用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 而家寫信去插二年級收唔收信架.
go

而家寫信去插二年級收唔收信架. [複製鏈接]

而家寫信去插二年級收唔收信架.

小朋友讀一年級,想今年9 月插二年級,現在是否要行動啦.

Re: 而家寫信去插二年級收唔收信架.

Sure, 通常收晒信,五、六月左右通知申請者考試,不要錯失機會。預祝成功!
Have a nice day!

WongWong,

趕快行動,到時還會考筆試,面試前記得同小朋友溝通好,讓他了解為何要轉校,但不要給他太大厭力以免令他面試時失準,預祝成功在望!     

各位家長,

小兒相考插班, 可否email sample letter 考插班給我.

email: [email protected]

Many thanks

JJ.Mum 寫道:
WongWong,

趕快行動,到時還會考筆試,面試前記得同小朋友溝通好,讓他了解為何要轉校,但不要給他太大厭力以免令他面試時失準,預祝成功在望!     

me to, thanks.
Pls send to : [email protected]

Hi, 大家好

我也是一個曾經為子女轉校的家長,轉校信是你向該學校的申請,只要禮貌地寫出申請轉去該校的因由便可,因為轉校都不是看你寫的信而決定收唔收孩子,收唔收是看孩子的表現,可能面試或筆試才決定收唔收。所以,轉校信是沒有特定的形式,不過要寄埋一些課外活動或比賽等的証書之類,給人印象全面些。

咁寫英文定中文好呢!

如寫英文有sample信可參考.

咁你心儀的學校是中文小學,定是英文小學?中文小學就用中文啦!英小用英文囉!
‹ 上一主題|下一主題