用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 KUMON....
go

KUMON.... [複製鏈接]

KUMON....

屋企附近開佐間""KUMON", 其實係咩黎架? 我見有好多小朋友出出入入, 係for幾多歲小朋友join the group?

Re: KUMON....

其實係間教室黎架!有中、英、數三科學。我個小朋友現家讀緊公文數,現時為止算都幾好。

我囝囝中文好差,家下諗緊同佢報公文中定係揾老師教佢.唔知有冇媽咪可以比到意見我呢? 謝謝.

公文係因材施教的方法, 報名時要評估你小朋友可以由咩程度開始學, 課程由7A(幼兒)開始去到Q(大學)甚至更高, 要視乎小朋友做得幾快幾準. 每個LEVEL都有200張練習, 每日做10至15分鐘練習, 每星期有一堂到教室上課. 通常做了一段時間小朋友會超越自己學校學緊既程度.

我仔K1開始公文數, K3已經做緊小三既數啦!
公文中最初係普通話既詩同單字併音.
公文英最初係生字, 然後係閱讀理解.

hehe22

多謝你o既寶貴意見呀! 我聽日約咗會去聽個講座。希望小兒會喜歡上啦!因為佢都比較懶散..........

小B媽咪,

個講座聽成點呀?

我囡囡都係讀緊公文數,幾好呀! 培養佢每日做數的好習慣!

做下做下,會發現同一張 Paper 可能已從覆做了5-10次.
小朋友只知不停地做,上課只是用好多時間在等對答案.

Hi

Please advise me whether the 3 years old baby is good starting point to learn Kumon Math.

Thanks

我個仔讀緊公文中文, 讀左好多年啦
阿仔本身讀國際學校,
所以有時d功課好深他也很抗拒
但他無得 bargain, 因其他地方他太有自由了

我本人來說, 覺得公文d教材不錯
而亞仔d併音也學得几好

但吾知點解好少IS學生學公文中文????

Hi

K3 girl if starting to learn Kumon Maths, late or not ?

Twinstar

Hi, Twinstar,

Is not late for K3 children to learn Kumon, no matter is Math or Eng or Chi.  The main point is they willing to do the homework and learn by themselves.  I think your children may start now.

其實越細個學越好,不過都要佢識得寫字就最好.例如學數學就最起碼要識得寫數目字先.否則,他都唔知自己做什麼.

hehe22

我聽咗個講啦!而小B都喺第二日做咗個assessment. 明天再去教室,睇下小B係屬於邊個級別.

希望佢能夠有耐心毎日做練習啦!

再一次謝謝你o既資料!

喺度祝你龍馬精神,心想事成,財源廣進,大吉大利!

hehe22 寫道:
小B媽咪,

個講座聽成點呀?
‹ 上一主題|下一主題