這間學校嗎?

沙官考全年級 90 + , 肯定不是 band 1 組別  .情況不太樂觀.

不過 ,都可以在自行選 2 間小學時之其中一個選擇.
其實你朋友仔仔仍然布時間 , 可以再追更好的成績.
看看在統一派位時有沒有大進步.
如杲果都是這個名次上落.
在4 月統一派位時不如放鄭榮之第一.
通常大多數小學師都會鼓勵band 2 頭學生這個選擇 .

住我家住近 , 去年有一男生是沙官下午考 40 + ,
班主任說是 band 2 ,  叫家長揀鄭為第一志願的.
不過, 今年是否跟去年一樣 ???
那要看 07年 4月沙官老師怎樣跟你朋友 說罷 ?

其實 band 1 尾 , band 2 頭的學生, 普遍在自理, 自律能力不太甚理想. 但這組學生 , 卻又不是不可能成為 top 的學生. 有時是要家長 , 老師和周邊環境要配合去 < push >他們.  所以收取介於這個組別學生的中學, 大多校規較嚴謹. 望就想在這方面提昇學生 , 連學生自己也不知道自己的能力. 能滲透出來.

當然去到曾記, 呂中這類收取學生各方面平均佔優的中學. 學校不多要求學生怎樣這 ,  那樣怎 . 學生們自己的表現可以高於校方的要求 . 這是真的 ...
我也認識小朋友均有讀上述 2 間中學 . 讀呂中的女生做 陸運啦啦隊的小角色而已 , 自己也要求不低啊       

請問郭得勝校風如何?
have a nice day!!!!

也不錯  

2 間好接近, 我要間近屋企啦.

HPChingchingma,真係唔意思!我都係情急幫朋友問,所以用返這個topic. 好多謝妳和sai1031用心的分析和回應!!

我朋友應該知道怎樣選了,好開心有機會在這裡跟妳們聊天!
‹ 上一主題|下一主題