用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優生眼神係咪差d架?
go

資優生眼神係咪差d架? [複製鏈接]

資優生眼神係咪差d架?

請問妳地的資優兒的眼神、係咪唔係甘好架?thankyou

Re: 資優生眼神係咪差d架?

情常在 寫道:
請問妳地的資優兒的眼神、係咪唔係甘好架?thankyou

眼神...乜野意思呢?可否詳細D講下。

醒目開學勳章

你指ge眼神係:同人講嘢唔望人地對眼,定係對眼唔集中時時四圍sau????

如果小朋友好細(2-3歲,)但對眼總唔肯望人就可能唔係好ge,要小心留意.如果只係冇時停四處望,但對眼都肯望實人,咁有可能係好奇啫.

不過我唔多覺資優生眼神有d乜嘢特別(我純係指d IQ 高嗰種,唔計多元智能裏其他咩肢體動覺.....等等),整體嚟講只覺得佢地反應快人地d,話頭醒尾d,同佢地解釋d抽象ge野一講就明(e.g. 時間空間 etc).

以上只係我自己小朋友ge經驗,同我參加過d資優家長工作坊同其他家長交流ge心得,我唔係資優教育專家嚟ge.

yywhk:
我兒是妳所說的後者、如妳所講甘即是唔係資優生都會眼神交流差、多謝妳的回答 [quote]

醒目開學勳章

咪客氣.
‹ 上一主題|下一主題