用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑小學開放日(12月10日)有無人去過?
go

培僑小學開放日(12月10日)有無人去過? [複製鏈接]

培僑小學開放日(12月10日)有無人去過?

各位:

有去開放日嘅家長,對間學校感覺係點?

Thanks

Re: 培僑小學開放日(12月10日)有無人去過?

臭B:

1. 普通話班示範很好,老師教得很生動,學生反應很投入,是用活動教學的方法,學生不會悶坐,與我小時候的,很不同。有位家長竟然問是否花了很多時問彩排,兩位老師直說是第一堂,只是平日教學方戎都一樣,學生的反應全部都係自然流露。

2. 英文教學示範亦不錯,原來一週有三天由三位老師齊教,包括有一位女外籍英語老師。小三都會是這樣,Eng Panel teacher 好落力亦肯花心思。是由淺入深,不過會有人覺得淺了小小,但津校要照顧不同情度的学生,在所難免。培僑小學的教科書是叫My Pal is Here是由Singapore進口,連校長已分附老師讀晒課文上載校網頁,供家長幫子女備課用,咁就無人會唔識讀啦,我很欣賞。

3. 連校長好人,有問必答,忠懇解答。培僑小學是一間很難揾嘅好學校。首輪收生結果上載網頁,不浪費家長時間,盡用科技方便,不擺架子,直得再讚。

canonefs,

Thank you.

我睇咗佢地嘅網頁,覺得幾好。實際係咪咁就唔知,所以想問問係呢間學校就讀嘅家長。

小朋友讀得開唔開心?
壓力大唔大?
最欣賞間學校乜嘢地方?
有乜嘢地方待改進?
邊類型嘅學生會適合就讀?

希望知道嘅家長解答!

//不過會有人覺得淺了小小,但津校要照顧不同情度的学生,在所難免。//
沙田培僑?係直資唔係津校,課程應該深過一般既津校喎!my pal 沙呂都用佢,沙呂之前用longman express之後改左用pal,singapore d 英文書係深好多。但佢(培僑)無好似私校教高一級就被人話淺,真唔明D家長點林MUD!最重要係小朋友有興趣讀書,咪係教高一級就叻D!課稅要適中即可。

連校長喎, 係小西灣果間係咪?
http://www.hkedcity.net/article/qualityedu/060222-002/index.phtml?print=1

沙田果間係羅校長喎....

請問小西灣果間培僑小學校監是誰?我找遍web site 都找不到。many thanks

figifigi

現任董事長為香港特別行政區全國人大代表、大紫荊勳賢吳康民先生

http://www.pkps.edu.hk/school/sm2/organization.htm

Thanks canonefs,

原來董事=校監的嗎?難怪我翻看了多遍也找不到。因為之前見到有間學校校董和校監分別是
‹ 上一主題|下一主題