用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果小朋友搭緊長途校巴但想去廁所(好急), 點算? ...
go

如果小朋友搭緊長途校巴但想去廁所(好急), 點算? [複製鏈接]

如果小朋友搭緊長途校巴但想去廁所(好急), 點算?

Please advise.

Re: 如果小朋友搭緊長途校巴但想去廁所(好急), 點算?

我都唸過呢個問題,因為我個囡可能要坐成個鐘頭車,我驚佢忍慣成日忍咁忍到病....
有時都覺得幾無奈,話就話比佢出去讀間好學校,但係要佢咁細個就一來一回坐咁耐車,好似又有點兒那個.....唉...好煩呀!!!
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

Me too.  I scared the school bus nanny will blame the kids.  Do you think we need to bring a piece of diaper in his school bag???  Is it the usual practice???

Taking 1 hour travel is not short and must need to weewee even the kids weeweed at home after breakfast and before leaving home.

Any experienced mummy can advise?

其實係咪視乎小朋友toilet training已去到咩階段呢?
我個仔係細仔, 有時係屋企仍會整濕褲, 返playgroup會著學習褲, 自己同佢返教會, 去街就試緊多帶一條褲咯!
仲有七八個月慢慢train啦, 唔駛急, 我同事帶仔仔返兩歲班, 日日搭地鐵, 要小便

急都唔出聲就要靠你訓練子女, 但校巴ee係會有準備的, 佢都唔想你整濕架車啦, k1 通常書包要帶褲, 學校都會要求. 不過, 如果三歲, 一小時無toilet 其實唔係大問題, 上車前一定要去左先. 平時可觀察到小朋友出街幾耐去一次vv. 可放心.

Because sometimes my son will suddenly need to poopoo immediately as I think he is 肚仔冷親 or 肚痛.  

Anyway, I will train during these half years.

Thanks for all mummies.

我囝囝已三歲幾, 我每次去街都會帶一些膠袋 (即 SUPER MARKET 放生果哪種 ) 非常方便, 但如果女仔就會麻煩D.

我個細女,搭緊長途校巴想去廁所(好急),校巴姨姨要佢忍住,直至佢落車,要我同佢去厠所,所以個女勁喊,根住我電話投訴學校,要佢放學前比小朋友去厠所後才上校車.

我個細女,搭緊長途校巴想去廁所(好急),校巴姨姨要佢忍住,直至佢落車,要我同佢去厠所,所以個女勁喊,(最心痛個女一路喊一路講姨姨唔比我VV媽咪我好急呀!)根住我電話投訴學校,要佢放學前比小朋友去厠所後才上校車.
‹ 上一主題|下一主題