用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 年青人是否很難溝通呢?
go

年青人是否很難溝通呢? [複製鏈接]

年青人是否很難溝通呢?

囝囝升中一後,居然問我世上點解有規則,他好想有自由。 我覺得好像隱藏了好多問題,年青人是否很難溝通呢?
feel-good ;-)問余何意棲碧山,笑而不答心自閒。桃花流水窅然去,別有天地非人間。

Re: 年青人是否很難溝通呢?

溝通就唔難, 但要影響佢 / 改變佢 / 控制佢就無細個時咁易.
既然你觀察到仔仔的問題背後還有更多問題, 大可以追問, 等仔仔再講多些, 最重要是多聆聽, 先不要太多意見. 大家當傾閒偈就好. 其實十多歲細路, 多數都鍾意傾偈架!

feel-good 寫道:
囝囝升中一後,居然問我世上點解有規則,他好想有自由。
我覺得好像隱藏了好多問題,年青人是否很難溝通呢?

我都有同感。升中一後,學校環境改變左、朋輩影響又大左。同我地既距離好似越黎越遠,雖然我們都曾經年青過,但今日的青少年跟我們那時候的很不同。阿仔係點?真係要睇下佢的間學校係點,佢的同學、師兄師姐佢點。

囝囝升中一後,居然問我世上點解有規則,他好想有自由。 我覺得好像隱藏了好多問題,年青人是否很難溝通呢?

係好難~佢哋大左改用FM廣播,所以我都唔再用部舊AM收音機要買部新嘅...如果唔係就收唔到訊號!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

去睇下小孩不笨2,你會得到一D啟示。

我睇過ETV,講點解社會上要有規則,主角好想有自由 ,有講到點解社會上要有規則,個輯ETV是for小一

你可ETV網頁睇下有無得睇埋
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

由 櫺囹桼 於 2007-01-18 17:33:15

係好難~佢哋大左改用FM廣播,所以我都唔再用部舊AM收音機要買部新嘅...如果唔係就收唔到訊號!

好同意     

ccspy 寫道:
[quote]

去睇下小孩不笨2,你會得到一D啟示。 [/quote]

Yes, 小孩不笨2 really tells parents a lot about the teenagers, especially that after we grow up, no matter how old we are, we will always respond to parents "嗯、唔、哦" only, that's all!  This is very true!  I see my hubby saying these 3 words only everytime when his old parents talks to him! :

溝通唔難, 難在我們做父母要放下自己的現有思想和態度去接受他們新一代的文化

最近呀囝好鍾意係我身邊唱rap歌, 但我非顯得常之厭惡, 你愈厭惡, 佢就愈係唱, 終於想咗個計仔, 我讚佢我欣賞他的好記性, 咁長的一首歌背誦哂出黎, 但我真係唔喜歡聽, 咁之後聽唔到佢再唱啦 哈, 點知早兩日, 佢話介紹隻新歌(原來佢唔知係舊歌新唱) 我聽, 佢終於知我心意嘞

I see one major difficulty with teens is understanding what they are doing on websites, they spend a lot of time communicating or playing through websites (just like us ), and they of course enter through passwords, so you really don't know what they are doing, and what kinds of friends they are making with!

常識書都有教 la, 規則是要來保護市民的權利和義務.
另一角度看就是規限,沒自由.
你要教佢多角度去想及看事物.
否則會鑽入牛角尖.   

我會間中用借口約其中一個仔或女單獨去街, 看他/她想看的野, 吃他/她想吃的. 聽他/她說多些. 間中就收到好多秘密料了. 現在我的忍功都好好了, EQ亦被他/她們"培訓"出來了. 用亦母亦友的身份, FAN好多

最慘有時你想同佢做friend, 佢唔想同你做, 話有gap喎
3kidsma 寫道:
我會間中用借口約其中一個仔或女單獨去街, 看他/她想看的野, 吃他/她想吃的. 聽他/她說多些. 間中就收到好多秘密料了. 現在我的忍功都好好了, EQ亦被他/她們"培訓"出來了. 用亦母亦友的身份, FAN好多

睿睿豬 寫道:
最慘有時你想同佢做friend, 佢唔想同你做, 話有gap喎[quote]
3kidsma 寫道:
   [/quote]

不緊要, 慢慢來, 要不動聲色, 欲速不達. 我和他們都有GAP架. 阿仔話"你都不識", 我話"所以要你教我或多些話我知了"   

但有一點要小心, 不要收完料後, 又用這些料教訓他們, 因如是, 你就會少料收了.

感謝大家意見!
feel-good ;-)問余何意棲碧山,笑而不答心自閒。桃花流水窅然去,別有天地非人間。

我覺得你小朋友up得出尼d說話, 其實有d反映而家在學校既情況咯, 你可以探聽下佢對學校有乜不滿, 會唔會中學比以前小學嚴格好多呢??

Re: tkkmama

我囝囝一讀中一,我便轉另一種溝通方式,每當他回家都給他家庭溫暖,唔再強迫他讀書,因他學校是活動教學。 他說學校事情都是自己說出,多數都是好的一面。可能我時常給他認知什麼是好與壞,他入讀了中學後,面對一些極壞同學,令他左右為難,不結識又無朋友,結識又怕呀媽唔開心。最近他與我逛街都唔想去了,好像想摺埋自己! :-|

Re:

我囝囝一讀中一,我便轉另一種溝通方式,每當他回家都給他家庭溫暖,唔再強迫他讀書,因他學校是活動教學。 VERY GOOD AR

他說學校事情都是自己說出,多數都是好的一面。尼樣我唔認同啦, 我最想佢好既又講衰既又講, 我先知道得深入D, 仲明白埋佢既價值觀.

可能我時常給他認知什麼是好與壞,他入讀了中學後,面對一些極壞同學,令他左右為難,不結識又無朋友,結識又怕呀媽唔開心。初期又真係好既要識, 壞既冇可避免都會識到, 不過放心, 如佢有正確既價值觀之後, 慢慢佢會同壞既朋友疏遠.

最近他與我逛街都唔想去了,好像想摺埋自己!咁又未必係咁, 我朋友都講過, 女就同媽咪去街去到好大都肯, 仔就小五就開始唔'采'佢啦. :-| [/quote]

其實小朋友升左中學, 就好比我地轉左新工咁, 離開一個熟悉既環境, 轉到一個新環境, 梗係會有D不安架啦, 作為父母, 只能用疏導佢既情緒, 唔好俾大壓力佢好D咯.   

Re: tkkmama

其實他學識有限,他的壞事我都可從細節得知。朋友方面  我比較難教囝囝,他有時會說啲同學食煙,他不想學時多被打,他真的好慘!現今年青人是藏匿地做,校方很難管制。 我都好想他只是大個仔不同我去街。最驚他受不了想唔開。 希望他可以慢慢習慣啦,或者大啲會結識好的朋友。

Re: feel-good

其實他學識有限,他的壞事我都可從細節得知。係啦, 其實有時佢地都講唔哂俾父母知道架,都係從佢地著衫, 講野語氣中先發現到蛛絲馬跡架乍.

朋友方面  我比較難教囝囝,他有時會說啲同學食煙,他不想學時多被打,他真的好慘!現今年青人是藏匿地做,校方很難管制。 如果校方難管制, 就要佢自己去避啦, 人地叫佢去街, 可以唔去既者, 人地叫佢去後樓梯, 佢亦可搵藉口去推, 最緊要佢自己既定力.

我都好想他只是大個仔不同我去街。最驚他受不了想唔開。 未必係咁, 亦可能係唔出街,做自己喜歡既事, 例如玩電腦

希望他可以慢慢習慣啦,或者大啲會結識好的朋友。

同佢講下, 唔好怕冇朋友(其實小朋友怕被孤立架 )只要檢討過自己待人接物態度冇問題, 始終會有知心友既.
‹ 上一主題|下一主題