用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 17/7/2007 中一入學前測驗 - 可以缺席嗎?
go

17/7/2007 中一入學前測驗 - 可以缺席嗎? [複製鏈接]

17/7/2007 中一入學前測驗 - 可以缺席嗎?

那天,我一家都不在香港。可以缺席嗎?

大家有無聽過?知道缺席的後果嗎?

Re: 17/7/2007 中一入學前測驗 - 可以缺席嗎?

我諗係唔得既, 但最好問下教統局.........   

Re: 17/7/2007 中一入學前測驗 - 可以缺席嗎?

我知係有人唔去, 不過呢個試係分班試來, 如果唔去考對你小朋友都無好處.

而且無必要要缺席啦, 咁比學校印象都唔好, 而小朋友又會覺得唔需要認真.
chanms 寫道:

唔係 only 分班試, 成績係會用黎統計同小學下一個學年既排位分佈架 .......
rclamlam 寫道:
我知係有人唔去, 不過呢個試係分班試來, 如果唔去考對你小朋友都無好處.

而且無必要要缺席啦, 咁比學校印象都唔好, 而小朋友又會覺得唔需要認真.
[quote]
chanms 寫道:

[/quote]

2b,

我只係講少左姐, 我夠知唔係得分班試啦, 但係對佢地來講師弟妹既將來佢地點會理呀, 只係最多顧自己就算架啦.

hehe, sorry, rc, 不過我都係覺得唔應該 absent 囉, 我係唔會隨便俾小朋友 absent for school 既      

2B,

你唔會比小朋友ABSENT姐, 但係大有人在會唔知個小朋友ABSENT左呢.

如果因病假缺席又有醫生證明書當然可以,問題係為左去日本迪士尼、探親...等等問題而唔考試就有點那個!
1)此試要嚟同小朋友編班之用,
2)亦係用作小學調整分數之用。
一為神功二為弟子都唔應該唔考!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

chanms 寫道:

後果是小朋友會被編入成績最差果班. 故影響深遠呀

若果唔考,咁中學分邊班比你讀呀 多數都分最差個班啦.
咁母校小學d排名又點 冇眼睇.

rclamlam 寫道:
2b,

我只係講少左姐, 我夠知唔係得分班試啦, 但係對佢地來講師弟妹既將來佢地點會理呀, 只係最多顧自己就算架啦.

同意.  :evil:

小兒學校舊年有一些被派往非自己理想的中學的學生,就沒有去考分班試,因為他們還在到處叩門.其實又好難怪,自己都迷失了,又點會記得母校.

3kidsma 寫道:
[quote]
chanms 寫道:

後果是小朋友會被編入成績最差果班. 故影響深遠呀 [/quote]

並非間間學校都有分好班差班。

我的兒子當年(04-05)因事缺席,而該中學是沒有分精英班的,學校回覆是打散來分班。而當年他的成績還未會影響學弟妹的。所以如果中學有分精英班就要諗清楚啦!

係呀, 如果中學係以成績來分班既, 唔去考對自己都無好處, 唔好話有無顧及師弟/妹既將來啦.

不過做人點可以咁樣, 係開始就要教小朋友做事認真, 要負責全.

DELETED BY WEBMASTER

DELETED BY WEBMASTER

我覺得一定要提醒小朋友盡力而為 , 做人要有責任感 , 推己及人!

好像我小朋友在兩間不同的中學, 同樣都是冇精英班. 但就有兩班是要補英或補中的. 用小班教學. 故不參與分班試就會被編入這兩班之中.
所以冇話冇影響

BillyM 寫道:
[quote]
3kidsma 寫道:
[quote]
chanms 寫道:

後果是小朋友會被編入成績最差果班. 故影響深遠呀 [/quote]

並非間間學校都有分好班差班。[/quote]   
‹ 上一主題|下一主題