用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 文理泳會....一個字"Cheap"
go

文理泳會....一個字"Cheap" [複製鏈接]

ada55667788 該用戶已被刪除

文理泳會....一個字"Cheap"

Re: 文理泳會....一個字"Cheap"

我小朋友都曾經o係"文理泳會"學過游水,我同我 husband 都非常唔滿意呀!

1. 一 d 教游水的工具例如水袖,浮板都無,仲要o係大人池唔係細池(我估佢地租唔到). d 水咁深我小朋友唔識游水邊有安全感呀?  驚到係咁喊, 我幾驚嚇到佢有陰影唔肯再學! :evil: 而家我小朋友去Morrison Hill 學游水, 個個教練/泳會都有齊輔助工具啦!
2. 我小朋友o個陣 5 歲,完全唔識游水,不過高少少似初小學生,佢地就 group 佢同 d 七,八歲識識地游的一組.我話:"佢完全唔識喎!上一堂都唔係呢組!"鬍鬚佬就答:"得架,佢上堂游得好好呀!" 游乜呀? 佢驚到猛叫去廁所同挨住泳池邊咋!
3. 成日點人數, 一堂一個鐘, o係水都唔知有無 40 分鐘!
4. "話"包學識喎!? 十二堂後唔識補到識. 但我可以講,我小朋友十二堂後同無學過差別不大,我都當佢唔識游水!所謂考試合格, 推個小朋友出去都已經幾尺啦, 點會唔合格?
5.  價錢唔合理, 二千幾蚊十二堂, 一個教練對六至八學生. 而家我小朋友學游水都係咁上下比例, 唔駛100蚊一堂,不知專業幾多!
6.  因為我小朋友學的時段唔係公眾開放時段, 我入場要同佢地買飛, 大人去泳池入場$19, 佢地要收 $25. 咁多家長入場,又賺多筆!   

而家o係街見到佢地 sale 我都即刻彈開,見到鬍鬚佬想 佢添!  

wanyiumama :

請問Morrison Hill 學游水貴唔貴呀?可否pm資料給我﹐thanks

Irene_BB,

please check pm.

唔報文理係你哋嘅損失
文理咁多人講,即喺好多人参加喇,呢間泳會一定有佢哋嘅揾食招數才會吸引咁多人参加喇,所以咪咁出名囉,咁出名,貴D都應該嘅,可能参加人數太多,有經驗嘅教練又難以分身,你哋嘅遭遇我深表同情,可能係你唔好彩撞到個冇乜經驗嘅,其實佢哋有好教練,你可繼續報落去,終有一次遇到好嘅,咁咪一天都光晒囉,好教練可遇不可求呀!嗰嗰泳會都話自己好

咁都得?

和妳的經歷差不多。
我仔仔報左文理上第一堂,他們所謂的導師熱身過後就要我仔仔將個頭潛落水中,我仔仔當然又驚又怕啦!導師語帶恐嚇話:「你自己唔浸,我就浸你落去唔比你返上黎」跟著他真的大力將我仔仔推入水中,我仔仔掙扎返上黎,佢立即又浸過,如是者十多下,又大力又粗暴。我見我仔仔又痛苦又無助,我在旁邊睇到都起火 ,我問導師,當初報名時,你地話有獨有方法令小孩不畏水的,同時課程又淺入深,教法新潁,充滿趣味性。原來係用幾十年前的浸下浸下唔怕水的方法。跟著我立即帶我仔仔離場,餘下的課堂都無上,之後我仔仔由本來怕水變得極度怕水,唉!真係唔學好過學呀!     

好黑暗!!

[quote]
janhoo818 寫道:
唔報文理係你哋嘅損失
文理咁多人講,即喺好多人参加喇,呢間泳會一定有佢哋嘅揾食招數才會吸引咁多人参加喇,所以咪咁出名囉,咁出名,貴D都應該嘅,可能参加人數太多,有經驗嘅教練又難以分身,你哋嘅遭遇我深表同情,可能係你唔好彩撞到個冇乜經驗嘅,其實佢哋有好教練,你可繼續報落去,終有一次遇到好嘅,咁咪一天都光晒囉,好教練可遇不可求呀!嗰嗰泳會都話自己好

[quote]
neighbour931 寫道:
[quote]
唔報文理係你

出名唔代表一定好�唔好!貴亦唔代表一定好�唔好!岳飛同秦檜都係出名嘅古人,咁就證明出名不代表好�唔好!文理出名,係因為多人談論,多人談論就自然出名。人哋咁出名,俾多D學習費都喺應該嘅!

使唔使咁hard sell 呀 !!!!!!!!!
--------------------------------------------------------------------------------

公道自在人心, 清者自清, 天理不容                   

介紹你認識一位很聰明的網友tommythumb瑪瑙級國民,他知道我在說什麽,「小小寶寶」和「王國長老」你不覺得有疑點嗎?

shueyl 寫道:
公道自在人心, 清者自清, 天理不容                   

<<可能係你唔好彩撞到個冇乜經驗嘅,其實佢哋有好教練,你可繼續報落去,終有一次遇到好嘅,咁咪一天都光晒囉,好教練可遇不可求呀!>>

咁既說話你都講得出~~你都得嫁啦~~
學十次都遇唔到好教練~~
咁係咪即係話送十堂錢比你呀~~
終有一日遇到好~~咁即係幾時~~下一世??
既然你地d教練無咩經驗~~又無培訓~~
咁點解我地家長要比小朋友你做白老鼠~~
幫你d 新教練拎經驗呀~~

[/quote] [size=x-large]原來如此, 錯怪了你

[quote]
介紹你認識一位很聰明的網友tommythumb瑪瑙級國民,他知道我在說什麽,「小小寶寶」和「王國長老」你不覺得有疑點嗎?

DK_MAMA@.@ 寫道:
<<可能係你唔好彩撞到個冇乜經驗嘅,其實佢哋有好教練,你可繼續報落去,終有一次遇到好嘅,咁咪一天都光晒囉,好教練可遇不可求呀!>>

大快人心....

shueyl 寫道:
[quote]
DK_MAMA@.@ 寫道:

大快人心....
[/quote]

前言:唔報文理係你

我都唔覺文理有乜好. 報市政康體都好過報佢.

YMCA is very good.
The coach knows how to play with the small kids
and make them stay in the water without fear.
It is also very systematic.  Only those fulfill their
requirement can be promoted to higher class. My
daughter has been failed for 7 times when she
took the 深造 class.  My daughter is always praised
by others for her correct/good swimming style.  I
think she has got good foundation in YMCA classes.
I am not a saleman.  It is my personal experience.

Which YMCA??? Tsimshatsui or Yau Ma Tei
‹ 上一主題|下一主題