用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中默一問
go

中默一問 [複製鏈接]

中默一問

仔仔今日派了中默, 分數普通, 有無同學成日100分?仲有,仔仔d中文字好醜樣! 有無方法呀????

Re: 中默一問

請問你小朋友讀幾多年級? 我囝囝現正讀p1. 但我覺得中默取100分比英文更難. 因中文扣好多字體分. 如撇得不啱, 還有其他的, 很難儘錄.  
如我覺得只是扣這些分, 而不是唔識. 到佢哋大個就會改善.我會叫佢寫熟d字.
慢慢來, 冇得急.

It is possible to get 100 marks or at least 90 for Chinese dictation.  Try to pre-dictate at home 2 to 3 times and practise the handwriting to be as neat and tidy as possible.  Tell him the 'tricky' parts about the words and pay attention to those areas.

我囝每次中默多數9字頭有時就100分,但其實我覺得9字頭已經好好啦,佢地咁細個...而且中文字真係複雜過英文好多架

我囡囡就相反, 中默都算O.K., 佢通常都有9X -100分, 我覺得滿意啦, 因有UNSEEN, 但英默就差D, 昨日剛派英默, 佢又錯D我已經叫佢要小心既地方, 好似要加S, 佢就冇加, 唔需要加, 佢就加

中默真係好容易比老師扣分的,短少少、長少少,都很容易出錯。唯有我地平時同佢地預默時,多加留意,如常犯錯或容易出錯的地方,不妨用塗上highlight pen,等佢地見地果個字都會多加注意,印象深刻o的。
‹ 上一主題|下一主題