用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

聽D舊家長講話默書係一個星期默中文一個星期默英文, 但係下個星期係中文英文一齊默喎, 唔通改左

我想問英文Pre-Dict 係默一次定要日日默呢?

有無2007年9月入讀宣小的家長?

Hi,

今日我有問題想大家,請幫手了解?
1.  你們知不知校隊(興趣班 - 收費/不收費)怎批選 & 參加?
因很奇怪,這兩天,收到學校通告 其中有一興趣班校隊(收了我小朋友 - 要收費的,但之前我沒有報名,點解呢?現不知參加與否?
2.  早前設計了太陽花,會怎樣,是否在地下報板看到?(我仔仔描述,唔知是不是,有沒有人了解?
3.  13/10家長班會做甚麼? 6/10已經有了?

老師簡佢入校隊是開心的事(即佢有實力啦! ),其次要看阿囝有沒有興趣和時間,如果無,打電話返學校問,如果有咪交錢(當佢哋錯有錯著囉! )
太陽花?????我哋班什麼也不見!!!
而家長會不是6/10和3/11嗎?
6/10--是介紹學校的校本課程
3/11--是家長會:如何應付考試及考試等.....

原文章由 TracyC 於 07-9-27 09:10 硐表
Hi,

今日我有問題想大家,請幫手了解?
1.  你們知不知校隊(興趣班 - 收費/不收費)怎批選 & 參加?
因很奇怪,這兩天,收到學校通告 其中有一興趣班校隊(收了我小朋友 - 要收費的,但之前我沒有報名,點解呢?現不知參加與 ...

[ 本文章最後由 kennischow 於 07-9-27 22:05 編輯 ]

喺校曆表內13/10仲有個家長班, 之前問過其他家長佢係咁講嘅:

我記得家長會應該係講座, 家長日先至係見老師。家長班應該係班房內進行, 班主任;英文科;數學科老師與家長傾談

我2日都請左假lu.

3/11 & 10/11 又有小一家長會同家長班, 跟住11月尾又要考試. 唉! 都唔知點請假好

太陽花囝囝淨係話老師收左咋!

quote]原文章由 kennischow 於 07-9-27 21:39 硐表
老師簡佢入校隊是開心的事(即佢有實力啦! ),其次要看阿囝有沒有興趣和時間,如果無,打電話返學校問,如果有咪交錢(當佢哋錯有錯著囉! )
太陽花?????我哋班什麼也不見!!!
而家長會不是6/10和3/11嗎? ... [/quote]

Hi,

昨天你們仔女有沒有話英文堂有突然小測,我仔仔話要黙生字
Goodbye Joe..........,看圖, 和做時不可以看其他小朋友的,如果看就要罰,你們知不是否真的有所謂小測?點解沒通知?

如果你唔講,我真的無留意手冊!!!

原文章由 SPJB 於 07-9-27 23:01 硐表
喺校曆表內13/10仲有個家長班, 之前問過其他家長佢係咁講嘅:

我記得家長會應該係講座, 家長日先至係見老師。家長班應該係班房內進行, 班主任;英文科;數學科老師與家長傾談

我2日都請左假lu.

3/11 & 10/11 又有小 ...

評估通常一個月做多少次? 不會事先通知, 若不影響考試名次,評估用來作甚麼?

係呀, 我囝囝都有講琴日英文堂老師派左2張紙比佢地, 然後叫佢地唔好睇人, 老師會讀題目比佢地, 然後自己寫答案. 我唸lee 啲叫評估掛.
我問囝囝有咩題目, 佢都係話 Good ????? 之類的, 其他就唔記得哂

原文章由 TracyC 於 07-9-28 15:12 硐表
評估通常一個月做多少次? 不會事先通知, 若不影響考試名次,評估用來作甚麼?

SPJB,
你仔仔今日29/10有沒有參加興趣班呀?喂!班中你有否與其他家長聯絡?因為可以多人了解班中情況?昨天和仔仔做中文造句,我恐怕佢寫錯意思做錯,你仔仔明唔明呀(做兩句)是咩意思? 你仔仔做的成長頁有沒有份貼報板呀?我未問我仔仔.

Tracy,

我無幫囝囝報星期六嘅興趣班呀, 因為我星期六長短週, 又唔係好放心叫"印印"帶佢返學.

1B班我淨係識你咋!

我囝囝話造句係造兩句"和.....都" 就得喎!

我囝囝嘅成長頁係貼左喺課室嘅壁報板度呀!

你同囝囝溫好下星期嘅中英文默書未呀! 唉! 我囝囝英文串字比較弱, 要花多d時間!

原文章由 TracyC 於 07-9-29 09:18 硐表
SPJB,
你仔仔今日29/10有沒有參加興趣班呀?喂!班中你有否與其他家長聯絡?因為可以多人了解班中情況?昨天和仔仔做中文造句,我恐怕佢寫錯意思做錯,你仔仔明唔明呀(做兩句)是咩意思? 你仔仔做的成長頁有沒有份貼報板呀? ...

大家好!我是1C班家長。剛剛看完大家的分享討論,覺得很有同感,亦發現了一些囡囡平時沒提到的事情。囡囡上了小一,比我預期中較快適應,亦享受小一生活。

提到小息時的小食,我儘量讓她每日帶一種水果回校,因為她在幼稚園時每天都有水果吃,現在晚上吃完晚飯後,通常要練琴,然後就要她趕快刷牙梳洗,上床睡覺,所以未必有時間吃水果。

有没有收過校際音樂節的報名通知呢?經學校報名會較早截止的。

上個星期阿囡的手冊內好似見過話派報名表,有媽咪問過,話要小朋友小息時自行去校務處問老師取表格!如果有興趣就要快d啦!

Hi dorothywong歡迎你,有時間多d上來啦!!!(熱鬧d!!! )

原文章由 小伊 於 07-10-1 00:44 硐表
有没有收過校際音樂節的報名通知呢?經學校報名會較早截止的。

SPJB ,

明天上午是否要去交通城參觀?中午有體育堂,一定玩到心散了.中文在最尾兩堂才黙書.有點擔心.你同仔仔英文做了Pre-Dictation未,我已叫仔仔今日可以交了.

Tracy,

交通城是明天去嗎? 我仲以為係4號tim.
如果係明天仲大件事, 阿仔中午仲參加左武術班, 仲唔玩到顛 .

其實我都唔知Pre-Dictation幾時交, 我見1D班老師就有寫明係2/10交Pre-Dictation, 所以我無叫囝囝帶呀! 不過, 聽日一定要交架啦, 星期四都默lor.
究竟Pre-Dictation係默一次定係任你默幾多次呢? 你地知唔知呀

原文章由 TracyC 於 07-10-2 08:42 硐表
SPJB ,

明天上午是否要去交通城參觀?中午有體育堂,一定玩到心散了.中文在最尾兩堂才黙書.有點擔心.你同仔仔英文做了Pre-Dictation未,我已叫仔仔今日可以交了. ...

Hi dorothywong,

歡迎你呀! 好開心越來越多小一家長喺度傾吓計呀

你係在職媽媽定係全職媽媽呢? 多d上黎吖!

嘩! 1C班好熱鬧呀! 不過仲未見1D班嘅家長喎.

再Update 吓先:

1A - kennischow
1B - SPJB, TracyC
1C - 小伊,mabelle, dorothywong
1E - thwong

原文章由 dorothywong 於 07-10-1 00:07 硐表
大家好!我是1C班家長。剛剛看完大家的分享討論,覺得很有同感,亦發現了一些囡囡平時沒提到的事情。囡囡上了小一,比我預期中較快適應,亦享受小一生活。

提到小息時的小食,我儘量讓她每日帶一種水果回校,因為她在幼稚園時每天 ...

我猜Pre-Dictation係默一次(不然本簿咪好快就用完),而改正就任你幾多次!

原文章由 SPJB 於 07-10-2 09:07 硐表
究竟Pre-Dictation係默一次定係任你默幾多次呢? 你地知唔知呀

6/10 家長講座,你們會否帶子女去?好似星期六興趣班會暫停,看過通告,會同班主任傾談增加大家溝通聯繫,是嗎? 你們小朋友現在有否參加放學後補習班?
‹ 上一主題|下一主題