用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 KUMON.....
go

KUMON..... [複製鏈接]

KUMON.....

屋企附近開佐間""KUMON", 其實係咩黎架? 我見有好多小朋友出出入入, 係for幾多歲小朋友join the group?

Re: KUMON.....

Is that good for 4 yrs old kid?

Will it be too bored and passive?

Any comments?

KUMON English, Chinese & Maths.

Thanks!

我同事個仔學過公文數,佢既結論係「唔好既」,佢既體會係,小朋友對住一疊練習,日日死做死做,又唔理做得岩唔岩,小朋友求其填曬就算。由於d題目有固定模式,做左上邊果題,小朋友走精面按一定模式一路填下面題目既答案,根本唔係一題一題咁解題;如果上面計錯左,下面果d就全部錯曬。

我聽完佢咁講,我都唔會揀公文。

If you want to learn Math, why not try "Enopi" It is an international Math course. It combines Math with critical thinking. Most importantly, it is in English. So, if your children learn Math in English, it is really good.

Enopi does not only teach children math but also thinking which is the most crucial quality to be  successful in school.

我朋友個仔讀kumon maths,佢話係操練式。後來冇讀。不過,同樣係操練式,佢就大讚kumon eng,佢話每日有篇reading,d reading好好架wor.而個細路d英文又真係好掂wor 可能語文真係要操返黎!

Hi, shoezoo

我女兒4歲開始學公文, 先學數學, 再學埋英文及中文, 現在已學了超過2年.
如果你小朋友數學不是太差, 我覺得4歲學英文先會好些, 因為我見我女兒其他同學仔比我女兒遲讀數學及中文, 但後來進度都差不多, 太細學便較浪費金錢, 可5歲才開始.
英文要時間浸, 公文英文好處是學到大量生字和句子, 對小朋友學自己看英文故事書很有幫助, 但會話便學不到.

oh, i c .........
thank you very much!
JoannaLee 寫道:
Hi, shoezoo

我女兒4歲開始學公文, 先學數學, 再學埋英文及中文, 現在已學了超過2年.
如果你小朋友數學不是太差, 我覺得4歲學英文先會好些, 因為我見我女兒其他同學仔比我女兒遲讀數學及中文, 但後來進度都差不多, 太細學便較浪費金錢, 可5歲才開始.
英文要時間浸, 公文英文好處是學到大量生字和句子, 對小朋友學自己看英文故事書很有幫助, 但會話便學不到.

Hi JoannaLee,

咁請問公文中會唔會跟公文英情況一樣, 學到生字和句子, 但普通話會話就唔ok呢?  如果係的話, 咪要另外再學 oral 囉?

又請問令千金, 現時讀到幾年級便可超越2個學年? 係唔係每晚都要跟佢d公文assignment 呢? Thanks.

JoannaLee 寫道:
Hi, shoezoo

‹ 上一主題|下一主題