用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 統 一 派 位 攻 略   專 家 : 選 校 可 大 膽 一 點 ...
go

統 一 派 位 攻 略   專 家 : 選 校 可 大 膽 一 點 [複製鏈接]

統 一 派 位 攻 略   專 家 : 選 校 可 大 膽 一 點

由 於 學 生 人 數 大 減 , 今 年 統 一 派 位 學 額 比 合 資 格 學 生 多 出 67% , 大 概 是 1 名 學 生 對 1.67 個 學 位 , 輔 導  師 協 會 榮 譽 顧 問 趙 榮 德 認 為 , 家 長 選 校 時 不 妨 大 膽 一 點 , 選 高 一 線 的 小 學 ; 但 由 於 派 位 是 根 據 隨 機 號 碼 編 配 , 能 否 入 讀 心 儀 小 學 , 仍 要 講 彩 數 。
在 自 行 派 位 階 段 未 獲 學 位 的 準 小 一 生 , 家 長 須 於 本 月 20 或 21 日 前 往 所 屬 的 小 一 統 一 派 位 中 心 , 為 子 女 報 讀 小 一 , 結 果 將 於 6 月 2 日 公 布 。 報 名 表 格 分 兩 部 份 , 甲 部 可 不 受 校 網 限 制 選 報 最 多 三 所 小 學 , 各 校 會 撥 出 10% 餘 下 學 額 供 這 部 份 派 位 ; 乙 部 則 只 可 選 填 網 內 小 學 , 佔 餘 下 90% 學 額 。
綜 合 多 名 校 長 意 見 , 如 家 長 心 儀 所 屬 校 網 外 的 小 學 , 可 在 甲 部 首 位 填 寫 該 校 , 第 二 位 則 填 寫 網 內 心 儀 小 學 , 第 三 位 留 空 ; 若 只 心 儀 網 內 小 學 , 在 甲 部 首 位 填 寫 該 校 , 第 二 和 第 三 位 留 空 , 在 乙 部 首 位 再 填 該 校 , 可 提 高 獲 派 機 會 , 也 可 避 免 被 派 到 次 選 的 網 內 小 學 。

Re: 統 一 派 位 攻 略   專 家 : 選 校 可 大 膽 一 點

請問知唔知統一派位表格是否應巳寄到家中,若未收到應點做。

Re: 統 一 派 位 攻 略   專 家 : 選 校 可 大 膽 一 點

我收到啦,好緊張,點做             

醒目開學勳章 王國長老

雖然話少人爭左, 不過如果講d名校, 20個人爭一個位, 同18個人爭一個位, 分別真係大嗎? 點都係有人歡喜有人愁架啦!
如果真係個個膽粗粗去揀學校, 我怕好多人會"損手爛腳"    都係play safe好!

同意
Charlotte_mom 寫道:
雖然話少人爭左, 不過如果講d名校, 20個人爭一個位, 同18個人爭一個位, 分別真係大嗎? 點都係有人歡喜有人愁架啦!
如果真係個個膽粗粗去揀學校, 我怕好多人會"損手爛腳"    都係play safe好!

不過我唔係選名校都好驚唔得

要做或可做都做曬
唯有平常心等6月啦

適齡學童少, 但想入名校學童唔會減少. 個個心態都以為博得過... 但不過   

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

咁樣登哂出嚟, 我係家長都唔敢揀呢d學校啦.

我已經收到統一派位信. 有問題
信內有通知信, 區內學no., 有樣本選擇學校.
是不是要去到通知信內學校填表, 定話在樣本填寫後到20/21交回信內學校?

簽名被屏蔽

joeykcwu 寫道:
[quote]
alvinchanmama 寫道:
是不是要去到通知信內學校填表, 定話在樣本填寫後到20/21交回信內學校?

乜野係樣本選擇學校?我得兩張紙,一張係通知信,一張係學校編號同家長須知。

應該係拎返屋企填完交,間學校都唔知有冇位俾你填![/quote]

我收到4張紙.有選校名單,通知書, 家長須知和選擇學校表格(樣本).

簽名被屏蔽

[quote]
[quote]
[quote]

乜野係樣本選擇學校?我得兩張紙,一張係通知信,一張係學校編號同家長須知。

應該係拎返屋企填完交,間學校都唔知有冇位俾你填![/quote]

我收到4張紙.有選校名單,通知書, 家長須知和選擇學校表格(樣本).[/quote]
點解我得兩張紙o架?駛唔駛問呀?[/quote]

我得3張紙,選校名單,通知書和選擇學校表格,點解個個都唔同?係咪去到派位中心先拿form填表?

kiu_bb 寫道:
[quote]
[quote]
[quote]
[quote]

我收到4張紙.有選校名單,通知書, 家長須知和選擇學校表格(樣本).[/quote]
點解我得兩張紙o架?駛唔駛問呀?[/quote]

我得3張紙,選校名單,通知書和選擇學校表格,點解個個都唔同?係咪去到派位中心先拿form填表?[/quote]

咁奇怪 我區有兩板選校名單, 會不會將家長須知變了做第3張紙呀.

係咪去到派位中心先拿form填表?yes 學校表格(樣本).是方便即場填即場交...自己要排好位先....搬字過紙就得...明冇
我都係收到4張紙.有選校名單,通知書, 家長須知和選擇學校表格(樣本).

thx 安心啲

簽名被屏蔽

me too!
我都係91網,
只得2張, 1張通知書, 1張選校名單和家長須知, 沒有sample,
點解呢?
‹ 上一主題|下一主題