用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關申請非派位直資中學
go

有關申請非派位直資中學 [複製鏈接]

有關申請非派位直資中學

如果可以派到理想/心儀的津/官中當然最好。但係如果派左去間完全唔想入讀的中學 (touch wood!),作為家長的當然會考慮這個另類選擇 - 直資中學。

如果現時就申請直資中學,而小朋友又獲取錄了,根據以上家長心態,總希望給小朋友搏一搏能於放榜時獲派心儀津/官中,因而放棄註冊入讀該直資中學。

到最後放榜時,萬一不理想 (touch wood!),再去該直資中學敲門好? 定係完全未申請過去該直資中學敲門比較好呢?

一般直資中學的 preference 會係以上那個情況比較接受多的呢?

頭痛現階段都唔知幫唔幫小朋友申請直資中學好? (因為就算獲取錄,係七月放榜前大多數都唔會註冊入讀,放棄自行同大抽獎機會)

請問有無 ex-P6 parents 有如上經驗可以分享?

醒目開學勳章

Re: 有關申請非派位直資中學

DEAR MODY妹妹:

我亦正為你訴說之事而面臨進退二難之際,上星期六同仔仔火促地決定去報正上晒位架福建中學,當日雖然因為此校架安排面試程序非常惡劣,但對此校現時口碑頗俱信心及好感.

上星期六上佢地校網意外地發覺仔仔竟榜上有名,並需於3/2/07與家長到此校second in.

呢兩天正正惆悵緊你提及的事情..

一.)如第二次面試後獲取錄,我就要在大約三,四月簽紙放棄我最心儀的一所中學.

二.)如不去面第二次面試,但在大抽獎派到一所不理想中學,到時去叩門,是否以不捨得放棄大抽獎為由,<還有其他更好的理由嗎?>懇請學校給與面試機會為何.

有家長願意分享你們的寶貴經驗或給與意見嗎???

謝謝!

bettylam

我都一樣呀,我阿女考到一间非派位直資,但上個星期限期前派左成績表,考得好好、所以放棄左直資ノ所以如果你仔仔考得好,第二次面試照去,收左先再算、放榜唔得再反轉頭叩门,我都係咁話
派到好學校,要繼續努力

agreed
Sammy_007 寫道:
我都一樣呀,我阿女考到一间非派位直資,但上個星期限期前派左成績表,考得好好、所以放棄左直資ノ所以如果你仔仔考得好,第二次面試照去,收左先再算、放榜唔得再反轉頭叩门,我都係咁話
‹ 上一主題|下一主題