用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真光和St. Clare's
go

真光和St. Clare's [複製鏈接]

真光和St. Clare's

雖然真光未知結果(18/12就知)我希望各位媽媽比些意見我(而不是兩間學校的比較) ~ 因為如果真光和St. Clare's(己收)都係上午校, 你地會幫我點揀:我有下列因數:1. 住北角, 2. 我係在職媽媽, 3. St. Clare's小一已經有法文, 4. 真光校舍較新和大 ~ 而學費這兩間都差不多    有細佬跟尾(但這可以不是一個重要因數)
希望各位可以比到意見我(不防直言, 我唔嬲架)   
Don't worry!Be happy![/color purple]

Re: 真光和St. Clare's

Hello!
會唔會有媽媽比一些意見我呀?   
Don't worry!Be happy![/color purple]

I graduate from True Light.  I didn't went for Interview at True Light.  Honestly I also like True Light.  I live in ChaiWan.  I will choose St Clare if you ask me between both.  I also like True Light is Christian.  But there is nothing perfect and I am not Catholic or Christian but I respect them all.

Chingbb,
I would choose St.Clare.  
Actually, both schools are far away from your home.  You would take school bus anyway, right? At True Light, its building is bigger and facility is newer are not my consideration, I would concern the quality of education and I really appreciate their French class and homework class especially for working mum.  Do you agree?

KwokYi,
係呀!你說的法文和功課堂都是在我考慮之內, 無錯兩間幼稚園都係遠, 但真光只要大約30分鐘, 而St. Clare's要大約45分鐘, 對一個3歲的小朋友來說是否相差很遠, 因為是每天都要返學!?     

I graduated from St clare's, i think st clare's is a very good school and good english standard.  

My cousins graduted from True Light, they said true light is too strict and traditional and not creative at all.  

If i would you, i will choose St clare's.  It is not because i graduated from there, but i had a very happy school life there.

醒目開學勳章 王國長老

我女女kinder係讀真光既, 我會話, apart from英文水準, 各樣都真係100分! 校園大, 小朋友每日都有戶外活動, 有自己室外室外體操場泳池冷氣禮堂, 老師有愛心有經驗, 好識得引導同啟發小朋友, 學校透明度高家校合作一流, 我呢d咁既working mom, 一年無咩幾可返學校, 都可以感受到學校營造果種大家庭feel, 真係好warm
課程方面, 由於預左學生可以直上小一, 所以係愉快學習政策, 無測無考連默書都無, 學既中文都幾深架, 不過學校從來唔駛谷學生, 係through寫日記等等比較活既形式, 所以學生好快樂咁就學到野, 數學程度都屬於一般啦
你可以睇睇視學報告, 前校長舊年退休時笑晒咀話, 係一份最好既退休禮物:
http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_5219/tlmsohk.pdf
(如果無時間睇晒, 可only睇"學與教"果part, 同埋最尾"總結")

至於st clare's, 英文程度確實好d, 以前好多人話佢太嚴謹&對學生無愛心, 不過隨住近年reform, 成立左家教會(小學), 學校各方面都透明左
校園方面, 真係無計喇, st clare只有一個小操場
學術方面, 我真係唔清楚, 無謂亂comment, 不過以我所知, 應該每星期都有中英默書既!
視學報告is here:
http://www.emb.gov.hk/FileManager/TC/Content_976/StClares_primary.pdf

Thank you very much for all mamas!   
真係好多謝你地的意見!    我諗到時我會分析所有媽媽比我的資料同我老公講等佢做決定吧!(因這真係十分重大的)而都要等真光真係收囡囡先得    我朋友都極力叫我一定要比囡囡返St. Clare's因佢真係十分喜歡, 因我朋友說她沒有機會比小朋友返, 因佢大緊肚係仔仔   

Hi Chingbb,
我會建議真光, 原因如下:
1/ 幼稚園係小朋友第1個返學嘅地方, 應該係一個開心同輕鬆嘅情形吓學習/玩樂, 令佢哋有鍾意返學及學習嘅意慾.
2/ 試諗吓只不過係3年幼稚園時間, 點解要bb咁緊張同谷佢哋呢?? 而真光都ok, 程度既不太深算適中.
3/ 如果頭3年讀書都咁大壓力, 試想想bb還有小學/中學/甚至大學程度?? 有幾辛苦可想而知.
4/ 他們只不過是3歲多, 就要承受咁大壓力嗎??? 哪有"童真"呢???
5/ 小朋友有壓力之餘, 我相信做家長絕對唔會比佢哋少, 面對各樣默書/考試等等, 大家都辛苦.
以上純粹是個人感受.   
chingbb 寫道:
雖然真光未知結果(18/12就知)我希望各位媽媽比些意見我(而不是兩間學校的比較) ~ 因為如果真光和St. Clare's(己收)都係上午校, 你地會幫我點揀:我有下列因數:1. 住北角, 2. 我係在職媽媽, 3. St. Clare's小一已經有法文, 4. 真光校舍較新和大 ~ 而學費這兩間都差不多    有細佬跟尾(但這可以不是一個重要因數)
希望各位可以比到意見我(不防直言, 我唔嬲架)   

醒目開學勳章 王國長老

我女女舊年係考到st clare's小一, 後來又叩門港大同學會成功, 呢下真係非常難揀! 一間係傳統學校, 英文質數有保障, 女仔又乖.........另一間新思維活動教學, school life一定開心, 而我女女讀真光kinder一直都fit in到活動教學, 我仲有個細仔.......
我同老公都R晒頭! 佢opt for st clare's(穩陣d)我就opt for hkuga(我想佢開心d), 最後, 負責睇功課果個(即係我 )贏左

醒目開學勳章 王國長老

之之媽
每個家長對自己子女要求唔同.......其實ST CLARE'S英文好, 係不爭既事實, 呢下連我呢個真光舊生家長都要認同, 想仔女學業底子打得好d, 亦無可口非
不過其實如果study下個視學報告, 會睇到真光用既教學方法, 視學官係好讚賞既! 小朋友開心之餘, 學校真係俾到自由度, 讓小朋友自由發揮意見--唔係得個講字, 校方肯plan, 而老師又真係實踐到, 小朋友又學到, 至叫做成功, 要做校本課程, 老師要付出extra既精神時間去prepare teaching material同作業, 呢d係心機呢!
apart from活動教學, regularly學校仲會俾好多空間小朋友發揮, 有d係輪流做例如天氣小姐, 小組長, 有d係optional既例如分享新聞, 主題分享, 領禱(雖然我唔係教徒, 不過我覺得可以增加小朋友自信心, 同學識關心身邊既人)
而學校對小朋友自理能力要求都好高, 返學要自己擺書包, 掛褸, 傷風自己去拎tissue抹, 抹完自己去洗手, 每日自己清書包交功課, 茶點時間點去set up&clean up, 學校都係好早已經教晒
揀學校係好難架........再唸下啦!

之之媽,
已我所知其實St. Clare's唔係十分"谷" , 雖然我老公個朋友的囡囡現在小二, 讀不上要考慮轉校 ~ 但我諗有兩個因數1. 幼稚園是否接得上, 2. 小朋友的本質 :wink:

Charlotte_mom,
而HKUGA其實我都有諗架!但係又好似好古怪, 讀左St. Clare's幼稚園, 之後去左第二間小學    我諗我都就黎short short地(可能現在已經係)    又可能小學要讀官校呢!?因為唔需要錢, 你知啦!今日搵到的人工, 唔係之後人工的保證, 所以如果囡囡和仔仔都要比錢, 都唔知第時可唔可以負擔得到? 所以你話我係唔係已經痴左   

咁妳先生有咩意見呀!!!
chingbb 寫道:
Charlotte_mom,
而HKUGA其實我都有諗架!但係又好似好古怪, 讀左St. Clare's幼稚園, 之後去左第二間小學    我諗我都就黎short short地(可能現在已經係)    又可能小學要讀官校呢!?因為唔需要錢, 你知啦!今日搵到的人工, 唔係之後人工的保證, 所以如果囡囡和仔仔都要比錢, 都唔知第時可唔可以負擔得到? 所以你話我係唔係已經痴左   

醒目開學勳章 王國長老

chingbb
好多小學都係無直屬幼稚園既, 所以學生來自五湖四海, 一d都唔奇丫
而家小朋友仲好細, 咁快要決定佢將來, 似乎太早, 當然plan ahead幾時都係好既! 不過轉去第2間學校, 都只係一個alternate決定姐
你話"但係又好似好古怪, 讀左St. Clare's幼稚園, 之後去左第二間小學"--係咪講我呀 我咪仲怪! 明明真光有直升又唔升, 走去考st clare's, 俾晒留位費, 到頭來又讀第2間
肉赤架, 蝕左幾千蚊呀陰公, 不過講真, 去到果個位, 邊個父母唔係三心兩意丫! relax! 有時覺得, 好多野自己控制唔到, 總之盡左本份, 煮到黎咪食lor
邊個唔想學校又好, 又唔駛錢, 仲要照顧埋細佬丫! 不過政府咁派位, 真係lor命! st clare's同真光, 小學學費都要$2500, 2600咁上下, 仲有校車, lunch etc呢! 好在hkuga夠平, $1650一個月, 頂得順頂得順   

真係好多謝你地肯和我傾下講下 ~ 因為有時和朋友都唔講得甘多?!
之之媽,
我老公佢都話等晒所有的result先 ~ 真光18/12先知, St. Paul 27/1/2007先考, 都未知幾時有結果, 當然到時先比佢做final desicion!
Charlotte_mom,唔係呀!我只是講我自己 都係學你甘話, 盡了自己的本份, 到時睇囡囡的luck la!So, HKUGA到時都係考慮之例架!除了學費, 地點都近些   

Good Morning,
囡囡收左下午校 :-| 但我想囡囡返上午校, 如果真光唔可能轉的話我諗都係讀St. Clare's的機會好大 ~ 除非St. Paul 收囡囡啦!
我唔知真光用什麼條件去決定上午/下午呢?自問囡囡表現都幾好架?不過算啦!都係好似注定的!

我囡囡都是收真光下午挍, 現要決定選St. MM am class or 真光 pm class. 有否提議??

2005RK 寫道:
我囡囡都是收真光下午挍, 現要決定選St. MM am class or 真光 pm class. 有否提議??

St. MM是否聖瑪加利大?如果係, 我沒有這幼稚園的資料, 因我沒有同囡囡報這間, 你可以去第二個topic 睇睇 :wink:  :wink:
‹ 上一主題|下一主題