用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 急~請指教, thx!!!
go

急~請指教, thx!!! [複製鏈接]

急~請指教, thx!!!

我係大約6年前同屋企人移民去美國san francisco...咁留左2個多月之後就一個返左hk...我成家人都係s.f....咁大約再2年到我返過s.f.一次(911事件前既12月到)...係去探我親戚...佢因為cancer好快會走...所以去見佢一面...個陣我因為有工係hk...所以前後只係留左2 weeks...同我記得個陣我有apply左回美証...咁之後一直到而家冇再返去...咁我係hk04年結婚同生左仔仔...咁仔仔係hk都開始返緊nursery...我想係黎近summer...7-8月帶仔仔返s.f.探我全家...我daddy媽咪都好想見我個仔...咁我屋企人就daddy正式入左藉...而我細妹同細佬就排緊期...但媽咪因為唔識英文...要等15年先有得用中文考 ...而家有d問題想請教大家...thx so much!!!!   

1.我如果而家咁既情況...我去美國領事館申請仔仔visa...咁我用green card入境...你估佢地會收我張green card嗎?(原因係我留係usa既時間太短同太耐冇返)

2.就算我係hk同仔仔申請到visa過去...但會唔會去到s.f.海關會拒絕入境同收我張green card嗎?

3.定還是我同仔仔都應該申請visa過去?

4.咁因為我daddy係sf隻眼一直都有事...check左成2年係個邊都check唔到咩原因...咁係上年十一月同我媽咪返過黎hk睇眼同見我地...咁佢返過去都一直都睇緊...同埋佢有一隻腿越黎越差...之前都開始變形...而家仲有d痛...如果我可以show到daddy叫醫生寫張醫生紙証明佢身體咁...我用呢個理由去apply入境會易d嗎?

麻煩大家如果有咩意見/知到可以點做...麻煩講我知...我一萬個感激!!!!!          

Re: 急~請指教, thx!!!

check pm
‹ 上一主題|下一主題